LUAVI header ad

«Γιατί δεν παίζουν τα παιδιά στο ανοιχτό;»

Το Παγκόσμιο U19 της Κρήτης ανήκει στο παρελθόν, αφήνει όμως στο ελληνικό μπάσκετ παρακαταθήκη ουκ ολίγες απορίες αναφορικά με τη δουλειά των παιδιών στις νεαρές ηλικίες. Το basketblog.gr αναλύει
«Γιατί δεν παίζουν τα παιδιά στο ανοιχτό;»

Το ελληνικό κοινό έχει συνηθίσει για περίπου μία δεκαετία να πανηγυρίζει τις  επιτυχίες των μικρών Εθνικών είτε σε Ευρωπαϊκό είτε σε Παγκόσμιο επίπεδο. Οι επιτυχίες αυτές βέβαια ξεκινούν και λίγα χρόνια νωρίτερα, όμως δεν ήταν τόσο μεγάλη η προβολή τους σε σχέση με το σήμερα, μην ξεχνάμε άλλωστε πως ο ηλεκτρονικός τύπος δεν έχει πολλά χρόνια ζωής, μιας και μέσω αυτού έγινε ακόμα διαδεδομένες οι επιτυχίες των μικρών Εθνικών. Η φετινή αποτυχία, αν μπορεί να χαρακτηριστεί ως αποτυχία η 10η θέση στη «βελούδινη» ηλικία των Εφήβων ήχησε άσχημα στα αυτιά των φίλων του μπάσκετ. Για την ακρίβεια, δεν ήταν τόσο το άκουσμα της 10ης θέσης και των αρνητικών αποτελεσμάτων, όσο κυρίως η εικόνα που παρουσίαζε η Εθνική στο παρκέ.

Ανάμεσα στα όσα ακούστηκαν για τα κακώς κείμενα της Εθνικής που αποτυπώθηκαν στο παρκέ, δημιουργήθηκε και η άποψη ότι «τα παιδιά δεν παίζουν πλέον στα ανοιχτά». Πράγματι, τα παιδιά όλων των ηλικιών δεν παίζουν πλέον στα ανοιχτά, είναι μια αλήθεια. Αυτό όμως είναι το αποτέλεσμα. Γιατί δεν παίζουν πλέον τα παιδιά στα ανοιχτά;

Πρόγραμμα βαρύτερο και από των ενηλίκων

Τα σημερινά παιδιά όλων των ηλικιών μέχρι και τα 18 τους χρόνια έχουν ένα από τα πιο δύσκολα προγράμματα, ακόμα και μεγαλύτερων ηλικιών. Θα πρέπει να υπολογιστεί πως στις ηλικίες από τα 12 μέχρι τα 15, τα παιδιά έχουν 7 ώρες ημερησίως τις σχολικές τους υποχρεώσεις, 2 ώρες ημερησίως έχουν το φροντιστήριο για τις ξένες γλώσσες, 1 με 2 ώρες την ημέρα έχουν προπόνηση για το μπάσκετ. Αισίως μαζεύτηκαν 11 ώρες, με το εκάστοτε παιδί να «τρέχει» από τις 8 το πρωί, κοινώς αν ένα παιδί έχει το πρόγραμμα του συνωστισμένο με τις υποχρεώσεις να διαδέχονται η μία την άλλη, στην καλύτερη θα επιστρέψει στο σπίτι του στις 19:00. Εκεί θα ξεκινήσει ένας νέος… γολγοθάς, μιας και το παιδί θα πρέπει να διαβάσει τα μαθήματα του σχολείου και του φροντιστηρίου. Κοινώς, καλές… 22:00 το λιγότερο θα τελειώσει. Ξέρετε πολλά παιδιά που μετά από τέτοιο πρόγραμμα θα έχουν όρεξη να βγουν και να πάνε να παίξουν μπάσκετ; Ή ακόμα καλύτερα, ξέρετε πολλούς γονείς που θα αφήσουν εν έτει 2019 τα παιδιά τους να πάνε τέτοια ώρα για μπάσκετ;

Οι χρόνοι στα παιδιά του Λυκείου μεγαλώνουν όλο και περισσότερο χρόνο με το χρόνο. Εδώ γεννάται το εξής ερώτημα: αφού τα παιδιά θέλουν να ασχοληθούν με το μπάσκετ, γιατί δίνουν τόση βάση και στο σχολείο; Στη γενιά που έπαιξε στο Παγκόσμιο της Κρήτης, υπήρχαν παιδιά, αριστούχοι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που ήδη σπουδάζουν.

Η σκληρή πραγματικότητα του επαγγελματία αθλητή

Τα παιδιά βλέπουν πώς είναι το μπάσκετ στην Ελλάδα και μπορεί πράγματι το μπάσκετ να είναι το όνειρο τους, τι γίνεται όμως μέχρι να φτάσουν στο επίπεδο να ζουν από το μπάσκετ; Τι γίνεται μετά το μπάσκετ, όταν θα έχουν αποσυρθεί από την ενεργό δράση; Σε μία χώρα που παράγει 70% αριστούχους στη διαδικασία των Πανελληνίων εξετάσεων, δεν μπορεί, όχι το μπάσκετ, οποιοδήποτε άθλημα, να λειτουργήσει αποθαρρυντικά στην εκπαίδευση των νέων.

Η μόνη λύση

Το επί της ουσίας πρόβλημα που εμφανίζεται στο μπάσκετ ανήκει στην εκπαίδευση. Γιατί το παιδί να πάει στο φροντιστήριο για τις ξένες γλώσσες και τα ενδοσχολικά μαθήματα; Γιατί να θυσιάσει πολύτιμες ώρες από τη νεανικότητα του για να κάνει πράγματα που θα μπορούσε να κάνει στο σχολείο του; Σκεφτείτε μια ολόκληρη γειτονιά με παιδιά να μαθαίνουν πραγματικά στο σχολείο, να επιστρέφουν για το διάβασμα τους και το απόγευμα να έχουν όλο το χρόνο δικό τους να βγουν στο γειτονικό ανοιχτό να παίξουν.

Μπορεί εύκολα να αποδοθεί ευθύνη στην εκάστοτε ακαδημία, στον εκάστοτε προπονητή, στα ίδια τα παιδιά για την εικόνα που παρουσιάζουν. Η πραγματικότητα όμως βρίσκει το πρόβλημα να έχει πολύ πιο γερές βάσεις. Αν θέλουμε αθλητισμό, θα πρέπει να αποκτήσουμε πρώτα σοβαρή παιδεία και εκπαίδευση.

Tags:

ΣΧΟΛΙΑ

Εγγραφείτε στο newsletter μας
Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και ειδήσεις απο όλο τον μπασκετικό κόσμο