ΕΣΑΚΕ: «Λευκός καπνός»

Το ΔΣ του ΕΣΑΚΕ μπορεί να είχε ένταση και ο Ολυμπιακός να αποχώρησε, αλλά τελικά οι ομάδες τα βρήκαν και στην Α1 θα γίνουν ριζικές αλλαγές
ΕΣΑΚΕ: «Λευκός καπνός»

Απ΄ όλα είχε το μενού στο σημερινό ΔΣ του ΕΣΑΚΕ. Είχε ένταση, αποχώρηση του Ολυμπιακού, αλλά είχε και σημαντικές αποφάσεις που αλλάζουν το τοπίο στην Α1.

Κατ’ αρχήν η βαθμολογία της τελευταίας αγωνιστικής επικυρώθηκε και τα πλέι οφ θα γίνουν κανονικά, παρά το ότι αυτό προκάλεσε την έκρηξη του Ολυμπιακού και την αποχώρηση των αδελφών Αγγελόπουλων από την σύσκεψη.

Βέβαια, αύριο Πέμπτη (16/5) εκδικάζεται η προσφυγή του Ολυμπιακού στο ΑΣΕΑΔ, κατά του ορισμού-κλήρωσης των διαιτητών της 26ης και τελευταίας αγωνιστικής. Αν ο Ολυμπιακός  δικαιωθεί ή η αγωνιστική δεν θα ισχύει και αυτό είναι ένα σημείο που ίσως αλλάξει τα πάντα.

Μέσα στον χαμό όμως, βγήκαν και κάποιες σημαντικές αποφάσεις. Όπως αυτή της αναδιάρθρωσης, σύμφωνα με την οποία φέτος δεν θα πέσει κανένας στην Α2! Η Α1 της νέας σεζόν θα γίνει με τις φετινές 14 ομάδες συν τις 2 ομάδες που θα ανέβουν από την Α2 (η μία είναι ο Ιωνικός Νικαίας που πήρε τον τίτλο και η άλλη θα βγει από τα πλέι οφ). Ετσι στον βατήρα στο πρωτάθλημα της νέας σεζόν θα είναι 16 ομάδες. Θα πέφτουν όμως, πλέον στην Α2 4 ομάδες! Το όλο θέμα θα περάσει πλέον στην ΕΟΚ, που είναι η αρμόδια αρχή για να το μελετήσει και να το επικυρώσει.

Οι ομάδες αποφάσισαν επίσης να γίνουν αλλαγές στην διαιτησία (κι αυτό το θέμα θα περάσει στην ΕΟΚ).

Το πιο εντυπωσιακό είναι πάντως, ότι για πρώτη φορά οι ομάδες αποφάσισαν να υπάρχει κεντρική διαχείριση σε όλα. Αυτό αφορά φυσικά και στο τηλεοπτικό συμβόλαιο. Εκεί, βέβαια, υπάρχει ένα ζήτημα, καθώς Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και ΑΕΚ έχουν δικά τους προσωπικά συμβόλαια με την CosmoteTV.

 

Η ανακοίνωση του ΕΣΑΚΕ για τα όσα αποφασίστηκαν στο χθεσινό ΔΣ:

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΑΚΕ αποφάσισε με ομοφωνία των 13 παρουσών ΚΑΕ στην σημερινή συνεδρίαση:

* Να προτείνει προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΟΚ την αναδιάρθρωση του Πρωταθλήματος της επόμενης αγωνιστικής αγωνιστικής περιόδου με συμμετοχή 16 ΚΑΕ, τον μη υποβιβασμό των ομάδων που κατέλαβαν την 13η και την 14η θέση του πίνακα της βαθμολογικής κατάταξης της κανονικής περιόδου 2018-19, και τον υποβιβασμό τεσσάρων (4) ομάδων μετά την λήξη του Πρωταθλήματος της αγωνιστικής περιόδου 2019-20.

Η αναδιάρθρωση δεν θα θίγει τον υποβιβασμό ΚΑΕ για τους αναφερόμενους στα άρθρα 5 της Ειδικής Προκήρυξης και 32 του Κανονισμού Πρωταθλήματος λόγους,  ήτοι λόγω μη συμμετοχής σε αγώνες του Πρωταθλήματος με υπαιτιότητας τους ή αποβολής τους όπως προβλέπουν οι ανωτέρω διατάξεις.

* Επικύρωσε την βαθμολογία της κανονικής περιόδου της Betshop Basket League 2018-19 και αποφάσισε την έναρξη των πλέι οφ το προσεχές Σάββατο.

* Συμφώνησε για την επιστροφή στο καθεστώς κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και εξουσιοδότησε την ομάδα εργασίας για να διαμορφώσει το τελικό πλάνο ενεργειών για την σεζόν 2019-20.

* Συμφώνησε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στην διαιτησία ύστερα από διαβούλευση με τον Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης.

* Επίσης, πως πρέπει να αυστηροποιηθεί το πειθαρχικό πλαίσιο για παραπτώματα των ιδιοικτητών, των παραγόντων των ΚΑΕ και όλων των εμπλεκομένων στο Πρωτάθλημα.

* Συμφωνήθηκε, τέλος, η δημιουργία οδικού χάρτη μετά από συναντήσεις των ιδιοκτητών για τις δομικές αλλαγές που άπτονται όλων των θεμάτων του επαγγελματικού μπάσκετ και οι οποίες θα ψηφιστούν μετά το τέλος του Πρωταθλήματος της φετινής αγωνιστικής περιόδου.

Tags:

ΣΧΟΛΙΑ

Bicos
Εγγραφείτε στο newsletter μας
Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και ειδήσεις απο όλο τον μπασκετικό κόσμο