Στρατηγική πόκερ ή τύχη;

07/02/2011 (20:15) Μεγάλη κουβέντα έχει γίνει γύρω από το πόκερ και αν τελικά πρόκειται για ένα παιχνίδι τύχης ή η καλή και σωστή στρατηγική πόκερ μπορεί να οδηγήσει στη νί...
Στρατηγική πόκερ ή τύχη;
07/02/2011 (20:15)

Μεγάλη κουβέντα έχει γίνει γύρω από το πόκερ και αν τελικά πρόκειται για ένα παιχνίδι τύχης ή η καλή και σωστή στρατηγική πόκερ μπορεί να οδηγήσει στη νίκη, αναδεικνύοντας τις ικανότητες του κάθε παίκτη.
Οι επαγγελματίες παίκτες, τόσο των τουρνουά πόκερ όσο και των cash παιχνιδιών, υποστηρίζουν ότι το πόκερ δεν έχει καμία σχέση με την τύχη. Βέβαια, η τύχη παίζει κάποιο ρόλο. Μέσα από τη διαχείρισή της και ακολουθώντας μία σωστή στρατηγική πόκερ, μπορεί ο κάθε παίκτης να τη στρέψει υπέρ του αλλά και να αποφύγει την ατυχία.

Η γενικότερη άποψη που έχει πάντως επικρατήσει, είναι ότι το πόκερ είναι παιχνίδι στρατηγικής και ικανοτήτων κι όχι τύχης. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής σκακιού, Garry Kasparov, έχει δηλώσει ότι το παιχνίδι πόκερ περιέχει το στοιχείο της τύχης αλλά και της διαχείρισης ρίσκου, περισσότερο ακόμη και από το σκάκι.

Επίσης επισημαίνει ότι ένας μεγάλος αριθμός επαγγελματιών παικτών σκακιού έχουν στραφεί στο πόκερ, ανάμεσα σε άλλα, και για τα χρήματα. Η δύο φορές Πρωταθλήτρια Σκακιού, Jennifer Shade, είναι μία από τις επαγγελματίες παίκτριες σκακιού που οδηγήθηκαν στο πόκερ.

Η Shade υποστηρίζει ότι τόσο το σκάκι όσο και το πόκερ στηρίζονται στις ίδιες ικανότητες και ότι οι επιτυχημένοι παίκτες σκακιού θα επιτύχουν και στο πόκερ, καθώς θα εστιάσουν στις σωστές κινήσεις και όχι απλώς στο να περάσουν καλά.

Άλλωστε, τα δύο παιχνίδια έχουν πολλά κοινά. Τα τουρνουά πόκερ, όπως και τα τουρνουά σκακιού, δίνουν τη δυνατότητα στους παίκτες να αναδειχθούν κερδίζοντας παράλληλα μεγάλα ποσά ως έπαθλο. Μία σωστή στρατηγική πόκερ μπορεί να σχετιστεί άμεσα με μία στρατηγική στο σκάκι.

Ακολουθώντας πιθανόν παράλληλα βήματα και με υπομονή και επιμονή, στοιχεία που χαρακτηρίζουν τους επαγγελματίες παίκτες και των δύο παιχνιδιών, μετατρέπεται σε ένα ευχάριστο και κερδοφόρο παιχνίδι. Βέβαια, το καλύτερο σχόλιο σε σχέση με τη στρατηγική πόκερ και την τύχη, έγινε από τον Sklansky.

Ο Slansky επισημαίνει ότι το πόκερ δεν έχει να κάνει με την ήττα, αλλά με τη νίκη. Σε ένα καθαρά παιχνίδι τύχης, όπως η ρουλέτα ή το baccarat, είναι αδύνατον για κάποιον να χάσει επί τούτου.

Το στοίχημα τοποθετείται πριν από κάθε συμφωνία ή γύρο και ό,τι χτυπήσει, χτύπησε. Κανείς δε μπορεί να παίξει άσχημα ή καλά. Αυτό, όμως, δεν ισχύει στο πόκερ, καθώς προσφέρει στον παίκτη πολλές ευκαιρίες να χάσει, ακόμη κι αν δεν το θέλει.

Οι περισσότεροι, άλλωστε, συμφωνούν ότι το πόκερ είναι ένα παιχνίδι ικανοτήτων. Επομένως, αυτό που έχει σημασία είναι ο κάθε παίκτης, είτε παίζει σε τουρνουά πόκερ είτε σε cash, να διαχειριστεί την τύχη ή ατυχία του με το σωστό τρόπο και ακολουθώντας μία αποτελεσματική στρατηγική πόκερ.
Tags:

ΣΧΟΛΙΑ

Bicos
Εγγραφείτε στο newsletter μας
Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και ειδήσεις απο όλο τον μπασκετικό κόσμο