Ο ηλίθιος και ο πανηλίθιος

Του Γιώργου Κογκαλίδη 26/01/2010 (13:04) Όταν μάθαμε ότι ο Τόνι Ουίντεν του Αμαρουσίου πιάστηκε θετικός για χρήση απαγορευμένης ουσίας, δεν ασχοληθήκαμε ιδιαίτερα. Όταν
Ο ηλίθιος και ο πανηλίθιος
Του Γιώργου Κογκαλίδη
26/01/2010 (13:04)

Όταν μάθαμε ότι ο Τόνι Ουίντεν του Αμαρουσίου πιάστηκε θετικός για χρήση απαγορευμένης ουσίας, δεν ασχοληθήκαμε ιδιαίτερα. Όταν πληροφορηθήκαμε (πριν καν το μάθουν οι άνθρωποι του Ηρακλή) ότι και ο Ματ Μπόλντουιν πιάστηκε ντοπέ, από την ίδια ουσία, χτύπησε… καμπανάκι.
Τί είναι τελικά αυτή η περιβόητη "4-Methlyl - 2- Hexanamine", στην οποία έδειξαν προτίμηση οι δύο μπασκετμπολίστες; Η απάντηση είναι: Τίποτα ουσιαστικό!

Πρόκειται για μια διεγερτική και λιποδιαλυτική ουσία, η οποία κυκλοφορεί σε… made in USΑ σκεύασμα, με την επωνυμία "Νox" και λέγεται ότι παρασκευάστηκε από τον διαβόητο χημικό της Βalco, Πάτρικ Αρνολντ.

Ψάξαμε, μιλήσαμε με ανθρώπους από το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (το γνωστό ΕΣΚΑΝ) και καταλήξαμε πως είναι μόδα, χωρίς καμία ουσία, χωρίς ευεργετικά αποτελέσματα.

Το ότι είναι μόδα φαίνεται από το γεγονός ότι αθλητές (γνωστοί) διαφορετικών αθλημάτων, την έχουν επιλέξει. Επτά αρσιβαρίστες, ένας ποδηλάτης ( Γιώργος Γκίνης ) και ο Πολωνός ποδοσφαιριστής Γιακούμπ Βαβζίνιακ (τον οποίον έδιωξε ο Παναθηναϊκός, γι' αυτόν τον λόγο), είναι οι ως τώρα "συλληφθέντες". Αν ξεχνώ κανέναν, δεν είναι σκόπιμο…

Το ότι δεν προσφέρει τίποτα, μπορεί να το βεβαιώσει οποιοσδήποτε γιατρός. Περισσότερο για αδυνάτισμα προσφέρεται, αλλά από τη στιγμή που έχει διεγερτική δράση και είναι μεταξύ των απαγορευμένων ουσιών, αποτελεί παράνομο σκεύασμα.

Το να επιχειρήσει κανείς μέσω ντόπας να κερδίσει σε ενέργεια, δύναμη, αντοχή, είναι παράνομο όχι όμως παράλογο (αν και κανείς λογικός άνθρωπος δεν είναι υπέρ της χρήσης απαγορευμένων ουσιών). Μπορούμε να το καταλάβουμε, όχι να το δικαιολογήσουμε.

Το να παίρνει όμως ουσία που δεν τον βοηθά ιδιαίτερα, αγγίζει τα όρια της ηλιθιότητας. Κι έτσι έχουμε στο μπάσκετ δύο παίκτες, που θα μπορούσαν να συμμετέχουν στην ταινία "ο ηλίθιος και ο πανηλίθιος"...
Tags:

ΣΧΟΛΙΑ

Bicos
Εγγραφείτε στο newsletter μας
Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και ειδήσεις απο όλο τον μπασκετικό κόσμο