Avance header ad

Με αφορμή ένα μήνυμα

Γράφει ο Human Touch 06/01/2011 (00:27) Το 2011 είναι πλέον γεγονός και αναμένεται, όπως όλοι συνομολογούν, να είναι μια καθοριστική χρονιά για τη χώρα. Δεν θα έλεγα πως έχω τη δυν
Με αφορμή ένα μήνυμα
Γράφει ο Human Touch
06/01/2011 (00:27)

Το 2011 είναι πλέον γεγονός και αναμένεται, όπως όλοι συνομολογούν, να είναι μια καθοριστική χρονιά για τη χώρα. Δεν θα έλεγα πως έχω τη δυνατότητα να προβλέψω τις εξελίξεις! Όμως νομίζω ότι έχω τη δυνατότητα να ισχυριστώ βάσιμα πως ό,τι συμβεί θα καθοριστεί εν πολλοίς από δύο παράγοντες:
Πρώτα και κύρια από το υπάρχον πολιτικό δυναμικό (κυβέρνηση - αντιπολίτευση) και δεύτερο από μια κομματιασμένη κοινωνία, που δείχνουν μέχρι τώρα ότι όχι μόνο δεν έχουν κατανοήσει πώς φτάσαμε ως εδώ, αλλά το σοβαρότερο δείχνουν να μην έχουν την ικανότητα να σταθούν στο ύψος των ιστορικών επιλογών που πρέπει να γίνουν, για να ξεφύγει η χώρα από την κατάρρευση.

Στον δικό μας χώρο, αυτόν της Ελληνικής Καλαθοσφαίρισης, η κατάσταση δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Τα διοικητικά στελέχη της, στην πλειοψηφία τους, αρνούνται να αποδεχθούν ότι το άθλημα ασθενεί βαρύτατα -κάτι που θα αποκάλυπτε και τις δικές τους ευθύνες- και προσανατολίζονται να χρεώσουν την επικρατούσα κατάσταση στη γενικότερη κοινωνική και οικονομική κρίση που περνά η χώρα.

Για του λόγου το αληθές, το μήνυμα της ΕΟΚ δια του Γενικού της Γραμματέα, κ. Παναγιώτη Τσαγκρώνη, με αφορμή τον καινούριο χρόνο.

Τέσσερα είναι τα σημεία που συνθέτουν την ουσία του μηνύματος.
● Ο εφιάλτης της πρωτοφανούς για τη χώρα κρίσης απειλεί να υποσκάψει το οικοδόμημα της Ελληνικής Καλαθοσφαίρισης.

● Η ΕΟΚ είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει την κρίση, μέσα από ένα δημιουργικό αναπτυξιακό προγραμματισμό, σε συνδυασμό με μια αναμόρφωση των αγωνιστικών θεσμών. Πράγματα που θα στηριχθούν στην πλούσια σε επιτυχίες ιστορική πορεία του αθλήματος.

● Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας είναι όλοι οι θεσμικοί φορείς του αθλήματος να τεθούν υπό την καθοδήγηση της ΕΟΚ.

● Κεντρικός στόχος όλων των προσπαθειών είναι να διατηρηθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης όλο το παραγοντικό προσωπικό του αθλήματος.

Θα μπορούσα να αναρωτηθώ αν αυτοί οι άνθρωποι μένουν στην Ελλάδα, αλλά επειδή η απάντηση είναι γνωστή θα το αποφύγω. Απλώς, οριστικά διαπιστώνω πως αυτή η ηγεσία εδώ και πολύ καιρό έχει χάσει την αγάπη της για το άθλημα και έχει ερωτευθεί τις καρέκλες της.

Δυστυχώς δεν έχω άλλη επιλογή όταν αποκωδικοποιώντας το μήνυμα καταλήγω στην παρακάτω φράση: "Η Ελληνική Καλαθοσφαίριση κινδυνεύει, εμείς δεν φταίμε, η κρίση είναι εισαγόμενη, είναι ευκαιρία να αποκτήσουμε τη συνολική ηγεμονία του αθλήματος, στόχος να συντηρήσουμε τις δυνάμεις μας".

Οι υποστηρικτές του Δημοκρατικού Αθλητικού Κινήματος μετατράπηκαν (εδώ και καιρό) σε συντηρητές ενός αποστεωμένου οικοδομήματος:

- Που στηρίζεται στη "γλυκιά τρέλα" κάποιων παραγόντων.
- Που αδιαφορεί, πλέον, για τον πρωταρχικό λόγο ύπαρξης ενός Αθλητικού Κινήματος και τη σχέση του με την κοινωνία και τη νεολαία.
-  Που ικανοποιείται μόνο και μόνο γιατί υπάρχει, άσχετα αν μυρίζει υποταγή, αναξιοκρατία, ανηθικότητα, βία, οπαδικό παραγοντισμό κλπ.

Δυστυχώς, η Ελληνική Καλαθοσφαίριση καλείται να υπερβεί τις δικές της αδυναμίες, αλλά και αυτές που θα συσσωρεύσει η επικρατούσα στη χώρα κρίση, δίχως ηγεσία.

Θα ήμουν άδικος αν τελείωνα εδώ. Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή κανείς στον χώρο του αθλήματος, ακόμα και αυτοί που ασκούν κριτική στις επιλογές της κρατούσας ηγεσίας, δεν είναι σε θέση να απαντήσει πειστικά ποιες θα έπρεπε να είναι οι επιλογές για την ανάκαμψη του αθλήματος.

Έχει περάσει πολύ καιρός από την άνθηση του μετά το πρώτο μετάλλιο της Εθνικής. Το τραίνο έχει εκτροχιαστεί πολλές φορές, και η σχέση του με τη νεολαία και την κοινωνία έχει υποστεί πολλές αλλοιώσεις
.

Ό,τι και να ειπωθεί από οποιονδήποτε, όποια προσπάθεια ερμηνείας επιχειρηθεί να γίνει για τους λόγους που το άθλημα έχασε τη διεισδυτικότητά του στην κοινωνία, θα στηρίζεται σε επικίνδυνους υποκειμενισμούς και ερασιτεχνισμούς.

Οι δυνάμεις που διοικούν σήμερα την Ελληνική Καλαθοσφαίριση, αλλά και όλες οι άλλες που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο βρίσκονται κοντά της, είναι απαραίτητο πριν σχεδιάσουν και διεκδικήσουν μια άλλη θέση γι' αυτή μέσα στην αθλητική κοινωνία, να επιδιώξουν να μάθουν την υπάρχουσα.

Η χρηματοδότηση και η πραγματοποίηση μια μεγάλης πανελλαδικής έρευνας για το μπάσκετ στο σύνολό του -που θα αποτύπωνε με επιστημονική ακρίβεια τη γνώμη όλων των άλλων γι' αυτό, θα δημιουργούσε εκείνα τα αντικειμενικά εργαλεία που απαιτούνται για ένα νέο σχεδιασμό για μια νέα στρατηγική ανάπτυξης του αθλήματος- είναι η μόνη ενδεδειγμένη μέθοδος.

Η παραπάνω πρόταση έχει ξανατεθεί στο τραπέζι από άλλον σχολιαστή, εγώ τώρα απλά την επαναφέρω. Δεν αισιοδοξώ ότι θα συγκινήσει κάποιους από την κρατούσα ηγεσία (ΕΟΚ - ΕΣΑΚΕ - Ενώσεις), ή τους εύπορους ιδιοκτήτες ομάδων της Α1. Διατηρώ, όμως, την ελπίδα πως οι "δυνάμεις του σκότους" της Ελληνικής Καλαθοσφαίρισης, όπως χαρακτηρίστηκαν στην αρχή της αγωνιστικής περιόδου οι Έλληνες μπασκετμπολίστες, ίσως θα μπορούσαν να ασχοληθούν μαζί της.

Η ερμηνεία της πραγματικότητας πολλές φορές είναι περισσότερο ωφέλιμη για την επιτυχία μια διεκδίκησης, από μια απλή αγωνιστική διάθεση, που -δυστυχώς για όλους μας- το κατεστημένο όπως έχει δείξει ξέρει καλά να αντιμετωπίζει.

human_touch21@yahoo.gr
Tags:

ΣΧΟΛΙΑ

Bicos
Εγγραφείτε στο newsletter μας
Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και ειδήσεις απο όλο τον μπασκετικό κόσμο