Avance header ad

"Η ΕΟΚ έτοιμη για τον Τελικό"

Του Γιώργου Νικολάου 02/03/2011 (14:18) To μπαλάκι στην Πολιτεία έριξε ο Γιώργος Βασιλακόπουλος. Όπως ανακοίνωσε η ΕΟΚ στην ιστοσελίδα της είναι έτοιμη να διοργανώσει τον
Του Γιώργου Νικολάου
02/03/2011 (14:18)

To μπαλάκι στην Πολιτεία έριξε ο Γιώργος Βασιλακόπουλος. Όπως ανακοίνωσε η ΕΟΚ στην ιστοσελίδα της είναι έτοιμη να διοργανώσει τον Τελικό Κυπέλλου της 6ης Μαρτίου! "Η θέση της Πολιτείας, είτε με την έκφρασή της από τη ΓΓΑ, είτε από την Αστυνομία, καθορίζει πλέον την τύχη του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος Ανδρών 2011. Η ΕΟΚ, ως είχε υποχρέωση, υπέβαλε αίτηση άδειας διοργάνωσης σύμφωνα με το νόμο και αναμένει την αποδοχή ή απόρριψή της.

Παράλληλα η ΕΟΚ εξέφρασε την κάθετη θέση της και μάλιστα από καιρού για τη διοργάνωση του Τελικού παρουσία φιλάθλων. Έτσι, λοιπόν, η ΕΟΚ είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να ανταποκριθεί, όπως πράττει παντού και πάντοτε, στις υποχρεώσεις της απέναντι στο άθλημα", αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΕΟΚ αποσαφήνισε, ότι "δεν έχω δικαίωμα να αναβάλλω τον τελικό" και εξαπέλυσε επίθεση κατά της Πολιτείας και της βίας. Για το χρονικό της αναβολής είπε: "Στις 10 Φλεβάρη στείλαμε έγγραφο και ζητήσαμε τις ενέργειες της Πολιτείας. Η ανταπόκριση ήρθε με σύσκεψη στις 25 Φεβρουαρίου. Από την πρώτη στιγμή η ομοσπονδία είπε δημόσια πως ο τελικός θα γίνει στις 6 Μαρτίου. Κάποιοι συνάδελφοί σας βρήκαν ευκαιρία να με λοιδορήσουν.

Είμαι της άποψης ότι η συντεταγμένη Πολιτεία δεν πρέπει να υποχωρεί μπροστά στην οργανωμένη βία και την αλητεία. Πρέπει να συνταχθούμε. Είχαμε προτείνει πέρυσι να γίνει ο αγώνας σε ένα από τα δύο μεγάλα γήπεδα παρουσία κόσμου. Αυτή είναι και τώρα η άποψη της ομοσπονδίας. Για να γίνει αυτό, όμως, χρειάζεται η άδεια της αστυνομίας.

Για τη σύσκεψη: "Δεν μπορεί να δημιουργεί επεισόδια το ποδόσφαιρο και να τιμωρείται το μπάσκετ. Δεν μπορούμε να ταυτίζουμε το μπάσκετ με οποιοδήποτε άλλο άθλημα, ειδικά μετά τα γεγονότα που έγιναν στο ποδόσφαιρο. Δεν είναι θέση του δημοσιογράφου να λύσει το θέμα. Είναι δικό μας θέμα και της Πολιτείας. Στη σύσκεψη της 25ης Φεβρουαρίου όποιος περνούσε έμπαινε και μέσα. Μέχρι και οι "Πελαργοί", που δεν καταλαβαίνω τι θέση είχαν.

 Θέση της ΓΓΑ ήταν να γίνει ο αγώνας παρουσία μαθητών ή να μη διεξαχθεί καθόλου. Αυτό αναφέρεται και στα πρακτικά. Ποτέ δεν είχε τεθεί τέτοιο θέμα αναβολής. Εμείς ακόμη και τώρα θα επιμέναμε ο αγώνας να γίνει στις 6 Μαρτίου. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας συμφώνησε με τις θέσεις της ΓΓΑ κι ανέλαβε όλες τις διαδικασίες ενημέρωσης και διάθεσης εισιτηρίων που θα παραλάμβαναν από την ΕΟΚ. Το πρακτικό της σύσκεψης υπογράφηκε από όλους".

Για τα εισιτήρια: "Τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου παραδώσαμε στην αστυνομία 3.000 εισιτήρια για να πάμε στο υπουργείο Παιδείας και να μοιραστούν στους μαθητές. Στη συνέχεια συνεδρίασε το ΔΣ της ΕΟΚ και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, όπου είχα προτείνει να παρακολουθήσω μαζί με τους προέδρους τον τελικό, μας ήρθε νέο χαρτί. Μας κάλεσαν σε νέα σύσκεψη με έγγραφο που είχε την υπογραφή του Γενικού Γραμματέα αθλητισμού, Παναγιώτη Μπιτσαξή.

Εμείς απαντήσαμε ότι μας προκαλεί έκπληξη αυτό το έγγραφο και ζητήσαμε να μας ενημερώσουν για τα νέα δεδομένα που επιβάλουν τροποποίηση των ωρών διεξαγωγής. Δεν πήραμε απάντηση ποτέ. Στη σύσκεψη της Τρίτης, το υπουργείο Παιδείας έκανε λόγο για πρόθεση. Πιστεύω πως στο υπουργείο πρέπει να ξέρουν γράμματα. Δεν ήταν πρόθεση, ήταν ξεκάθαρη θέση. Μας είπαν πως δεν είχαν χρόνο. Δεν κατάλαβα, την Παρασκευή υπήρχε χρόνος και δεν υπήρχε τρεις μέρες μετά; Μας έκαναν λόγο για τις Απόκριες. Δεν ήξεραν εδώ κι ένα χρόνο πότε είναι οι Απόκριες. Μάλλον θεωρούν τους άλλους καραγκιόζηδες".

Για την πρόταση αναβολής: "Ο εκπρόσωπος της ΓΓΑ επανέλαβε την ίδια θέση. Αντί οργανωμένων οπαδών να δουν τον αγώνα μαθητές ή αθλητές ακαδημιών έως 12 ετών. Στα πρακτικά αναφέρεται πως θέση του ΓΓΑ είναι να αναβληθεί ο αγώνας ή να γίνει κεκλεισμένων των θυρών. Πιστεύω πως είναι μια πρόταση ακραία. Ευχόμαστε να μην ξαναγίνει αγώνας κεκλεισμένων των θυρών. Δηλαδή τι, να κάνουμε έναν αγώνα απλά και μόνο για να τον κάνουμε; Στο δίλημμα να γίνει ο αγώνας χωρίς φιλάθλων ή να αναβληθεί, η αστυνομία πρότεινε την αναβολή του".

Για τους τακτικισμούς: "Έχουμε φτάσει σε νηπιακή ηλικία. Παίζουμε παιχνίδια των ηλικιών αυτών. Τις κουμπάρες ή το κρυφτούλι. Ή παιχνίδια τακτικισμών που δεν επιτρέπονται σε τέτοιους φορείς. Στο μπάσκετ θα έπρεπε όλοι μας, μηδενός εξαιρουμένου, να είμαστε πιο σοβαροί.Μίλησα με τον κύριο Νικητιάδη, που με την ιδιότητα του υπουργού Τουρισμού ήταν στη Στοκχόλμη συμφωνήσαμε να επιμείνουμε σε όσα είχαν συμφωνηθεί στη σύσκεψη της Παρασκευής.

Δεν υπάρχει όμως χρόνος για να αλλάξει ό,τι είναι δρομολογημένο να αλλάξει.Έπρεπε να εμμείνουμε σε αυτά που αποφασίστηκαν στην Παρασκευή. Τώρα έχουμε φτάσει Τετάρτη μεσημέρι. Τι να κάνουμε, σύσκεψη το Σάββατο για το πώς θα γίνει ο αγώνας την Κυριακή; Όποιος είναι μια σύσκεψη πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη αυτών που λέει. Δεν ξέρω τι άλλα παιχνίδια μπορεί να υπεισέρχονται σε αυτή την ιστορία".

Για τη βία: "Εγώ εκφράζω την απογοήτευσή μου. Επειδή όλα αυτά είναι απόρροια γεγονότων που προσβάλλουν την ηθική της κοινωνίας. Δεν ακούω προτάσεις. Με το να κάνουμε το πλημμέλημα κακούργημα δεν αλλάζει κάτι. Έχουν γίνει και στο παρελθόν αυτά. Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο αθλητισμός δεν παράγει βία. Είναι κοινωνικό φαινόμενο. Έχουμε έναν κοινωνικό χουλιγκανισμό. Όλοι διαμαρτύρονται για να διαμαρτυρηθούν.

Εμείς λέμε ότι δεν αντιδικούμε, αλλά διεκδικούμε. Διεκδικούμε να παρθούν τα σωστά μέτρα και οι σωστές αποφάσεις την ώρα που πρέπει.Αν δεν γίνονται αυτά, δίνουν δικαίωμα σε αυτούς που απεργάζονται την κοινωνική ειρήνη να οργανωθούν καλύτερα. Πρέπει να γίνει μετωπική σύγκρουση, να τελειώνει αυτή η ιστορία.Πρέπει να πάνε όλες οι ΠΑΕ και οι ΚΑΕ στο υπουργείο Εμπορίου ως προς τον οικονομικό έλεγχο. Το 90% δεν θα πάρουν άδεια λειτουργίας.

 Κι όμως τα ανεχόμαστε όλα αυτά. Να καταργηθεί η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού που κάθε καλοκαίρι ξεφτιλίζει τους πάντες και τα πάντα. Υπάρχει συνολική έλλειψη ευθύνης και ικανότητας να αντιμετωπιστεί αυτή η κοινωνική απορρύθμιση. Δεν κάνουμε τίποτα με ευχολόγια. Σε έναν μήνα έχουν ξεχαστεί όλα. Πρέπει επίσης να καταργηθεί η Επιτροπή Αποτίμησης Αθλητών, που είναι για να ισοσκελίζουν τους ισολογισμούς. Όταν π.χ. τελειώσει το συμβόλαιο του Σισέ, ο Παναθηναϊκός δεν παίρνει δεκάρα.

Δεν είναι πλέον περιουσιακό στοιχείο. Να γίνει Επιτροπή Αθλητικού Σχεδιασμού. Να είναι ανεξάρτητη, θα μετέχει το υπουργείο και ανεξάρτητοι φορείς. Έχω κάνει ένα σχετικό υπόμνημα στην Πολιτεία. Αυτοί θα κάνουν το μοίρασμα των χρημάτων και θα ασχολούνται γενικότερα με τον αθλητικό σχεδιασμό. Δεν υπάρχει σχεδιασμός".

 τους οργανωμένους οπαδούς: "Να ανασταλεί άμεσα η λειτουργία των συνδέσμων οργανωμένων οπαδών. Θα πρέπει να έχουν την έγκριση των ΠΑΕ ή των ΚΑΕ. Να τους αφαιρεθεί η δυνατότητα χρήσης των εμβλημάτων, των συμβόλων, των χρωμάτων, όλων αυτών των πραγμάτων. Θα πρέπει να υπάρχει άμεση παρέμβαση σε αυτό το χώρο. Να κοπεί ο ομφάλιος λώρος και να τελειώνουμε με αυτούς τους κυρίους. Όλα τα έσοδα του ΟΠΑΠ να πηγαίνουν στο γενικό λογιστήριο του κράτους. Να σταματήσει αυτό το παραμύθι. Μία ομάδα της Σούπερ Λίγκας, η τελευταία, παίρνει περισσότερα χρήματα από όσα το ελληνικό μπάσκετ.

Αντί να πάμε εμπρός, πάμε πίσω. Μας λένε από την Πολιτεία ότι έχουμε χορηγούς. Πρέπει δηλαδή να τιμωρηθεί η δυνατότητα μίας ομοσπονδίας να βρει χορηγούς; Πρέπει να περάσουμε μεγαλύτερες αρμοδιότητες στους αθλητικούς εισαγγελείς. Να έχουμε μεγαλύτερες δυνατότητες παρέμβασης, ακόμη και σε διάφορα δημοσιεύματα οπαδικού Τύπου. Και αυτό είναι κάτι που εξάπτει και πυροδοτεί τα φαινόμενα αυτά της κοινωνίας. Πρέπει να κάνουμε πρόταση αλλαγής αυτής της πραγματικότητας.

Να συστρατευτούμε και να συγκρουστούμε. Δεν θα δεχτούμε την περιθωριοποίηση του ελληνικού μπάσκετ, σε καμιά περίπτωση. Όλα όσα γίνονται αποσταθεροποιούν το ελληνικό μπάσκετ και προσπαθούν να το εκθέσουν. Δεν το δεχόμαστε αυτό. Το ελληνικό μπάσκετ έχει σχέσεις βαθιά ριζωμένες με την ελληνική κοινωνία και δεν μπορούν εύκολα να τις ξεριζώσουν".
Tags:

ΣΧΟΛΙΑ

Bicos
Εγγραφείτε στο newsletter μας
Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και ειδήσεις απο όλο τον μπασκετικό κόσμο