LUAVI header ad

"Λειτουργούμε σαν τροφοδότες"

Του Νίκου Κώνστα 27/12/2010 (12:45) Ο Δημήτρης Αβδάλας ήταν ένας παίκτης ο οποίος είχε πετύχει αρκετά στην καριέρα του σαν καλαθοσφαιριστής. Εδώ και μερικά χρόνια συνεχίζ...

Του Νίκου Κώνστα
27/12/2010 (12:45)

Ο Δημήτρης Αβδάλας ήταν ένας παίκτης ο οποίος είχε πετύχει αρκετά στην καριέρα του σαν καλαθοσφαιριστής. Εδώ και μερικά χρόνια συνεχίζει να υπηρετεί το αγαπημένο του άθλημα από άλλο πόστο, αυτό του προπονητή. Αυτή την χρονική στιγμή είναι προπονητής της Καλαμάτας ’80. Το έργο του 39χρονου τεχνικού μόνο εύκολο δεν είναι καθώς έχει να αντιμετωπίσει το σχεδόν μηδενικό μπάτζετ του συλλόγου. Ο έλληνας προπονητής έδωσε συνέντευξη στην επίσημη ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ μιλόντας για τις ευκαιρίες που θα έπρεπε να δίνονται στους νεαρούς παίκτες, τις διαφορές του μπάσκετ της εποχής του και του σήμερα και φυσικά για το κεφάλαιο "Εθνική ομάδα":

"Βάζουμε τα παιδιά να παίζουν από τα 14 τους, ώστε να τα ετοιμάσουμε για τις ηλικία 16-17. Είναι δύσκολο να σταθούν στην κατηγορία και θέλει προσοχή η διαχείριση στο πώς θα μπουν. Στο δεύτερο γύρο θα πάρουν περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Τους ετοιμάζουμε για την επόμενη χρονιά, ώστε να έχουν έναν ρόλο πρωταγωνιστικό στο τοπικό πρωτάθλημα" είπε για την επιλογή του να προωθήσει νέα παιδιά στην ομάδα και συνέχισε σχολιάζοντας τις συνθήκες προπόνησης σε μια επαρχιακή ομάδα:

"Για εμάς είναι αρκετά δύσκολο. Δεν μπορούμε να κρατήσουμε τα παιδιά που δουλεύουμε από τη νεαρή ηλικία. Το 70-80% των νεαρών αθλητών μας θα τους χάσουμε σε ηλικία 18 ετών και θα τους βρούμε και πάλι -αν και εφόσον- σε ηλικία 25-26 ετών.

Από τη στιγμή που το σωματείο μας είναι ερασιτεχνικό, δεν έχει τη δυνατότητα να αγοράζει παίκτες κι βασιζόμαστε στις υποδομές. Είναι δύσκολο για εμάς να κάνουμε κάτι παραπάνω από αυτό που κάνουμε. Λειτουργούμε σαν τροφοδότες άλλων ομάδων. Η δουλειά μας κάνει κάθε φορά τον κύκλο της και ξεκινάει ξανά από την αρχή".

Ο Έλληνας τεχνικός αναφέρθηκε στις διαφορές του μπάσκετ από εποχή σε εποχή, τονίζοντας: "Νομίζω πως η ειδοποιός διαφορά στο γεγονός πως αντί 30'', η κάθε επίθεση διαρκεί 24'', κάτι που ανεβάζει την ταχύτητα του παιχνιδιού. Στην εποχή μου, η τεχνική ήταν κυρίαρχη. Τώρα υπερτερούν τα αθλητικά προσόντα και ιδιαίτερα στους πιο ψηλούς παίκτες.

Νομίζω πως σε επίπεδο ξένων παικτών η δεκαετία του '90 ήταν πολύ καλύτερη. Έτσι, οι Έλληνες είχαν καλύτερες παραστάσεις. Παίζαμε πιο εύκολα, καθώς υπήρχαν λιγότεροι ξένοι. Πλέον οι ομάδες είναι δύσκολο να τους εμπιστευτούν. Μόνο σε περιόδους κρίσης αναγκαστικά στρέφονται προς τους Έλληνες παίκτες και δη του νεαρούς, ώστε να βγουν τα ταλέντα που θα παίξουν μπάσκετ και θα στελεχώσουν τις ομάδες.

Τότε είχαμε περισσότερη τακτική στο παιχνίδι μας, η οποία βοηθάει να κρύβεις τα αδύνατα σημεία σου".

Και έκλεισε την συνέντευξή του με την επόμενη μέρα της εθνικής ομάδας: "Πιστεύω πως σιγά, σιγά θα πρέπει να πουν νέα παιδιά για να καλύψουν το κενό του Παπαλουκά και του Διαμαντίδη, αλλά και όσων ακόμα αποχωρήσουν. Αυτό δεν είναι εύκολο. Το μπάσκετ περνάει μεγάλη κρίση σε οικονομικό επίπεδο που συμπαρασύρει και όλα τα υπόλοιπα. Το καλό είναι πως η παραγωγική διαδικασία λειτουργεί καλά για να καλύψουν τις θέσεις των παιδιών από τη φουρνιά την τόσο καταξιωμένη.

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν οι ομάδες θα μπορούν πια να δουλεύουν σε τέτοιο επίπεδο οργάνωσης και με τέτοια μεθοδικότητα, ώστε αυτά τα παιδιά να φτάσουν σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο και κατ' επέκταση να κρατήσουν και την Εθνική ομάδα ψηλά. Αν το όλο πακέτο λειτουργεί όπως πρέπει ώστε οι ομάδες να μπορέσουν να παίξουν σε πολύ υψηλό επίπεδο έχει καλώς, αλλιώς μπορεί αυτό το ταλέντο να μην βγει στην επιφάνεια στο βαθμό που πρέπει.

Γενικότερα, δεν ξέρω το κάτα πόσο το ερασιτεχνικό σωματείο θα μπορέσει να επιβιώσει από τη στιγμή που η ενίσχυση από το κράτος είναι μηδαμινή. Θα πρέπει να βρεθεί ένα μοντέλο ανάπτυξης, όπως συγχωνεύσεις, ώστε να μείνουν τα υγιή σωματεία στο προσκήνιο".

Tags:

ΣΧΟΛΙΑ

Εγγραφείτε στο newsletter μας
Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και ειδήσεις απο όλο τον μπασκετικό κόσμο