Avance header ad

Περί ομοσπονδιακού…

Του Λουκά Παπαϊωάννου 22/01/2011 (20:37) Με αφορμή ένα "κρόουλ" στο οποίο γραφόταν ότι ο Ντέϊβιντ Μπλατ θα είναι ο νέος προπονητής της Εθνικής ομάδας μπάσκετ, αισθάνομαι τη...
Περί ομοσπονδιακού…
Του Λουκά Παπαϊωάννου
22/01/2011 (20:37)

Με αφορμή ένα "κρόουλ" στο οποίο γραφόταν ότι ο Ντέϊβιντ Μπλατ θα είναι ο νέος προπονητής της Εθνικής ομάδας μπάσκετ, αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω την απορία μου για το τι εξακολουθεί να συμβαίνει στο κομμάτι αυτό του ελληνικού μπάσκετ. Μετά την "επιτυχέστατη" επιλογή, του μοναδικού ανδρός που αποφασίζει και χρίζει ομοσπονδιακούς προπονητές, να τοποθετήσει, πριν από δύο χρόνια περίπου, στο τιμόνι της Εθνικής ομάδας, τον Λιθουανό Γιόνας Καζλάουσκας, τώρα αποφάσισε ως ο μόνος γνώστης, ότι οι επόμενες χρυσές σελίδες, του πιο δοξασμένου ομαδικού αθλήματος της πατρίδας μας, θα γραφούν δια χειρών Ντέϊβιντ Μπλάτ.  

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης (Σ.Ε.Π.Κ), τι λέει γι’ αυτό; Συμφωνεί; Διαφωνεί; Ποιά είναι η επίσημη θέση του; Πιστεύω ακράδαντα -και γι’ αυτό μόχθησα όλα τα χρόνια πού υπηρέτησα τον Σύνδεσμο ως Αντιπρόεδρος και υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων - ότι οπωσδήποτε πρέπει να υπάρχει ρόλος του Συνδέσμου, στα Κέντρα αποφάσεων για το Ελληνικό μπάσκετ. Αν όχι με εκτελεστική εξουσία, τουλάχιστον γνωμοδοτικά σε όλους τους τομείς που απαρτίζουν το οικοδόμημα του αθλήματος.

Θεωρώ υποχρέωση μου να σας ενημερώσω αγαπητοί φίλοι για ένα μέρος του έργου του ΣΕΠΚ από το 1979 και εντεύθεν. Μετά την ίδρυσή του, νομίζω το 1976, ο Σύνδεσμος έπεσε σε κάποια αδράνεια. Τα μέλη του τότε ήταν καμιά 50ριά άτομα. Από το ‘79 και μετά με μπροστάρη τον Φαίδωνα Ματθαίου συγκεντρωθήκαμε καμιά 10ριά και με στόχο να επαναλειτουργήσει ο Σύνδεσμος προσφέροντας έργο, τέθηκαν επί τάπητος τα εξής θέματα:

α) Εξεύρεση χώρου για γραφεία. Τα πρώτα ήταν στην οδό Αριστίππου 38-40 στο Κολωνάκι.
β) Δημιουργία Σχολής Προπονητών για την απόκτηση του πρώτου διπλώματος για την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος. Το 1981 έγινε η πρώτη Σχολή.

γ) Διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων με διάσημους προπονητές. Το πρώτο έγινε στην Αρχαία Ολυμπία ως ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ το 1984.
δ) Συμμετοχή των μελών σε σεμινάρια στο εξωτερικό και πολλά άλλα. Άφησα τελευταίο, αλλά ήταν από τα πρώτα που διεκδικήθηκαν, ο ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΣ Προπονητής να είναι ΕΛΛΗΝΑΣ.

Έτσι μετά από πιέσεις, διαβουλεύσεις, τρεξίματα, υπήρξε συμφωνία μεταξύ Ε.Ο.Κ και ΣΕΠΚ να επιλεγεί από την ΕΟΚ ο επόμενος Εθνικός μας προπονητής, μεταξύ αρκετών προπονητών που πρότεινε ο ΣΕΠΚ. Έτσι η ΕΟΚ δέχθηκε και συμφώνησε μετά τον Ρίτσαρντ Ντουκσάϊρ το ‘81, να αναθέσει την υπευθυνότητα στον Γιάννη Ιωαννίδη. Στη συνέχεια ανέλαβαν ο αείμνηστος Θέμης Χολέβας και ακολούθησαν άλλοι, Έλληνες πάντα, που έγραψαν τις χρυσές σελίδες.

Θα πρέπει εδώ να τονίσω ότι το ανθρώπινο δυναμικό - οι παίκτες και οι παίκτριες - πού απαρτίζουν τις Εθνικές μας ομάδες έφτασαν σ’ αυτό το υψηλό επίπεδο σχεδόν όλοι, υπό την καθοδήγηση Ελλήνων προπονητών. Βέβαια θα ήταν λάθος να παραλείψω ότι στην ολοκλήρωσή τους συνέβαλαν και ξένοι συνάδελφοι.

Όπως είπε χαρακτηριστικά μάλιστα ο Κώστας Μίσας, ο ομοσπονδιακός μας προπονητής στις Εθνικές ομάδες γυναικών και ανδρών κάτω των 20 ετών, στις 6/01/2011 στην κοπή της πίτας του ΣΕΠΚ, όπου βραβεύθηκε για τις επιτυχίες του, "οι Ομοσπονδιακοί διαχειρίζονται το ανθρώπινο δυναμικό που τους παρέχεται από την δουλειά των Ελλήνων προπονητών".

Προσωπικά τον συγχαίρω για τις επιτυχίες του με τα δύο εθνικά συγκροτήματα. Γιατί όμως ο Κώστας Μίσας χρειάζεται να είναι στο τιμόνι δύο εθνικών συγκροτημάτων; Δεν υπάρχουν και άλλοι ικανοί να αναλάβουν ένα εκ των δύο; Έφτασε λοιπόν η δύναμη του ΣΕΠΚ από τις κάποιες 10δες το 1981, να αριθμεί σήμερα 3.000 περίπου. Είναι πλέον τεράστια η δύναμη του Συνδέσμου μας.

Έτσι μετά τον Κανονισμό πού κάναμε Νόμο με τα ατέλειωτα τρεξίματα στη 10ετία του ’90, ακολούθησε πρόσφατα άλλος τροποποιημένος στον οποίο απουσιάζει η συμμετοχή του ΣΕΠΚ στο θέμα του Ομοσπονδιακού προπονητή. Είναι παράλειψη ή "απαγορεύθηκε" να απαιτήσουμε νομιμοποιημένη ανάμιξη - συμμετοχή;

Ο σημερινός πρόεδρος της ΕΟΚ πού πριν από κάποιες 10ετίες ήταν για μικρά χρονικά διαστήματα προπονητής, είναι ο μοναδικός κατάλληλος να επιλέγει σήμερα το ποιος θα είναι στο τιμόνι στο Εθνικό μας συγκρότημα; Δεν θέλω να κρίνω τον οποιονδήποτε κο Μπλατ. Πιστεύω όμως ότι υπάρχουν πολλοί Έλληνες πού διαπρέπουν στη χώρα μας και στο εξωτερικό πού είναι άξιοι για να αναλάβουν την Εθνική μας. Και αν σήμερα ο κ. Βασιλακόπουλος έχει κάποια σχέση με την προπονητική, θα έχει στο μέλλον και ο επόμενος πρόεδρος της ΕΟΚ;

Αγαπητοί φίλοι προπονητές. Ορθώστε το ανάστημά σας και απαιτήστε αυτό πού δικαιούστε. Συμμετοχή - στο μέτρο πού σας αναλογεί - στα κέντρα αποφάσεων του Ελληνικού Μπάσκετ. Αγαπητά μέλη του Δ.Σ, μην διστάζετε να φωνάζετε πάντοτε αυτό πού θεωρείτε σωστό - με αντικειμενικά κριτήρια, ακόμη και όταν οι "επιλογές" του… "μοναδικού", αφορούν κάποιους από εσάς.

Σκεφθείτε ότι υπάρχουν πολλοί συνάδελφοί σας πού ονειρεύονται και προσπαθούν και γίνονται άξιοι να αναλάβουν κάποια Εθνική ομάδα. Θα το καταφέρουν ποτέ αν δεν έχουν τον μπάρμπα στη Κορώνη;
Tags:

ΣΧΟΛΙΑ

Bicos
Εγγραφείτε στο newsletter μας
Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και ειδήσεις απο όλο τον μπασκετικό κόσμο