Avance header ad

"Δεν υπάρχει ελληνικό μπάσκετ"

Της Σοφίας Ράμμου 14/02/2011 (12:00) Ο Κώστας Δήμου καθοδηγεί τον Αίαντα Ευόσμου στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής, ο οποίος διατηρεί τις ελπίδες του για παραμονή στην κατηγορ...
Της Σοφίας Ράμμου
14/02/2011 (12:00)

Ο Κώστας Δήμου καθοδηγεί τον Αίαντα Ευόσμου στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής, ο οποίος διατηρεί τις ελπίδες του για παραμονή στην κατηγορία. Ο Έλληνας προπονητής μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ για την πορεία της ομάδας του, ενώ εκφράζει και τους προβληματισμούς του σχετικά με την κατάσταση στο ελληνικό μπάσκετ γενικότερα.
Αναλυτικά:  

"Ο προγραμματισμός έγινε με πολύ κόπο τόσο από μέρους μου, όσο και από την καινούργια διοίκηση. Συζητώντας με τον κ. Τέντζο τον καινούργιο πρόεδρο, βάλαμε σαν πρώτη αρχή να έχουμε ένα μικρό μπάτζετ, το οποίο να είναι στις δυνάμεις μας. Θέλουμε στο τέλος της χρονιάς να έχουν πληρωθεί άπαντες.

Αυτό είχε δυσκολίες, καθώς δεν θα μπορούσαμε να πάρουμε έμπειρους παίκτες, με μεγάλα ποσά. Επίσης υπήρχε διστακτικότητα από αρκετούς παίκτες, λόγω της μη φερεγγυότητας της προηγούμενης διοίκησης. Προσπαθήσαμε να πείσουμε με τον πρόεδρο και το ΔΣ τα παιδιά πως αυτά που θα συμφωνήσουν, θα πληρωθούν. Έτσι χτίσαμε μία ομάδα νεανική, με μόνο τρεις έμπειρους παίκτες.  

Στόχος μας ήταν να δουλέψουμε πολύ με τα νέα παιδιά κι αν μπορέσουμε να μείνουμε στην κατηγορία. Δεν ήταν λίγοι αυτοί στη Θεσσαλονίκη το καλοκαίρι που μας έλεγαν πως κάνουμε παιδομάζωμα και δεν έχουμε καμία ελπίδα να μείνουμε στην κατηγορία. Το δικό μας στοίχημα ήταν με πολύ δουλειά, να καταφέρουμε να κάνουμε μία αξιόλογη ομάδα, που να παλεύει όλους τους αγώνες, ελπίζοντας στο τέλος πως θα μπορέσουμε να σωθούμε. Δουλεύοντας πάρα πολύ στην προπόνηση και δίνοντας αγώνες στα νέα τα παιδιά, θα αποκτούν συνεχώς εμπειρία, που σιγά-σιγά θα τη βγάζουν στο πρωτάθλημα.  

Θεωρώ ότι η μέχρι στιγμής πορεία του Αίαντα είναι πάρα πολύ καλή. Θα έλεγα καλύτερη του αναμενόμενου. Βέβαια, θα μπορούσαμε να έχουμε ακόμα δύο νίκες στα Τρίκαλα και στο Αιγάλεω που χάθηκαν στο καλάθι. Πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε έντονα και με μεγαλύτερη συγκέντρωση, καθώς λόγω της απειρίας μας μπορεί να έχουμε μεταπτώσεις.

Οι δυσκολίες ήταν καθαρά στο να εντάξουμε αυτά τα νέα παιδιά σε μία διαδικασία έντονης προπόνησης μέσα στο γήπεδο, αλλά και παράλληλα μυικής ενδυνάμωσης με τον γυμναστή. Να μπορέσουμε με την κατάλληλη προπόνηση και την κατάλληλη καθοδήγηση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Β' Εθνικής στην οποία δεν είχαν ξαναπαίξει.  

Στις προπονήσεις υπάρχει μεγάλη πίεση στο να μένουν συγκεντρωμένοι στο μεγαλύτερο διάστημα αυτών, έτσι ώστε να μπορούν κατά τη διάρκεια του αγώνα να είναι συγκεντρωμένοι στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού πάνω στην ομαδική και ατομική τακτική. Ένα μεγάλο πρόβλημα των κατηγοριών αυτών είναι ότι οι παίκτες δεν έχουν μεγάλη συγκέντρωση κατά τη διάρκεια ενός αγώνα.

Μπορεί στις προπονήσεις να δείχνουμε καλά πράγματα, όμως αν ο αθλητής δεν είναι συγκεντρωμένος στο ματς, τότε δεν θα μπορούμε να έχουμε την ανάλογη επιτυχία. Προσπαθώ να εκμεταλλευτώ τον ενθουσιασμό τους σαν νέα και φιλόδοξα παιδιά και να έχουμε τον ανάλογο τρόπο παιχνιδιού ώστε να βγάζουν αυτά τα στοιχεία πάνω στο παρκέ.  

Το πρωτάθλημα της Β' Εθνικής είναι αρκετά ενδιαφέρον, με φαβορί τον ΟΦΗ, την Κηφισιά και το Πέραμα. Έχει αρκετές ομάδες ισοδύναμες και γενικότερα παίζεται ενδιαφέρον μπάσκετ. Άποψή μου θα ήταν ότι έπρεπε να παίζουν πολύ νεαρότερα παιδιά, όπως αυτό που κάνουμε εμείς, γιατί μόνο έτσι θα βοηθήσουμε να εξελιχθούν οι Έλληνες παίκτες. Τα τελευταία χρόνια δεν βλέπουμε σχεδόν σε καμία κατηγορία να αξιοποιούνται νέοι παίκτες, με συνέπεια να μην υπάρχει εξέλιξη στο ελληνικό μπάσκετ.  

Για μένα ελληνικό μπάσκετ, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει! Δεν είμαι αισιόδοξος για την εξέλιξη των πραγμάτων, καθώς υπάρχουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Στην Α1 πέραν Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, οι περισσότερες ομάδες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Έρχονται και φεύγουν προπονητές, παίκτες μένουν απλήρωτοι, κάτι που έχει ως συνέπεια να μην ξέρουμε αν πολλές ομάδες προλάβουν να τελειώσουν το πρωτάθλημα με πλήρες ρόστερ. Στην Α2 είναι ακόμα χειρότερα, υπάρχουν ομάδες αφερέγγυες, που ενώ ξεκινάνε και τάζουν μεγάλο μπάτζετ, στην πορεία δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε 2-3 μήνες.  

Σε πολλές ομάδες αναλαμβάνουν άτομα αφερέγγυα, που τους νοιάζει η πρόσκαιρη προβολή τους και δεν τους ενδιαφέρει να κάνουν σωστό προγραμματισμό και να δημιουργήσουν κάτι σωστό με προοπτική, με αποτέλεσμα αυτό που χτίζουν πρόχειρα να γκρεμίζεται. Η λύση είναι να γίνεται σωστός προγραμματισμός, με μπάτζετ που μπορείς να πληρώσεις, ακόμα κι αν είναι χαμηλό. Αν δεν μπορούν, ας επενδύσουν πάνω σε νεαρούς παίκτες που είναι και πιο οικονομικοί. Πρέπει να γίνει στροφή και επένδυση σε νέα παιδιά, καθώς παίζουν οι ίδιοι και οι ίδιοι στις εθνικές κατηγορίες.  

Η πολιτεία έχει απαξιώσει πλήρως τον αθλητισμό. Δεν ασχολείται καν, αφού πλέον δεν υπάρχει ούτε υπουργείο αθλητισμού. Έκοψαν το μπόνους από τους αθλητές και πλέον δεν υπάρχει και κίνητρο για αρκετά νέα παιδιά να ασχοληθούν σοβαρά με τον αγωνιστικό αθλητισμό, ο οποίος όπως ξέρουμε θέλει θυσίες. Οι ομάδες της Α1 πρέπει να εμπιστεύονται τους Έλληνες προπονητές, οι οποίοι είναι πολύ καλά ενημερωμένοι και καταρτισμένοι για το άθλημα του μπάσκετ.

Συνεχώς βλέπουμε νέοι προπονητές να δείχνουν, όταν τους δίνεται η ευκαιρία, τι μπορούν να κάνουν. Κι όχι να παίρνουν ξένους αμφιβόλου αξίας, είτε σαν πρώτους είτε σαν βοηθούς, που δεν προσφέρουν τίποτα, όπως βλέπουμε σε κάποιες ελληνικές ομάδες".
Tags:

ΣΧΟΛΙΑ

Bicos
Εγγραφείτε στο newsletter μας
Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και ειδήσεις απο όλο τον μπασκετικό κόσμο