LUAVI header ad

Η δύναμη του facebook

Του Γιώργου Κογκαλίδη 19/11/2010 (14:51) Επειδή εμείς ασχολούμαστε (ως χώρος) σοβαρά με τη στατιστική ανάλυση των γεγονότων, οφείλω εξ αρχής να ξεκαθαρίσω πως πρόκειται π
Η δύναμη του facebook
Του Γιώργου Κογκαλίδη
19/11/2010 (14:51)

Επειδή εμείς ασχολούμαστε (ως χώρος) σοβαρά με τη στατιστική ανάλυση των γεγονότων, οφείλω εξ αρχής να ξεκαθαρίσω πως πρόκειται παρά για ένα τυχαίο στατιστικό δείγμα, που δεν αντιπροσωπεύει κατ' ανάγκη τη γενικότερη τάση (ως προς το μέγεθος των αριθμών), αλλά σίγουρα είναι σημείο αναφοράς.
Όσοι έχετε πρόσβαση και επαφή με το facebook θα έχετε διαπιστώσει πως τις τελευταίες μέρες αρκετοί φίλοι σας άλλαξαν τη φωτογραφία του προφίλ τους, βάζοντας έναν "παιδικό τους ήρωα".
Είναι μια καμπάνια που ξεκίνησε στις 15 του μήνα, ολοκληρώνεται (αν θέλουμε) αύριο και έχει να κάνει με την "Εβδομάδα Παιδιού 2010". Ενδεχομένως αρκετοί από αυτούς που μπήκαν στη διαδικασία αλλαγής εικόνας να μην το γνώριζαν καν.

Στο facebook έχω 3.179 φίλους, αρκετοί εκ των οποίων δεν είναι στο… δυναμικό κοινό (δηλαδή, έχουν διαβεί τα πρώτα… -αντα). Ορισμένοι εκ των φίλων μου ακόμα και αν ήθελαν δύσκολα θα τολμούσαν κάτι αντίστοιχο (για παράδειγμα πολιτικοί, όπως η Λιάνα Κανέλη, ο Βασίλης Κικίλιας κτλ.), ενώ ανάμεσα στους 3.179 είναι και ορισμένοι εταιρικοί λογαριασμοί, που δύσκολα αφαιρούν το λογότυπό τους από τη σελίδα.

Συν, πως αρκετοί δεν μπαίνουν τακτικά στο facebook, ή δεν μπαίνουν στον κόπο για τέτοιες κινήσεις (ορισμένοι είναι και ιδεολογικά αντίθετοι). Δεν θα συζητήσουμε (δεν έχει και νόημα) ποιος έχει δίκιο και ποιος όχι. Άλλωστε, δεν υπάρχει μόνο μια αλήθεια στον πλανήτη.

Κάθισα και μέτρησα και αν δεν έχω κάνει λάθος (δώστε μου και μένα το δικαίωμα του… στατιστικού σφάλματος, μάτια είναι και κουράζονται) οι 716 άλλαξαν την εικόνα του προφίλ τους κι επέλεξαν το καρτούν της αρεσκείας τους.

Σε αυτό το τυχαίο δείγμα των 3.179 ανθρώπων, χωρίς καμία αναγωγή σε γενικότερες αρχές, το 22.5% μπήκε στη διαδικασία, "έπαιξε" με την εικόνα του, δεν δίστασε να τσαλακωθεί, διασκέδασε και παράλληλα έδειξε (έστω κι έτσι) την αγάπη του προς τα παιδιά.

Αν χωρίς οργάνωση, χωρίς μηχανισμούς στήριξης, χωρίς καν να έχει δημοσιοποιηθεί έντονα, 22.5% παίρνουν το μήνυμα και το επικοινωνούν, η δύναμη του facebook είναι μεγαλύτερη από αυτή που θεωρούσαμε. Κι είναι σημαντικό να αντιληφθούμε πλέον όλοι μας (εννοώ και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία), πως οι νέες παρέες, οι… γειτονιές του μέλλοντος, έχουν καλώδια και παρότι εικονικές, καταγράφουν μια πραγματικότητα.

Καθένας μπορεί να μελαγχολήσει, να θυμηθεί τις εποχές που έπαιζε "πόλεμο" στον δρόμο, με ξύλινα σπαθιά, να ανησυχήσει για το πώς θα μεγαλώσουν τα παιδιά του (σε τί κόσμο;), όμως δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια σε αυτή την πραγματικότητα.

Το facebook αποτελεί όχι μόνο τόπο συνάντησης, αλλά και χώρο όπου τα νέα έχουν… (όχι με την αρνητική έννοια, αλλά με την επιθετική τάση χρησιμοποιείται ο όρος) επιδημική εξάπλωση.

Υ.Γ.: Φαντάζομαι πως μέχρι αύριο τα ποσοστά θα έχουν ενισχυθεί, αλλά με συγχωρείτε, δεύτερη μέρα δεν θα μπω στον πειρασμό να καταμετρήσω. Ήδη ξόδεψα δύο ώρες για να ψάχνω…
Tags:

ΣΧΟΛΙΑ

Bicos
Εγγραφείτε στο newsletter μας
Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και ειδήσεις απο όλο τον μπασκετικό κόσμο