Ακούω άρα γεύομαι...

Του Φώτη Δουκάκη 26/12/2010 (18:09) Χριστούγεννα. Τα σπίτια όλων μας γεμίζουν μυρωδιές από πολλών ειδών λιχουδιές. Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες, γεμιστές γαλοπούλες,...
Ακούω άρα γεύομαι...
Του Φώτη Δουκάκη
26/12/2010 (18:09)

Χριστούγεννα
. Τα σπίτια όλων μας γεμίζουν μυρωδιές από πολλών ειδών λιχουδιές. Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες, γεμιστές γαλοπούλες, συνθέτουν ένα γαστρονομικό παζλ ευχαρίστησης του ουρανίσκου. Αν σας άνοιξα την όρεξη, πριν τρέξετε στην κουζίνα φροντίστε να έχετε το κατάλληλο soundtrack. Τι εννοώ;
Ο συγγραφέας Γιώργος Λεκάκης* , μέσω του Mad Melody, αναλύει μία βρετανική έρευνα η οποία διεξήχθη για να εξηγήσει γιατί το φαγητό στα αεροπλάνα φαίνεται πάντα άνοστο.

" Οι άνθρωποι τείνουν να χάνουν την αίσθηση της γεύσης, όταν ακούν το διάχυτο θόρυβο, ο οποίος επικρατεί μέσα στην καμπίνα του αεροσκάφους κατά τη διάρκεια της πτήσης!

Ο λεγόμενος "λευκός θόρυβος" (έτσι λέγονται οι τυχαίοι ήχοι σε διαφορετικές συχνότητες), έχει μεταξύ των άλλων και την εξής επίδραση στον άνθρωπο: Μειώνει την ικανότητά του να γεύεται – και δη το αλάτι και τη ζάχαρη - με συνέπεια τα φαγητά, που γεύεται υπό τέτοιες συνθήκες, να του φαίνονται άγευστα!

Οι αισθήσεις του ανθρώπου αλληλεξαρτώνται με περίεργους τρόπους. Ο ήχος παίζει σημαντικό ρόλο στην αντίληψη της γεύσης. Ορισμένοι ήχοι επηρεάζουν και την αντίληψη του ανθρώπου για το πόσο τραγανή είναι μια τροφή - κάτι που, υποσυνείδητα, επηρεάζει και τη γνώμη του, για το αν είναι φρέσκια ή εύγευστη η τροφή που δοκιμάζει!

Κατά συνέπεια, όσο πιο δυνατός είναι ο θόρυβος (ή η μουσική), τόσο χάνεται η γεύση του αλμυρού και του γλυκού και αυξάνεται η αίσθηση του τραγανού!

Στα πειράματα της έρευνας διαπιστώθηκε ότι:
Όταν οι άνθρωποι ακούν ευχάριστους ήχους, αντιλαμβάνονται ως πιο γευστικό αυτό που τρώνε. Αυτό εξηγεί γιατί τα εστιατόρια με καλή και απαλή μουσική έχουν καταγραφεί στο μυαλό του πελάτη ως έχοντα καλύτερη κουζίνα. Και έκανε τους μουσικούς, σε συνεργασία με ειδικούς ψυχολόγους, να ορίσουν ένα νέο είδος μουσικής, που λέγεται "μουσική φαγητού".

Κάτι που ήξερε εδώ και καιρό η NASA, γι’ αυτό και τάιζε και ταΐζει φαγητά με πολύ έντονη γεύση τα πληρώματα των αστροναυτών της, όταν ταξειδεύουν στο Διάστημα. Γιατί είναι πολύ θορυβώδη τα σκάφη, όπου τα γεύονται!

Το επίπεδο της φασαρίας, γενικά του ήχου ή της μουσικής, λοιπόν, επηρεάζει την άποψή μας για το φαγητό που τρώμε! Και τη γνώμη μας για ένα πιάτο ή ένα εστιατόριο!
Επίσης, τη γεύση επηρεάζει ότι μας τραβά την προσοχή. Εάν δηλαδή στο χώρο που τρώμε υπάρχει κινητικότητα και φασαρία, και μας αποσπά από το φαγητό, τότε αυτό το φαγητό το κρίνουμε λιγότερο νόστιμο.

Η απίστευτη και αστείρευτη ελληνική παράδοση διασώζει πολλές σχετικές διηγήσεις, που επιβεβαιώνουν τη βρετανική έρευνα. Μέσα από παραδόσεις διαφόρων περιοχών, που έλεγαν παλαιότεροι, μαθαίνουμε πως άνοιγε η όρεξη σε όποιον έτρωγε σε τόπο, με ήσυχες, ειδυλλιακές συνθήκες και επικρατούσε ο ήχος της φύσης. Στην Αλωνίσταινα, λ.χ. λένε για κάποιο Γούμενο, που τον άρπαξαν οι νεράιδες και τον πήγαν στο Κομμένο Νερό, όπου εκεί τον τάιζαν… σαπούνι, που το έτρωγε και μάλιστα με όρεξη!

Για τον ίδιο λόγο άλλωστε, οι γιατροί συνιστούσαν στους ανορεκτικούς να πηγαίνουν εκδρομές στην εξοχή. Γιατί εκεί, οσφραινόμενοι τον καθαρό αέρα, και ακούγοντας τους απαλούς ήχους της φύσης θα τους ’άνοιγε η όρεξη’, αφού εκτός των άλλων θα έβρισκαν το φαγητό τους νοστιμότερο…Αυτός είναι ο λόγος που πολλά εστιατόρια προσπαθούν να μιμηθούν ήχους φύσης, με σιντριβάνια, πουλιά, κλπ.

Η έρευνα έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και των εργαστηρίων της εταιρίας Unilever, υπό τον δρ. Άντυ Γουντς και την Έλεν Πολιάκωφ. Την σχετική εργασία παρουσίασαν στο περιοδικό για θέματα διατροφής «Food Quality and Preferences» (Ποιότητα Τροφής και Προτιμήσεις)."


Έτσι λοιπόν αυτές τις μέρες (και όχι μόνο) δεν έχει τόση σημασία το τι θα φάμε αλλά κυρίως το τι θα ακούμε την ώρα που θα τρώμε. Καλή μας όρεξη...

* Ο Γιώργος Λεκάκης είναι συγγραφέας. Γεννήθηκε στο Μόναχο της Γερμανίας, από Έλληνες γονείς μετανάστες, στις 17 Αυγούστου 1964.Μεγάλωσε και σπούδασε εκεί, Κοινωνιολογία και Δημοσιογραφία.Ο πατέρας του, Ανδρέας Γ. Λεκάκης, από το Κερατσίνι του Πειραιώς (με καταβολές από την Ύδρα και απώτερα από τα Σφακιά Χανίων της Κρήτης) και η μητέρα του, Αικατερίνη Ιω. Μιχαηλίδου, από το  Πλατύ Ημαθίας (με καταγωγή από την Καππαδοκία), εγκαταστάθηκαν πλέον μόνιμα στον Πειραιά, μετά από 20ετή και πλέον "θητεία" στην ξενητειά, ως εργάτες (www.lekakis.com).
Tags:

ΣΧΟΛΙΑ

Bicos
Εγγραφείτε στο newsletter μας
Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και ειδήσεις απο όλο τον μπασκετικό κόσμο