LUAVI header ad

Δύσκολοι καιροί

Του Γιώργου Κογκαλίδη 02/12/2010 Κατά σύμπτωση (και μόνο) και το προηγούμενο άρθρο μου είχε ως αντικείμενο τους προπονητές. Φαίνεται πως είναι από τους πιο αδύναμους κ
Δύσκολοι καιροί
Του Γιώργου Κογκαλίδη
02/12/2010

Κατά σύμπτωση (και μόνο) και το προηγούμενο άρθρο μου είχε ως αντικείμενο τους προπονητές. Φαίνεται πως είναι από τους πιο αδύναμους κρίκους μιας αλυσίδας, που δύσκολα θα αντέξει το βάρος, το οποίο εναποθέτει πάνω της η κρίση και η αναιμική αντίδραση - αντίσταση των αρμοδίων. Ασχολήθηκα χθες με το θέμα της Ρόδου.

Πολύ καλά έκανε ο ΣΕΠΚ και αντέδρασε. Είναι κάτι που -προσωπικά- με ενθουσίασε, αλλά παράλληλα με απογοήτευσε, γιατί νιώθω (και μακάρι να κάνω λάθος) πως ο σύνδεσμος αντιδρά εκεί που αντέχει, εκεί που τον… παίρνει να αντιδράσει.

Τη στιγμή που υπερασπίζεται το δίκαιο (υπηρετώντας τα μέλη του) στο νησί των Ιπποτών, τη στιγμή που με επιμέλεια και… ευλάβεια κλείνει μια τρύπα (μην την υποτιμάται, μπορεί αυτή η τρύπα να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου), αφήνει να υπάρχει κενό στην επιφάνεια του οικοδομήματος.

Δύο ξένοι βοηθοί προπονητών εργάζονται παράνομα στη χώρα μας.

Άλλος ένας βοηθός προπονητή δεν έχει το απαιτούμενο δίπλωμα, οπότε έχουμε ένα σύνολο τριών βοηθών προπονητή, που δεν έπρεπε να είναι στην Α1.

Αλλοδαπός προπονητής εργάζεται παράνομα σε ομάδα της Γ' εθνικής κατηγορίας.

Φοβάμαι πως όσο η κορυφή της πυραμίδας δεν έχει καθαριστεί, τόσο θα δυσκολεύει το έργο της τακτοποίησης θεμάτων στη βάση της πυραμίδας. Κι έχω την αίσθηση πως εκεί τα πράγματα είναι πιο… ζόρικα, γιατί μιλάμε για μισθούς επιβίωσης (αν όχι πείνας).

Ναι, πολύ σωστά, ζητά ο ΣΕΠΚ την εφαρμογή του νόμου στη Ρόδο (και παντού), αλλά ας αντιδράσει και στα θέματα που… βγάζουν μάτι. Ας βγει να καταγγείλει αυτούς (στα κυβερνητικά κλιμάκια) που ευθύνονται για την εξαφάνιση των σχολών προπονητών
.

Γιατί, αν δεν διοργανώνονται σχολές, πώς θα πάρει ο δύσμοιρος προπονητής το δίπλωμα, για να είναι νόμιμη η παρουσία του στον πάγκο; Και πώς θα του ζητηθεί δίπλωμα, όταν περνούν χρόνια για να λειτουργήσουν οι σχολές;

Ο ΣΕΠΚ θα κληθεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις στο εγγύς μέλλον. Η πορεία είναι υποχρεωτικά συγκρουσιακή, είναι μονόδρομος η ρήξη με κέντρα αθλητικής και πολιτικής εξουσίας. Κι αυτό πρέπει να αρχίσει να το σκέφτεται πολύ σοβαρά ο πρόεδρός του.

Το αναφέρω γιατί γνωρίζω πως στο... DNA του Παναγιώτη Γιαννάκη είναι η σύγκλιση και όχι η σύγκρουση, η διάθεση για συναινετικές λύσεις και όχι η γροθιά στο μαχαίρι. Δεν είναι κακό, αν δεν είναι… δόγμα. Γιατί, δυστυχώς, θα έρθει σύντομα η ώρα (αν δεν έχει έρθει ήδη) που θα κληθεί να βαρέσει γροθιά στο μαχαίρι, που θα κληθεί να... σπάσει αυγά για να φτιάξει ομελέτα.

Ο ΣΕΠΚ έχει δύο δρόμους: Ή να μετατραπεί σε μορφωτικό σύλλογο, ή να γίνει ένα σκληρό συνδικαλιστικό όργανο, που θα αποτελέσει ένα μικρό φως στην άκρη του τούνελ, ενός μεγάλου και σκοτεινού τούνελ, που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες προπονητές.

Το σίγουρο είναι πως οι αποφάσεις, οι ενέργειες, οι δράσεις δεν θα είναι εύκολες. Φάνηκε και από τις επιπτώσεις που είχε η "εξέγερση" του ΠΣΑΚ.

Οι προπονητές, εξ επαγγέλματος, ξέρουν να αναλύουν τα δεδομένα, ξέρουν να παίζουν άμυνα, αλλά και επίθεση. Είναι ζητούμενο να εφαρμόσουν όλες τις επιδεξιότητές τους σε επίπεδο συνδικαλιστικής δράσης.

kogas@enternet.gr
Tags:

ΣΧΟΛΙΑ

Bicos
Εγγραφείτε στο newsletter μας
Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και ειδήσεις απο όλο τον μπασκετικό κόσμο