Avance header ad

Ανοχύρωτη πόλη

Του Γιώργου Κογκαλίδη 11/01/2011 Το τελευταίο πράγμα που έχω διάθεση να κάνω, είναι να ακολουθήσω την πεπατημένη των… ημερών και να "μαυρίσω" την ψυχή σας με καταστροφ
Ανοχύρωτη πόλη
Του Γιώργου Κογκαλίδη
11/01/2011

Το τελευταίο πράγμα που έχω διάθεση να κάνω, είναι να ακολουθήσω την πεπατημένη των… ημερών και να "μαυρίσω" την ψυχή σας με καταστροφολογία για την οικονομική πορεία του τόπου.
Το δεύτερο πράγμα που σιχαίνομαι είναι να ακούω (πόσο μάλλον να λέω, ή να γράφω) "τα έλεγα εγώ, αλλά δεν με άκουγε κανείς".

Δυστυχώς, όμως, υποχρεώνομαι να κάνω δύο πράγματα που δεν είναι του γούστου μου.

Για την οικονομική κατάσταση της ΑΕΚ δεν συντρέχει κανένας λόγος να γραφτεί κάτι παραπάνω απ' όσα -πολλά, έγκυρα και έγκαιρα- καταθέτει καθημερινά ο Γιώργος Νικολάου.

Ο ΠΑΟΚ προσπαθεί να μπει στο άρθρο 99, ενώ είναι γνωστά τα οικονομικά ζόρια που τραβάει.

Πριν από λίγο καιρό στα "καρφώματα" γράφτηκε πως ο χρόνος μετρά αντίστροφα για μια ΚΑΕ. Δεν είναι μεταξύ των δύο που προανέφερα, άλλωστε και στο κείμενο είχε αναφερθεί "για να μην μπερδευτείτε ένα… κεφάλι έχει και όχι δύο". Ενδεχομένως ακόμα και σήμερα να ακούσουμε δυσάρεστα νέα από την τρίτη ομάδα που βρίσκεται στη δίνη οικονομικών προβλημάτων, αλλά το κακό δεν σταματά εδώ…

Έγραψε η "Σβετλάνα" για πρόεδρο ομάδας που βάρεσε "κανόνι". Είναι τέταρτη διαφορετική ΚΑΕ, που μπαίνει σε περίοδο έντονης κρίσης, που οι παίκτες της (όπως και στις παραπάνω περιπτώσεις) είναι απλήρωτοι, που δύσκολα… βγάζει τη χρονιά.

Ας μείνουμε εδώ. Στις 14 ΚΑΕ οι τέσσερις είναι σε κακή οικονομική κατάσταση. Είναι αβέβαιο αν θα βγάλουν τη χρονιά, είναι αβέβαιο (αν όχι απίθανο) αν θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι.

Προσέξτε: Είναι άλλο να παίρνει κάποιος 15.000 ευρώ τον μήνα και να πληρωθεί τους τέσσερις από τους 10 και άλλο να παίρνει 2.000 ευρώ τον μήνα και να έχει ανάλογη απόκλιση. Στη μία περίπτωση απλά δεν θα πλουτίσει σήμερα, στην άλλη υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης.

Το ελληνικό μπάσκετ, σε επίπεδο κορυφής (αν κατεβούμε πιο κάτω θα κλαίμε) είναι ανοχύρωτη πόλη. Δυστυχώς, το φωνάζαμε, όταν βλέπαμε το κύμα να έρχεται. Τώρα, μπροστά στο οικονομικό τσουνάμι, υπάρχουν αμφιβολίες ακόμα και για το αν θα τελειώσει το πρωτάθλημα. Και αυτό δεν το γράφουμε για να κινδυνολογήσουμε.

Όσοι έχουν τα κλειδιά στην τσέπη τους (εν προκειμένω η διοίκηση του ΕΣΑΚΕ) οφείλουν τώρα, σήμερα (στην πραγματικότητα… χθες), να διαμορφώσουν ένα σχέδιο σωτηρίας (business plan το λένε οι κουτόφραγκοι), όχι για το φετινό πρωτάθλημα, αλλά για το επόμενο.

Υπάρχουν ομάδες υγιείς, ομάδες οικονομικά εύρωστες, που μπορούν να στελεχώσουν το πρωτάθλημα. Εν ανάγκη ας είναι "κλειστό", ώστε να μην απαιτούνται διαρκείς υπερβάσεις στο μπάτζετ, προκειμένου να σωθεί η ομάδα.

Δεν έχω τη λύση και δεν είναι αυτή η δουλειά μου. Βλέπω -και το βλέπουμε όλοι- το κακό να έρχεται και εξακολουθώ να φωνάζω, έστω και αν στην Ερατοσθένους έχουν "κλειστά αυτιά". Είτε από αδιαφορία, είτε από ανικανότητα. Γιατί κι εκεί, δυστυχώς, δεν έχουν αντιληφθεί πως θα τους πνίξουν τα απόνερα

kogas@enternet.gr
Tags:

ΣΧΟΛΙΑ

Bicos
Εγγραφείτε στο newsletter μας
Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και ειδήσεις απο όλο τον μπασκετικό κόσμο