Στον τοίχο...

Του Γιώργου Κογκαλίδη 16/01/2011 Περί διαιτησίας ο λόγος. Αιτία ο αγώνας ανάμεσα στο Μαρούσι και το Περιστέρι, από τον οποίο αμφότεροι οι προπονητές έφυγαν καθολικώς δ...
Στον τοίχο...
Του Γιώργου Κογκαλίδη
16/01/2011

Περί διαιτησίας ο λόγος. Αιτία ο αγώνας ανάμεσα στο Μαρούσι και το Περιστέρι, από τον οποίο αμφότεροι οι προπονητές έφυγαν καθολικώς διαμαρτυρόμενοι.
Ουδεμία κρίση επί των σφυριγμάτων.

Δεν ήμουν στο γήπεδο, εκεί υπήρχε ένας αξιολογότατος και εμπειρότατος συνάδελφος (ο Γιώργος Νικολάου), οπότε εμένα δεν μου πέφτει λόγος. Αυτό που με ενοχλεί είναι η συζήτηση περί απλήρωτων παικτών και πληρωμένων διαιτητών.

Το πόσο δίκαιες είναι οι διαμαρτυρίες για τη συγκεκριμένη διαιτησία, είναι άλλο κεφάλαιο. Όμως οι κραυγές περί ανθρώπων που δεν χάνουν τα κεκτημένα είναι φτηνός λαϊκισμός και τίποτα παραπάνω
.

Ένας διαιτητής Α1 μπορεί να πάρει μέχρι 600 ευρώ στον αγώνα (662.50 μεικτά, για να ακριβολογούμε). Στο κύπελλο παίρνει 120 ευρώ (στον τελικό, γίνεται υπέρβαση και φτάνει στα 200 ευρώ) και στους αγώνες της Α2 (και κάτω) μπορεί να βάζει και από την τσέπη του. Κανείς διαιτητής δεν παίζει κάθε εβδομάδα, οπότε μιλάμε για απολαβές οι οποίες απέχουν από το να χαρακτηριστούν… προκλητικές.

Την ίδια στιγμή, τα συμβόλαια παικτών και προπονητών ξεκινούν από κάτι… εκατομμύρια (Ομπράντοβιτς, Ίβκοβιτς, Σπανούλης, Διαμαντίδης, Νεστέροβιτς, κτλ.) και φτάνουν σε 10-15.000 ευρώ τον χρόνο για παίκτες Α1 (υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις, προς τα κάτω). Ο καλύτερος διαιτητής μπορεί να φτάσει να παίρνει όσα ο 12ος παίκτης των "αιωνίων". Άρα, ουδεμία σύγκριση περί αμοιβών.

Πάμε, όμως, και στο κατά πόσο παίκτες και προπονητές είναι απλήρωτοι (λόγω κρίσης), ενώ οι διαιτητές δεν έχουν… χασούρα. Δείξτε μου ένα παραστατικό από πληρωμή των διαιτητών στους αγώνες του κυπέλλου. Ας δούμε πόσο καιρό είναι απλήρωτοι οι διαιτητές στις κατά τόπους Ενώσεις, ας συζητήσουμε πώς και πότε παίρνουν τα… οδοιπορικά για τους αγώνες που δίνουν σε Α2 (και Β', και τοπικό). Κι αν μιλήσουμε για την πλατιά μάζα των διαιτητών και όχι τους 5-10 πρωτοκλασάτους, μπορεί να τους κατατάξουμε μεταξύ των χορηγών του αθλήματος.

Αποδέχομαι εξ ορισμού το δικαίωμα κάθε προπονητή να διαμαρτυρηθεί για τη διαιτησία. Από αυτό το σημείο, μέχρι να τους βγάλουμε και "καλοπληρωμένους" έχει απόσταση.

Οι δυο προπονητές που παρασύρθηκαν (φαντάζομαι) από την ένταση των στιγμών, έχουν κατά καιρούς κάνει συμβόλαια που αντιστοιχούν σε 3-4 χρόνια καριέρας του κορυφαίου διαιτητή, χωρίς να παίρνουν το κορυφαίο (σε χρήματα) συμβόλαιο προπονητή.

Στις μαθηματικές πράξεις που κάνουμε δεν θα βάλω συμψηφιστικά τις πιέσεις που δέχονται οι "γκρίζοι" από ΚΕΔ/ΕΟΚ, παράγοντες, κτλ. Δεν θα συνυπολογίσω τις για ψύλλου πήδημα τιμωρίες (υπάρχουν και κάποιες καλώς καμωμένες), τις προσβολές που δέχονται από γνωστούς, άγνωστους και "γνωστούς άγνωστους" σε κάθε ματς, το γεγονός ότι έχει ποινικοποιηθεί και αυτή η δυνατότητα να φάνε με έναν παίκτη, παράγοντα, δημοσιογράφο.

Την ώρα που οι παίκτες είναι επαγγελματίες, την ώρα που οι προπονητές είναι επαγγελματίες, οι μόνοι "ερασιτέχνες" είναι οι διαιτητές. Κι αυτό όχι με δική τους θέληση, αλλά επειδή έτσι βολεύει
.

Είπαμε, δεν έχουν οπαδούς, γίνονται σημείο αναφοράς οσάκις κάνουν λάθη (ενώ αντίθετα ο κάθε παίκτης με 1/5 σουτ, με 5 λάθη, αλλά πετυχαίνοντας το νικητήριο καλάθι είναι "ήρωας"), όμως από αυτό το σημείο μέχρι να τους φορτώσουμε τα... εγκλήματα από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και μετά, έχει απόσταση!

kogas@enternet.gr
Tags:

ΣΧΟΛΙΑ

Bicos
Εγγραφείτε στο newsletter μας
Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και ειδήσεις απο όλο τον μπασκετικό κόσμο