Μοναξιά

Του Γιώργου Κογκαλίδη 15/02/2011 Δανείστηκα τον τίτλο ενός τραγουδιού του Θάνου Μικρούτσικου και κάποιους από τους υπέροχους στίχους του Αλέξανδρου Μπάρα, στην προσπ...
Μοναξιά
Του Γιώργου Κογκαλίδη
15/02/2011

Δανείστηκα τον τίτλο ενός τραγουδιού του Θάνου Μικρούτσικου και κάποιους από τους υπέροχους στίχους του Αλέξανδρου Μπάρα, στην προσπάθειά μου να περιγράψω την αίσθηση που μου άφησε η επίσκεψη του Γιώργου Βασιλακόπουλου στο Κατάρ.

"Είναι το πυκνό συλλαλητήριο
που οργανώνει μόνος ένας, μόνος…".

Αυτό έγραψε ο ποιητής. Μα δεν ήταν το… πυκνό συλλαλητήριο που οργανώνει μόνος ένας, μόνος; Αν εκτός από τον Γιώργο Βασιλακόπουλο κι άλλοι πρόεδροι ομάδων, ομοσπονδιών, ενώσεων, λιγκών (έστω διαχειριστές πολυκατοικιών, κι αυτοί μας κάνουν) πίστευαν στο όραμα της λίγκας της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, δεν θα τον συντρόφευαν στο ταξίδι του;

Όταν πας να συναντήσεις έναν επενδυτή (και δη πολυεκατομμυριούχο Σεΐχη) παίρνεις μαζί σου κι άλλους, για να τον πείσεις ότι το σχέδιο είναι έτοιμο και απομένει μόνο η υπογραφή του να ξεκινήσουμε, δεν πας μόνος σου με δυο συντρόφους (που, πάντως, έχουν καλό ευρωπαϊκό όνομα).

"Όπλου είναι βολή χωρίς αντήχηση
 στη μεγάλην άμμο μιας Σαχάρας...".

Μα διαβάσατε σε κανένα site του εξωτερικού, καμιά εφημερίδα της Σερβίας, της Τουρκίας να συζητιέται το εγχείρημα Βασιλακόπουλου; Βρε αδερφέ, καπνογόνο πέφτει σε γήπεδο και γίνεται θέμα στις εφημερίδες του κόσμου, ολάκερη λίγκα σιάχνει ο χριστιανός, ένας δεν βρέθηκε (εκτός συνόρων) να γράψει κάτι; Τόση αδιαφορία;

"Είναι μια σημαία που ξεχάστηκε
στον ιστό μετά τη δύση του ηλίου,
ξέθωρο ένα ράκος που φυλάχτηκε
από εσθήτα περασμένου μεγαλείου".

Αυτό κι αν περιγράφει την εικόνα του Γιώργου Βασιλακόπουλου. Τολμώ να πω, με την ίδια πιστότητα που ο δικός μας "ποιητής", ο Μίλτος Λαζαρίδης, περιέγραψε στο κορυφαίο των κορυφαίων άρθρο του.

"Είναι το πουλί που μόνο ξώμεινε
μίλια απ' το κυρίαρχο κοπάδι,
πίσω του το φως της μέρας σβήνεται
και μπροστά του πήζει το σκοτάδι...".

Αν όντως ο πρόεδρος της ΕΟΚ πίστευε στο εγχείρημα, αν ήταν προϊόν μελέτης των δεδομένων και σκέψης χρόνων θα το είχε κάνει όταν ήταν πρόεδρος στη FIBA κι όχι τώρα που έχει απομονωθεί, μίλια απ' το κυρίαρχο κοπάδι

Τότε, ως πρόεδρος της διεθνούς ομοσπονδίας, μιλούσε με απαξία για την Ευρωλίγκα και τους χορηγούς της, λοιδορούσε την Αδριατική λίγκα, έβγαζε κορώνες για την εμπορευματοποίηση του μπάσκετ και τώρα, που… μπροστά του πήζει το σκοτάδι, είναι υποχρεωμένος να διαγράψεις θέσεις και δόγματα και να επιχειρήσει αυτό που κάποτε πολεμούσε.

Αυτός έχει την άνεση να σβήνει το χθες, έλα όμως που οι άλλοι τον περιμένουν στη γωνία. Κι άντε (αν ποτέ έκανε τη λίγκα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου) να πείσει τον Μπερτομέου να πάρει τον πρωταθλητή στην Ευρωλίγκα, όπως συμβαίνει τώρα με την Αδριατική λίγκα.
Άντε να πείσει τον Ζανολίν και τους άλλους παλιούς συντρόφους, να ανοίξουν την ομπρέλα της FIBA πάνω από τα κεφάλια με τα σαρίκια.
Άντε να πείσει τον κόσμο πως αυτή η τελευταία μεγάλη ιδέα είναι υλοποιήσιμη.

"Βάρκα είναι στο πέλαγο τ' απέραντο
μ' ένα σκελετό για κωπηλάτη
που ήλιος κατακόρυφος τον στέγνωσε
και τον λεύκανε της θάλασσας τ' αλάτι".

Κι αφού το διαβάσαμε, ας το ακούσουμε κιόλας…kogas@enternet.gr
Tags:

ΣΧΟΛΙΑ

Bicos
Εγγραφείτε στο newsletter μας
Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και ειδήσεις απο όλο τον μπασκετικό κόσμο