Avance header ad

Ο δικός μας τελικός

Του Γιώργου Κογκαλίδη 01/03/2011 Στη ζωή (και κομμάτι της είναι ο αθλητισμός και το μπάσκετ) δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Άρα, αν θέλουμε να κάνουμε έναν τελικό που να αξίζει
Ο δικός μας τελικός
Του Γιώργου Κογκαλίδη
01/03/2011

Στη ζωή (και κομμάτι της είναι ο αθλητισμός και το μπάσκετ) δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Άρα, αν θέλουμε να κάνουμε έναν τελικό που να αξίζει στο άθλημά μας, είναι -ίσως- το πιο εύκολο πράγμα στον πλανήτη.

Θέλουμε να γεμίσουμε ένα γήπεδο (ας πούμε το "Ελληνικό"), που χωράει 14.500 θεατές. Πώς μπορούσαμε να μοιράσουμε τα εισιτήρια ώστε και κόσμο να έχουμε, και τους επίδοξους ταραξίες να αφήσουμε έξω;

Μπορούσαμε να μοιράσουμε τα εισιτήρια ως εξής:

Γύρω στα 300 στον ΠΣΑΚ, για να δοθούν στους παίκτες και τα άμεσα μέλη των οικογενειών τους.
Γύρω στα 300 στον σύνδεσμο προπονητών (ΣΕΠΚ), προκειμένου για τις αντίστοιχες ανάγκες των προπονητών.

Δεν μπορούν κάποιοι εξ αυτών να φωνάξουν υπέρ του ενός ή του άλλου, ακόμα και να παρεκτραπούν; Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Ακόμα κι αν ένας - δύο φανατιστούν, οι υπόλοιποι θα τους επαναφέρουν στην τάξη, καθώς γνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη εξέδρα είναι γεμάτη προπονητές (η αντίστοιχη με παίκτες), οπότε -πέραν του ότι είναι γνωστοί μεταξύ τους- κανείς δεν θα τολμήσει (αν υπήρχε τέτοια σκέψη, που δεν υπάρχει) να δημιουργήσει πρόβλημα.

Γύρω στα 300 για τους βετεράνους αθλητές. Μάλιστα μπορούμε να βάλουμε μαζί τους βετεράνους παίκτες του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα μέσω της εικόνας, ου μην να γίνει και πριν αγώνας βετεράνων των "αιωνίων".

Μάνι - μάνι μαζεύουμε 1.000 (και είναι πολύ μικρός ο αριθμός που σημειώνω) "εραστές" του αθλήματος, που δεν θα το τραυμάτιζαν ποτέ.

Γύρω στα 500 εισιτήρια μπορούν να δοθούν στους "Πελαργούς", στους οργανωμένους "οπαδούς" της Εθνικής, που κάθε τους εμφάνιση στο γήπεδο είναι και ένα πολιτιστικό γεγονός, είναι ένα "παράσημο" για το μπάσκετ.

Γύρω στα 500 παιδιά (υποστήριξε ο κ. Χρήστος Σταυρόπουλος και δεν έχουμε λόγο να τον αμφισβητήσουμε) είχε μαζέψει από τις ακαδημίες του ο Ολυμπιακός. Φαντάζομαι ότι χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, άλλα τόσα θα μάζευε και ο Παναθηναϊκός.

Άλλοι 1000 υπέροχοι φίλοι του σπορ και προχωράμε.

Γύρω στα 2-3.000 εισιτήρια μπορούν να δοθούν στις ομάδες της ΕΣΚΑ και της ΕΣΚΑΝΑ, για τις ανάγκες παικτών, προπονητών, εφηβικών τμημάτων και πάει λέγοντας. Με ονομαστική κατάσταση, εισιτήρια με… ταυτότητα και ονοματεπώνυμο. Να ακουμπήσουμε έτσι στον πυρήνα του σπορ, στους αφανείς εργάτες, σε αυτούς που το αγαπάνε, που το λατρεύουν, που το συντηρούν με το μεράκι τους.

Γύρω στα 2-3.000 εισιτήρια μπορούν να δοθούν στις ομάδες που συμμετείχαν στον θεσμό και αποκλείστηκαν στην πορεία. Από 20-30 να πάρει κάθε μία για τις ανάγκες των τμημάτων υποδομής της, μπορεί να λέω και λίγα.

Να έρθουν στο γήπεδο με τις εμφανίσεις τους, σε ένα απίστευτο μωσαϊκό χρωμάτων, ιδεών, αντίληψης για το πώς πρέπει να είναι το άθλημά μας.

Αν προσθέσετε, επίσημους, δημοσιογραφικά, προσκλήσεις, κτλ. φτάνουμε χωρίς κόπο στα 9.000 άτομα, όσα δηλαδή έχουν παρακολουθήσει όλους τους τελικούς κυπέλλου από τότε που η ΕΟΚ αποφάσισε την αναβάθμιση του θεσμού και η… τύχη τη βοηθά να φτάνουν πάντα στον τελικό οι δύο "αιώνιοι".

Υπάρχουν κι άλλοι φορείς του αθλήματος, που όχι μόνο μπορούν να απορροφήσουν εισιτήρια, αλλά ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ να είναι στο γήπεδο:

● Για παράδειγμα οι κριτές των αγώνων.
● Για παράδειγμα οι διαιτητές Αθήνας, Πειραιά και όχι μόνο.

● Για παράδειγμα οι αθλητές και τα μέλη της ομοσπονδίας μπάσκετ με καρότσι.
● Για παράδειγμα οι παίκτες της εθνικής ομάδας μπάσκετ κωφών.

● Για παράδειγμα 200-300 αστυνομικοί, όχι ένστολοι, όχι με εξάρτηση, αλλά με πολιτικά και τις οικογένειές τους.
● Για παράδειγμα 200-300 εισιτήρια στους απανταχού χορηγούς ομάδων σε όλες τις βαθμίδες του μπάσκετ.

Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία των ΚΑΕ να συμφωνήσουν, αφού το "δέσιμο" με τους οργανωμένους είναι περίπλοκο.
Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη της ΕΟΚ να τα έχει καλά με τους "αιώνιους".
Δεν αντιλαμβάνομαι την απροθυμία να δουν τα πραγματικά γεγονότα.

Να πούμε και κάτι: Ας δεχθούμε ότι φέτος αυτό δεν γίνεται (οργανωτικά). Ας το θέσουμε ως αναγκαία και ικανή συνθήκη για την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Λύσεις υπάρχουν. Αδιέξοδα ΔΕΝ υπάρχουν. Διάθεση υπάρχει; Φαντασία υπάρχει; Διοίκηση στο άθλημα υπάρχει;

kogas@enternet.gr
Tags:

ΣΧΟΛΙΑ

Bicos
Εγγραφείτε στο newsletter μας
Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και ειδήσεις απο όλο τον μπασκετικό κόσμο