Χωρίς κεντρική προσπάθεια προβολής…

Του Νίκου Σπανού 11/01/2011   Είναι αλήθεια ότι οι δημοσιογράφοι του μπάσκετ κάνουν ότι μπορούν προκειμένου να προωθήσουν το μεγάλο παιχνίδι. Οι πιο πολλές εφημερίδες...
Χωρίς κεντρική προσπάθεια προβολής…
Του Νίκου Σπανού
11/01/2011  

Είναι αλήθεια ότι οι δημοσιογράφοι του μπάσκετ κάνουν ότι μπορούν προκειμένου να προωθήσουν το μεγάλο παιχνίδι. Οι πιο πολλές εφημερίδες αναλύουν όλες τις πτυχές του μεγάλου παιχνιδιού, ενώ ξοδεύουν αρκετό χώρο για την λεπτομέρεια που δίνει μεγαλύτερη αίγλη στο παιχνίδι αυτό, την επιστροφή του Σπανούλη στο ΟΑΚΑ ως αντίπαλος αυτή τη φορά του Παναθηναϊκού.  

Το συγκεκριμένο γεγονός είναι μετά από πολλά χρόνια ένα στοιχείο που μπορεί να εκτοξεύσει από μόνο του το ενδιαφέρον αυτού του παιχνιδιού. Για άλλη μία φορά βέβαια θα πρέπει να εκφράσω την απογοήτευσή μου για την έλλειψη οργανωμένης προσπάθειας προβολής του συγκεκριμένου γεγονότος και του παιχνιδιού.  

Θα γίνω πιο συγκεκριμένος για να μην κατηγορηθώ ότι μιλάω μόνο θεωρητικά. Η δημοσιογραφική κάλυψη του αγώνα είναι σε υψηλά επίπεδα όπως πρέπει. Το ίδιο και η ανάδειξη του γεγονότος της επιστροφής του Σπανούλη στο ΟΑΚΑ από τους δημοσιογράφους που κάνουν σωστά τη δουλειά τους για τα μέσα που εργάζονται.  

Από εκεί και πέρα, προσωπικά, σε κεντρικό επίπεδο θα έφτιαχνα δύο πολύ ωραία διαφημιστικά σποτ για το παιχνίδι αυτό τα οποία θα φρόντιζα να αρχίσουν να προβάλλονται από τις αρχές του χρόνου.  

Στο ένα σποτ θα πρωταγωνιστούσαν ο Διαμαντίδης και ο Σπανούλης (όχι βρισκόμενοι στον ίδιο χώρο αλλά ο καθένας στο γήπεδό του) οι οποίοι θα προσφωνούσαν το ματς με κάποιες ατάκες και ενέργειες (μην περιμένετε να σας περιγράψω και όλο το διαφημιστικό αλλά θα είχε σίγουρα ενδιαφέρον).  

Αν θέλαμε επίσης να δώσουμε ένα χτύπημα στη βία θα μπορούσαν οι δύο αθλητές να εμφανιζόντουσαν μαζί εκτός γηπέδου και ο Διαμαντίδης που είναι γηπεδούχος να έδινε ένα μήνυμα κατά της βίας. Διότι ωραία τα λόγια ενάντια στη βία αλλά αν δεν γίνει η προσπάθεια να περάσει το μήνυμα αυτό στον κόσμο, τα λόγια μένουν στον αέρα.  

Το δεύτερο διαφημιστικό σποτ, θα είχε να κάνει με το παιχνίδι αυτό κάθε αυτό, με φάσεις, με πολλούς αθλητές να αναφέρονται σε αυτό και ούτω καθεξής. Επαναλαμβάνω βέβαια ότι θα έπρεπε η προβολή των σποτ αυτών να ξεκινήσει τουλάχιστον δύο εβδομάδες νωρίτερα του παιχνιδιού.

Εννοείται βέβαια ότι αυτά τα σποτ θα ήταν μέριμνα του ΕΣΑΚΕ ο οποίος θα πρέπει να έχει σαν διαπραγματευτικό ατού για την επόμενη χρονιά σημαντικά νούμερα τηλεθέασης τουλάχιστον σε αυτού του είδους τους αγώνες.  

Η ΕΤ1 σίγουρα θα έπρεπε να μεριμνήσει αλλά δεν είναι αυτή που καίγεται για να αναδείξει το άθλημα οπότε είναι λογικό να μην την νοιάζει τόσο πολύ, αντίθετα με τον ΕΣΑΚΕ ο οποίος έχει άμεση σχέση με το άθλημα.  

Πέραν των σποτ, σίγουρα θα έπρεπε να φιλοξενηθούν στο site του ΕΣΑΚΕ δηλώσεις από τον Σπανούλη που είναι ο πρωταγωνιστής του συγκεκριμένου παιχνιδιού από άποψη προβολής, ενώ ένα μήνυμα κατά της βίας θα έπρεπε απαραιτήτως να είχε προετοιμαστεί από τη λίγκα με την συμμετοχή των αθλητών μέσα στο γήπεδο.  

Ενδεχομένως ένα πανό που μπορούσαν να κρατήσουν οι αθλητές στο κέντρο του γηπέδου πριν την έναρξη με ένα μήνυμα κατά της βίας (κάτι το οποίο σίγουρα όλοι θα θυμηθούν μετά τον αγώνα σε περίπτωση που υπάρξει βία). Το μήνυμα αυτό δεν πρέπει μόνο να μεταδίδεται στο συγκεκριμένο αγώνα αλλά σε κάθε ένα ώστε να χτιστεί κάτι σημαντικό μέχρι τους τελικούς.  

Αυτές βέβαια είναι μόνο οι πιο απλές και βασικές ενέργειες προώθησης του παιχνιδιού. Εννοείται ότι με αυτές απούσες δεν τολμώ καν να αναφερθώ σε "social media", facebook κτλ τα οποία θα έπρεπε να είχαν ενεργοποιηθεί, σε web-tv και σε πάρα πολλά άλλα που θα έπρεπε να είχαν γίνει αφότου εξασφαλιζόντουσαν τα βασικά. 

Εννοείται βέβαια ότι όλα τα παραπάνω δεν έχουν να κάνουν με τους δύο "αιώνιους" οι οποίοι έχουν ενεργοποιημένη την αγορά τους μέσω των εξαιρετικών τμημάτων μάρκετινγκ που έχουν και είναι αξιόλογα, αλλά την λίγκα την ίδια που θα πρέπει να ενεργοποιήσει πάλι τους παλιούς φιλάθλους του αθλήματος οι οποίοι για τους δικούς τους λόγους απέχουν αλλά και να κερδίσει καινούριους.
Tags:

ΣΧΟΛΙΑ

Bicos
Εγγραφείτε στο newsletter μας
Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και ειδήσεις απο όλο τον μπασκετικό κόσμο