LUAVI header ad

Ο Επίκτητος και η ΑΕΚ

Του Γιώργου Νικολάου 03/12/2010 Πριν από 12 χρόνια στη Βαρκελώνη η ΑΕΚ άγγιξε τον ευρωπαϊκό θόλο. Πριν από 10 χρόνια στη Λωζάννη έκανε τον Γιώργο Αμερικάνο να (ξανα)κλάψει...
Ο Επίκτητος και η ΑΕΚ
Του Γιώργου Νικολάου
03/12/2010

Πριν από 12 χρόνια στη Βαρκελώνη η ΑΕΚ άγγιξε τον ευρωπαϊκό θόλο. Πριν από 10 χρόνια στη Λωζάννη έκανε τον Γιώργο Αμερικάνο να (ξανα)κλάψει. Πριν από 8 χρόνια στο ΟΑΚΑ έκλαψαν οι "κιτρινόμαυροι" οπαδοί όπου γης για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, που είχε στοιχειώσει.

Αν γυρίσει κανείς στις θύμησες του πρόσφατου παρελθόντος, λοιπόν, ή ανατρέξει στις "χρυσές σελίδες" της δεκαετίας του '60, τρομάζει στην ιδέα, ότι γίνεται "πρώτο θέμα" το γεγονός ότι η ΚΑΕ ΑΕΚ σφράγισε τα εισιτήρια του αγώνα με τον Κολοσσό!

Η ΑΕΚ μοιάζει με πλοίο καθηλωμένο στον… βυθό, όπως υποστήριξαν και οι διοικούντες την ΚΑΕ, αλλά δύσκολα μπορεί κανείς να το ρυμουλκήσει, καθώς το κόστος είναι τεράστιο! Για δεύτερη συνεχόμενη περίοδο είναι προφανές ότι οι διοικούντες την ΚΑΕ ΑΕΚ έπεσαν έξω σε σχέση με τους αρχικούς υπολογισμούς και επιδιώκουν τώρα να διαχειριστούν τα κεκτημένα της εφετινής περιόδου.

Οι αιτίες είναι πολλές. Η αφετηρία είναι κοινή. Οι αναφορές σε πρόσωπα και πράγματα ποικίλουν. Ο κόσμος έχει κουραστεί, συνεπώς δεν είναι το πρωτεύον ετούτη την ώρα ο επιμερισμός ευθυνών. Η προσδοκώμενη ενότητα σε μία φάση, όπου η "Ένωση" δύσκολα βρίσκει λύσεις παρά το πείσμα του Μπάμπη Καραμανλή, δεν φαίνεται εφικτή.

Η ομάδα αγγίζει τον αγωνιστικό προσανατολισμό της, αλλά ο αποπροσανατολισμός που δεν είναι προσδοκώμενο, αλλά πιθανό, δεν συνιστά σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Το μπαράζ εσφαλμένων επιλογών βαρύνει τον πρόεδρο της ΚΑΕ, όπως βαρύνει τον μεγαλομέτοχο το μαρτύριο διαρκείας. Για το "ναυάγιο" δεν ευθύνεται ένας, αλλά γράψαμε και παραπάνω σε τι εξυπηρετεί πλέον το ανάθεμα; Μόνο τον εσωτερικό "κανιβαλισμό" του καθενός εξυπηρετεί και ιδιαίτερα σε ένα "στρατόπεδο", το "κιτρινόμαυρο", που ζυμώθηκε εσχάτως με τη μιζέρια και χαντακώθηκε από την εσωστρέφεια.

Μας ρώτησε μία φίλη μας χθες
: "Καλά, είναι τόσο σοβαρό θέμα, αν πλήρωσε ή δεν πλήρωσε η ΚΑΕ ΑΕΚ την εφορία για να πάρει τα εισιτήρια; Ήμαρτον με τα ρεπορτάζ…". Της απαντήσαμε ότι "ναι, είναι!".

Κάποτε δεν ήταν. Κάποτε ήταν είδηση οι αποτυχίες της ΑΕΚ, ήτοι μία ήττα στον τελικό… πρωταθλήματος. Τότε που το "μικρόβιο του πρωταθλητισμού" -κατά έκφραση του Φώτη Κατσικάρη- ακόμη δεν είχε αφανιστεί από τα αποδυτήρια της ΑΕΚ. Από την ημέρα που αφανίστηκε, όμως, η είδηση αναζητείται στο… ταμείο της πολύπαθης ΚΑΕ, στα γραφεία της "Κανάκης Α.Ε." στη Μαγούλα, ή στα δικαστήρια όπου συνήθως η ΑΕΚ αναστενάζει!

Δεν είναι αυτονόητο ότι η ΑΕΚ θα σφραγίσει τα εισιτήρια. Δεν είναι αυτονόητο ότι η ΑΕΚ θα πληρώσει τους παίκτες. Δεν είναι αυτονόητο ότι η ΑΕΚ θα βρει την οπαδική ηρεμία της κάτω από την "Original" ομπρέλα του Δημήτρη Χατζηχρήστου και των παιδιών, που μετέτρεψαν σε "Καλλιμάρμαρο" το… Σπόρτιγκ.

Δεν είναι αυτονόητο ότι η ΑΕΚ θα έχει αύριο γήπεδο, καθώς ο κίνδυνος να αναβιώσει η κόντρα με το "Κράτος" των "Ολυμπιακών Ακινήτων" είναι πάντα ορατός. Δεν είναι αυτονόητο ότι στην ΑΕΚ όλοι μιλούν τη γλώσσα της αλήθειας με συνέπεια τις "βαβελικές" καταστάσεις, που τείνουν πολλάκις να την καταστρέψουν πριν από την ώρα της.

Αφού τίποτε δεν είναι αυτονόητο, λοιπόν, στην ΑΕΚ προφανώς και συνιστά είδηση το παραμικρό. Προφανώς συνιστά είδηση και η πιο "μικρή νίκη" που αφορά σε θέματα επιβίωσης. "Ανέχου και απέχου": Το "σύνθημα" του νεοέλληνα οπαδού της "Βασίλισσας", που έγραψε αιώνες πριν ο φιλόσοφος Επίκτητος. "Να έχεις υπομονή και αντοχή", δηλαδή... Κι αυτά, βεβαίως, φτάνει η στιγμή που εξαντλούνται...

geonikol@hotmail.com
Tags:

ΣΧΟΛΙΑ

Bicos
Εγγραφείτε στο newsletter μας
Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και ειδήσεις απο όλο τον μπασκετικό κόσμο