Avance header ad

Ο Ηλίας του 21ου

Του Νικήτα Αυγούλη 04/03/2011 Η Εθνική ομάδα έχει πλέον κανονικό προπονητή! Μετά την κακή παρένθεση (Γιόνας Καζλάουσκας) και το πείραμα του λιθουανικού μπάσκετ της περα...
Ο Ηλίας του 21ου
Του Νικήτα Αυγούλη
04/03/2011

Η Εθνική ομάδα έχει πλέον κανονικό προπονητή! Μετά την κακή παρένθεση (Γιόνας Καζλάουσκας) και το πείραμα του λιθουανικού μπάσκετ της περασμένης δεκαετίας σε Έλληνες παίκτες, έρχεται ένας εκπρόσωπος της "nouvelle vague" του ελληνικού μπάσκετ να αναλάβει τα ηνία της πιο ένδοξης ομάδας στην χώρα, μιας ομάδας που όχι απλά έχει συνηθίσει αλλά έχει κακομάθει τους Έλληνες φιλάθλους σε επιτυχίες.

Γιατί όμως, ο Ηλίας Ζούρος είναι ο κατάλληλος ομοσπονδιακός; Γιατί ο συγκεκριμένος προπονητής έρχεται την κατάλληλη στιγμή να δουλέψει σε μια κομβική περίοδο για το ελληνικό μπάσκετ γενικότερα;

Ο Ηλίας Ζούρος ανήκει στη νέα γενιά Ελλήνων προπονητών, αν και η ενασχόλησή του με τον χώρο ξεκινάει πολλά χρόνια πριν από τότε που ξεκίνησε από τα βαθιά νερά των παιδικοεφηβικών πρωταθλημάτων, στους πάντα απαιτητικούς πάγκους των ακαδημιών του Πανιωνίου.

Ανήκει σε μια κλειστή κάστα εκσυγχρονισμένων τεχνικών στη χώρα μαζί με τους Μπαρτζώκα, Πρίφτη, Σφαιρόπουλο, Χριστόπουλο και από πλευράς assistant Ιτούδη, Παπαχατζή και Μανουσέλη (ίσως να είναι και μερικοί άλλοι που αυτή τη στιγμή μου διαφεύγουν).

Είναι μια γενιά προπονητών που σαν βασική της διαφορά, σε σχέση με την προηγούμενη (καθ' όλα ικανή), είναι πως ενδιαφέρεται για την συνολική πρόοδο και ανάπτυξη του αθλήματος στην χώρα. Η προηγούμενη γενιά Ελλήνων προπονητών ναι μεν είχε περισσεύματα προσόντων αλλά έδινε μεγαλύτερη βάση στην πρόοδο της εκάστοτε ομάδας παρά στη συλλογική συνεργασία και στη διαφήμιση της ελληνικής προπονητικής στο εξωτερικό.

Αυτό βεβαίως είναι κάτι που δεν βαραίνει τόσο τους ίδιους όσο το σύστημα που λειτούργησε από τα μέσα της δεκαετίας του '90 και είχε σαν αυτοσκοπό τη διάκριση και τίποτε περισσότερο.

Ο Ζούρος είναι ένας άνθρωπος άρτια καταρτισμένος σε αυτό που ονομάζουμε σύγχρονες τάσεις στο τακτικό κομμάτι του μπάσκετ. Μπορεί να διαβάσει σε δευτερόλεπτα τον αντίπαλο, έχει... λιώσει μάτια και δάκτυλα στο βίντεο και στηρίζεται σ' αυτό που με την κλισέ φράση αποκαλούμε: "κατασκοπεία".

Παρακολουθεί σεμινάρια κορυφαίων προπονητών στον πλανήτη τα τελευταία Χ χρόνια (ας μην μαρτυρήσουμε την ηλικία του) και το πιο βασικό είναι ότι δεν έχει πρόβλημα να παραδεχθεί το λάθος του, όταν και αν το κάνει.

Είναι ένας προπονητής που θεμελιώνει αρχές στις ομάδες που εργάζεται, κάνει διακριτούς τους ρόλους του καθένα εντός και εκτός παρκε΄ και πλέον πατάει καλά στα πόδια του, ικανότητα που προκύπτει από τις αναμφισβήτητες γνώσεις του.

Είναι ίσως ο κατάλληλος άνθρωπος, την κατάλληλη στιγμή για να μπει σε μια ομάδα επιτυχημένων Ελλήνων παικτών, να διαχειριστεί τις προσωπικότητές τους και να ενεργοποιήσει τις ψυχικές τους... χορδές για ένα καλό αποτέλεσμα. Δεν λέμε ότι ο Ζούρος θα φέρει τα χρυσά που όλοι ονειρευόμαστε. Λέμε απλά ότι ο Ηλίας Ζούρος είναι προπονητής του 21ου αιώνα και ότι απλά μπορούμε να κοιμόμαστε πλέον ήσυχοι ότι η Εθνική μας ομάδα είναι σε καλά χέρια.

Σιδεροκέφαλος!

Υ.Γ.: Δεν επιτρέπεται, αλλά μυαλό είναι και σταματάει. Λησμόνησα (απαράδεκτος), όχι με πρόθεση (αυτό το ξέρει καλά) τον Νίκο Λινάρδο. Εκ των καλυτέρων...
Tags:

ΣΧΟΛΙΑ

Bicos
Εγγραφείτε στο newsletter μας
Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και ειδήσεις απο όλο τον μπασκετικό κόσμο