Οι κυνηγοί του Χαμένου Τελικού

Του Τάκη Πανούλια 03/03/2011 Θα έχετε όλοι ακούσει την παροιμία "λείπει ο Μάρτης από την Σαρακοστή;"… φαντάζομαι. Αντιστεκόμουν λυσσαλέα να μην γράψω και εγώ για το θέμ
Οι κυνηγοί του Χαμένου Τελικού
Του Τάκη Πανούλια
03/03/2011

Θα έχετε όλοι ακούσει την παροιμία "λείπει ο Μάρτης από την Σαρακοστή;"… φαντάζομαι. Αντιστεκόμουν λυσσαλέα να μην γράψω και εγώ για το θέμα των ημερών και γίνω Μάρτης αλλά δεν το απέφυγα. Η αναβολή του τελικού βλέπετε μου προκάλεσε μια φαγούρα στα δάχτυλα και έτρεξα να τα "ξύσω" στο πληκτρολόγιο.  

Ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας δεν θα γίνει την Κυριακή (6/3) και αφού οι κενές ημερομηνίες είναι ελάχιστες όπως λέει και το ρεπορτάζ μπορεί και να μην γίνει καθόλου! Στην ανακοίνωση της ΓΓΑ σαν αιτιολογία αναφέρονται λόγοι σωματικής ασφάλειας και προστασίας της περιουσίας των πολιτών!!! Και θα ψάξουν λέει διαθέσιμη ημερομηνία για την διεξαγωγή του. Δηλαδή για να το καταλάβω… τι θα αλλάξει σε λίγες ημέρες;  

Εφόσον πιστεύουν… οι αρμόδιοι ότι κάτι θα αλλάξει στο μέλλον, τότε γιατί κινδυνεύει η διεξαγωγή και των playoffs της Α1! Το είπε ο ίδιος ο ΓΓΑ. Εκτός και αν γίνει Μεγάλο Σάββατο ο τελικός... κατά το Γιάννη Ψαράκη Ευαγγέλιο.  

Και τι σημαίνει ότι η ημερομηνία διεξαγωγής του τελικού θα καθοριστεί, σύμφωνα με το Νόμο, από τη διοργανώτρια αρχή, όταν διασφαλιστούν όλοι οι όροι για την ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα. Θα πάψουν οι αστυνομικοί να φυλάνε ποδοσφαιρικούς στόχους όπως μας είπε ο αντιπρόεδρος Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, σε σχέση με τη πρόσφατη δολοφονία των δύο αστυνομικών.  

Ο ΓΓΑ Παναγιώτης Μπιτσαξής μετά την ανακοίνωση για την οριστική αναβολή του τελικού είπε το εξής εκπληκτικό για τον αγώνα του βόλεϊ μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Θα δείτε ότι απόψε στο βόλεϊ όλα θα κυλήσουν ομαλά. Το βόλεϊ έδειξε το δρόμο. Δηλαδή αν τα παιχνίδια τα βλέπουν μόνο παιδάκια δεν θα έχουμε επεισόδια.  

Μα βρε άνθρωπε μου αν έχουμε επεισόδια και με θεατές τα παιδάκια χαθήκαμε. Να το κλείσετε το μαγαζί αν δω δωδεκάχρονα να πλακώνονται μεταξύ τους και να δέρνουν την αστυνομία σε αγώνες ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ.  

Σωστά ο Ομπράντοβιτς είπε ότι πρέπει να έρθουν στο γήπεδο κανονικοί φίλαθλοι (υπάρχουν και αυτοί), και ο Σπανούλης ότι δεν καταλαβαίνει γιατί στο εξωτερικό καταφέρνουν να γίνονται οι αγώνες σε άριστες συνθήκες και εμείς δεν μπορούμε και δεν ξέρει τι φταίει.  

Ο Βασιλακόπουλος επανέλαβε ότι ο αγώνας έπρεπε να γίνει και να μην υποχωρήσουμε στην οργανωμένη βία και την αλητεία. Είπε και άλλα πολλά όπως ότι ο αθλητισμός δεν παράγει βία. Είναι κοινωνικό φαινόμενο (μπα και ο αθλητισμός τι είναι!!!).  

Έχουμε έναν κοινωνικό χουλιγκανισμό (υπάρχει και ακοινώνητος δηλαδή;). Να παρθούν τα σωστά μέτρα και οι σωστές αποφάσεις την ώρα που πρέπει. Να ανασταλεί άμεσα η λειτουργία των συνδέσμων οργανωμένων οπαδών. Να στρατευτούμε και να συγκρουστούμε. Είπε…  

Α, είχαμε και τις γνώμες, παρεμβάσεις του στρατού όλων εκείνων των σχετικών και ασχέτων για την λύση του προβλήματος. Copy paste από άλλες περιπτώσεις βίας στον αθλητισμό στην χώρα. Πραγματικό dejavu.  

Τα περισσότερα ασπιρίνες σε μια μορφή καρκίνου τόσο… επιθετικού όσο ο χουλιγκανισμός. Για να το καταπολεμήσεις το φαινόμενο όμως θα πρέπει πρώτα να το κατανοήσεις και στην συνέχεια να επέμβεις αποτελεσματικά αν και εφόσον έχεις την βούληση να το κάνεις. Το φαινόμενο δεν είναι δική μας πατέντα και άκμασε και αλλού, αλλά το αντιμετώπισαν.  

Σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να κάνουν έρευνες και μελέτες ειδικευμένοι επιστήμονες. Κοινωνιολόγοι και ψυχολόγοι μελέτησαν το φαινόμενο και το κατανόησαν. Γιατί κάθε εποχή και χώρα έχει και τις ιδιαιτερότητες της και αυτό πρέπει να συνεκτιμηθεί.  

Επομένως και οι τρόποι αντιμετώπισης πρέπει να είναι προσαρμοσμένοι στις χώρες που εφαρμόζονται τα μέτρα γιατί υπάρχει διαφορά στην συμπεριφορά της βίας αλλά και τους παράγοντες που την προκαλούν.  

Η βία σε αθλητικούς αγώνες στην Σκωτία έχει κοινωνικό-θρησκευτικό χαρακτήρα, στην Ισπανία γλωσσολογικό και εθνικιστικό χαρακτήρα, στην Ιταλία διαφορές μεταξύ βορρά και νότου. Στην Ελλάδα τι χαρακτήρα έχει; Παρά το γεγονός ότι οι εθνικές ιδιομορφίες που αντανακλούν ιστορικά, κοινωνικά, πολιτικά, και πολιτιστικά χαρακτηριστικά υπάρχουν και ομοιότητες.  

Ταυτόχρονα το έγκλημα δεν γίνεται να καταπολεμηθεί χωρίς ποινές. Μάλιστα κύριοι ποινές (έγκλημα και τιμωρία)… το ξεστόμισα και ησύχασα. Η εγκληματική συμπεριφορά που είναι παραβίαση των κανόνων και των συναισθημάτων φιλαλληλίας σε μια κοινωνία επισύρει ποινές. Αν δεν υπάρξει ποινή υπάρχει έξαρση της βίας εξαιτίας της ατιμωρησίας. Μην με πυροβολείτε εγώ απλά είμαι ο αγγελιοφόρος. Δεν το λέω εγώ αλλά οι ειδικοί. Πυρ ομαδόν σε αυτούς.  

Στην Αγγλία και σε άλλες χώρες νομίζετε ότι δεν εφάρμοσαν απαγόρευση εισόδου σε αγωνιστικούς χώρους, απαγόρευση μετακινήσεων, υποχρεωτική μετάβαση σε αστυνομικό τμήμα σε τακτά χρονικά διαστήματα, επιτηρήσεις, φυλακίσεις, ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης σε γήπεδα και ηλεκτρονικό φακέλωμα.  

Όλα αυτά σε άτομα που είχαν παραβατική συμπεριφορά σε αγωνιστικούς χώρους σε αθλητικές εκδηλώσεις. Με την συνεργασία των τοπικών αστυνομικών τμημάτων, πιο κεντρικών υπηρεσιών αλλά και πολλές φορές από ειδικές υπηρεσίες αντιμετώπισης του χουλιγκανισμού όπως για παράδειγμα στην Ελβετία (Swiss Central Office on Hooliganism - COH).  

Δημιούργησαν ηλεκτρονικά συστήματα πληροφοριών (π.χ. το HOOGAN πάλι στην Ελβετία) που αποθηκεύουν δεδομένα για άτομα με εγκληματικές πράξεις σε γήπεδα που είναι προσβάσιμα σε εθνικό επίπεδο στην αστυνομία, τις άλλες δυνάμεις καταστολής, αλλά και τους ανθρώπους ασφαλείας που είναι υπεύθυνοι για την φύλαξη των αθλητικών χώρων.  

Ταυτόχρονα οι αθλητικές ομοσπονδίες και τα σωματεία πήραν και αυτά μέτρα από την πλευρά τους εναντίον των ταραχοποιών. Μέτρα όπως ο εκσυγχρονισμός των γηπέδων, η απαγόρευση εισόδου, η αστυνόμευση των αγωνιστικών χώρων από ιδιωτικούς φρουρούς από μέρους των ομάδων, το κλειστό σύστημα τηλεόρασης, οι ασύρματοι, οι κάμερες και το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Όλα αυτά βοηθάνε πάρα πολύ στον έλεγχο του πλήθους.  

Σε παράλληλη δράση πρέπει να υπάρχουν και πλάνα και πρωτοβουλίες για προληπτικά μέτρα για να εμποδίσουν την βία στους αθλητικούς χώρους. Για αντιμετώπιση του φαινομένου σε προσωπικό επίπεδο.  

Για όλα αυτά απαιτήθηκαν κάποιες νομοθετικές ρυθμίσεις που πέρασαν από τα κοινοβούλια των χωρών για να πάρουν σάρκα και οστά τα μέτρα τους.

Κάναμε τίποτα από όλα αυτά και δεν το είδα εγώ όλα αυτά τα χρόνια; Τι είπατε; Τα έχετε ακούσει όλα αυτά; Ρώτησα αν έγιναν και όχι αν αναγγέλθηκε ότι θα γίνουν. Από αναγγελίες, μεγάλα λόγια, μαχαίρια στο κόκαλο, κραυγές αγανάκτησης και τηλε-διαφήμιση χορτάσαμε κύριοι. ΕΡΓΑ ΘΕΛΟΥΜΕ.  

Εμείς οι προπονητές λέμε ακόμα και ένα μέτριο πλάνο είναι καλύτερο από την έλλειψη πλάνου.  

Καταστρώστε ένα εθνικό πλάνο αντιμετώπισης του φαινομένου και εφαρμόστε το όσοι είστε ειδικοί και αρμόδιοι. Οι υπόλοιποι αδειάστε μας την γωνία. Οι ανίκανοι, οι δειλοί και τα λαμόγια στο σπίτι τους. Δεν μπορούμε άλλο κάρβουνο, όχι άλλο κάρβουνο. Δεν γίνεται να παρακαλάμε για το αυτονόητο. Να πάμε να δούμε έναν αγώνα μπάσκετ ή οποιουδήποτε αθλήματος ως φυσιολογικοί άνθρωποι. Να γίνουμε οι κυνηγοί του χαμένου τελικού.  

Α, και πρέπει να βρεθεί και κάποιος να ηγηθεί αυτού του πλάνου… κανένας Θάτσερ (Thatcher); Να φτιάξει τουλάχιστον την σκεπή…
Tags:

ΣΧΟΛΙΑ

Bicos
Εγγραφείτε στο newsletter μας
Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και ειδήσεις απο όλο τον μπασκετικό κόσμο