LUAVI header ad

ΕΡΤ και Α1

Του Αλέξανδρου Μποντικούλη* 03/12/2010 Ορμώμενος από τα άρθρα του φίλου Γιώργου Κογκαλίδη, αλλά και της ίδιας της πραγματικότητας περί του χαοτικού τηλεοπτικού προγρα
ΕΡΤ και Α1
Του Αλέξανδρου Μποντικούλη*
03/12/2010

Ορμώμενος από τα άρθρα του φίλου Γιώργου Κογκαλίδη, αλλά και της ίδιας της πραγματικότητας περί του χαοτικού τηλεοπτικού προγραμματισμού για τα παιχνίδια της Α1 φέτος, θέλω να παραθέσω μια άλλη όψη του νομίσματος. Το χάλι του τηλεοπτικού προγραμματισμού δεν οφείλεται στην ανεπάρκεια των στελεχών που αποφασίζουν.

Έχει να κάνει με την αξία του αθλήματος όπως την έχουν καταντήσει οι ίδιες οι ΚΑΕ. Πλέον στο πρόγραμμα της ΕΡΤ οι αγώνες της Α1 μπαίνουν για να γεμίσουν τις τρύπες, όπως το "Ρετιρέ" στην καλοκαιρινή ζώνη του MEGA.

Θέλω να πώ ότι υπάρχει χάσμα ανταγωνιστικότητας μεταξύ των διαθέσιμων προγραμμάτων και της ελληνικής Α1, όχι τόσο σε αγωνιστικό επίπεδο, όσο σε επιχειρηματικό. Κάποτε (π.χ. 2004 - 2006) οι ομάδες είχαν στα χέρια τους το τηλεοπτικό πρόγραμμα δύο μήνες πριν, ενώ είχαν και 300 δευτερόλεπτα τηλεοπτικό χρόνο (ανά ζωντανό αγώνα) δωρεάν από την ΕΡΤ, σε τηλεοπτική ζώνη που μπορούσαν να τα διαθέτουν από 25-30€/δευτερόλεπτο.

Για να μιλάμε με αριθμούς, το παραπάνω μεταφράζεται σε περίπου 7.500€ – 9.000€/τηλεοπτικό αγώνα, ήτοι σε 5 αγώνες (που ήταν ο μέσος όρος) η ΕΡΤ παρείχε τη δυνατότητα στις ΚΑΕ να πληρώσουν 2+ συμβόλαια (!!!) τον χρόνο
.

Ξεχωριστά βέβαια τα έσοδα από την υπεραξία που έδιναν οι ζωντανές μεταδόσεων στις χορηγίες. Τί γινόταν όμως; Στα time out η ΕΡΤ έπαιζε το πρόγραμμα της, ελλείψει διαφημίσεων από τις ΚΑΕ. Τί επιπτώσεις είχε αυτό; Αφενός οι ΚΑΕ έχαναν έσοδα (που προφανώς τις άφηνε αδιάφορες), αφετέρου η ΕΡΤ (= το κράτος) ζημιωνόταν.

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΡΤ όχι μόνο πλήρωνε κάθε χρόνο περί τα €2.000.000 στις ΚΑΕ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, έχανε και ακόμη €500.000 από τον τηλεοπτικό χρόνο που άφηναν οι ΚΑΕ αναξιοποίητο.

Επιπλέον, επειδή η ΕΡΤ υποστήριζε με αρτιότητα την προσπάθεια, με ένα πολύ καταρτισμένο και εξυπηρετικό τμήμα (κυρίες Καρατζά, Αυγέρη και Κλη) -που διευκόλυνε ακόμη και τον προγραμματισμό των σποτ ανα time out (!!!)- υπήρχε και ένα σημαντικό λειτουργικό κόστος.

Γιατί λοιπόν πλέον η ΕΡΤ να συνεχίσει να δίνει λεφτά χωρίς αντίκρισμα και να ακούει τις ανεπαρκείς ΚΑΕ να ζητάνε και προτεραιότητα στον προγραμματισμό της, τη στιγμή που με €2,5εκ. το χρόνο μπορεί το κράτος να καλύψει το δώρο για 3.500 συνταξιούχους;

Επειδή ο έλεγχος στις κρατικές επιχειρήσεις έχει ξεκινήσει -προχθές το Σώμα Επιθεωρητών/Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης διαπίστωσε ασύμφορες συμφωνίες της ΕΡΤ και αποφασίστηκαν περικοπές- δεν θα αργήσει και η ώρα της κρίσης για την Α1.

Ο ΕΣΑΚΕ έχει ευθύνες, τις ίδιες όμως και ίσως μεγαλύτερες έχουν οι ίδιες ΚΑΕ. Όχι τόσο γιατί ψηφίζουν τον ΕΣΑΚΕ, αλλά κυρίως γιατί έχουν αντικρουόμενα και θολά κίνητρα.

* Ο Αλέξανδρος Μποντικούλης έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές sports marketing και law and finance.Έχει διατελέσει διοικητικό στέλεχος στην ΚΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑ, από τα πρώτα χρόνια της λαμπρής πορείας της ομάδας - πρότυπο (εκείνα τα χρόνια), ενώ μετά την αποχώρηση των αδελφών Μαλάκων, διετέλεσε διευθυντής στο OlympiaMall. Σήμερα εργάζεται στον τομέα των αναπτύξεων εμπορικών ακινήτων. Αποτελεί σύμβουλο της εταιρείας Globalsports,της κορυφαίας εταιρείας Sports Marketing στον χώρο τού μπάσκετ.
Tags:

ΣΧΟΛΙΑ

Bicos
Εγγραφείτε στο newsletter μας
Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και ειδήσεις απο όλο τον μπασκετικό κόσμο