LUAVI header ad

«Το 68% στην Ελλάδα έχει έλλειψη σωματικής άσκησης»

Ο Ελληνας μπασκετμπολίστας, Τάσος Τραϊανός, που παίζει μπάσκετ αλλά και σπουδάζει στην Αγγλία καταγράφει τα όσα ειπώθηκαν σε ένα σεμινάριο στο Μάντσεστερ. Διαβάστε το γιατί ίσως έτσι διευρύνουμε τους ορίζοντές μας
«Το 68% στην Ελλάδα έχει έλλειψη σωματικής άσκησης»

Ο Τάσος Τραϊανός, εδώ και τρία χρόνια συνδυάζει το μπάσκετ (πρώτα στους Manchester Giants και από φέτος στην Nottigham) και τις σπουδές του. Και παράλληλα με το μπάσκετ εδώ, έχει δουλέψει στην ομάδα ποδοσφαίρου Bolton Wanderers στο τμήμα κοινωνικής ευθύνης καθώς και στο University of Bolton στο τμήμα sport and recreation.

Στην Αγγλία σπουδάζει υπεύθυνος ανάπτυξης αθλητισμού και ταυτόχρονα προπονητική.

Πριν λίγες μέρες είχε την ευκαιρία να βρεθεί στο συνέδριο που διοργάνωσε ο υπεύθυνος φορέας για τα σπορ και την φυσική άσκηση στην περιφέρεια του Μάντσεστερ στην Legends suite του Etihad Stadium.

Το θέμα της διάσκεψης ήταν η παρουσίαση μιας νέας καμπάνιας η οποία έχει στόχο να κάνει 2 εκατομμύρια ανθρώπους «αθλητικά ενεργούς» έως το 2021.

Ο Τάσος Τραϊανός μας έκανε την τιμή να γράψει για το basketblog όσα όσα έγιναν στο σεμινάριο, να παρουσιάσει το… απαράδεκτο ρεκόρ που έχουμε στην Ελλάδα, αλλά και όσα προσπαθούν να κάνουν οι Αγγλοι προκειμένου  να αυξήσουν την φυσική δραστηριότητα των ανθρώπων.

Είναι πολύ ενδιαφέρον και αξίζει τον κόπο να το διαβάσετε.

«Η βελτιστοποίηση του πληθυσμού σχετικά με το επίπεδο συμμετοχής του στην φυσική δραστηριότητα, είτε μέσω φυσικής άσκησης είτε μέσω των σπορ, έχει αποτελέσει βασική προτεραιότητα για πολλές κυβερνήσεις αναπτυγμένων αλλά και αναπτυσσόμενων χωρών. Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, η τακτική συμμετοχή σε άθληση και φυσική δραστηριότητα συμβάλλει σημαντικά στην σωματική και ψυχική υγεία του ανθρώπου. Ωστόσο, παρατηρείται ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής καθώς και τα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα έχουν επηρεάσει αρνητικά την συμμετοχή των ανθρώπων στον αθλητισμό και την φυσική δραστηριότητα. Σε κάποιες χώρες, ο πληθυσμός που δεν πληρεί το συνιστώμενο επίπεδο σωματικής άσκησης αγγίζει το 70%. Για την καλύτερη κατανόηση των όρων, τα άτομα που πραγματοποιούν λιγότερο από 30 λεπτά αθλητικής ή φυσικής δραστηριότητας ανα εβδομάδα θεωρούνται «ανενεργά», από 30 έως 149 χαρακτηρίζονται «ικανοποιητικά ενεργά» και από 150 και πάνω έως «ενεργά».

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ευρωπαϊκής ένωσης, η Ελλάδα (μαζί με Βουλγαρία και Πορτογαλία) έχει το υψηλότερο ποσοστό καθως το 68% του πληθυσμού έχει έλλειψη σωματικής άσκησης.

Στην Ελλάδα είχα την ευκαιρία να βιώσω σχεδόν όλα τα επίπεδα της αθλητικής «πυραμίδας». Αρχικά από το εισαγωγικό επίπεδο στην ηλικία περίπου των 5-6 ετών, έπειτα στο επίπεδο της συμμετοχής μέχρι τα 16, στην συνέχεια στο αγωνιστικό και επαγγελματικό επίπεδο σαν επαγγελματίας καλαθοσφαιριστής. Η ακαδημαϊκή γνώση καθώς και οι εικόνες που έχω αποκομίσει τα τελευταία 3 χρόνια που ζω στην Αγγλία μου έχουν δώσει την ευκαιρία να δω τον αθλητισμό και την φυσική άσκηση από διαφορετική οπτική γωνία.

Η καθιερωμένη έννοια του «άθληση για αθλητισμό» αντιπροσωπεύει απλώς ένα (μικρό) μέρος επι της συνολικής συμβολής του. Πλέον, η έννοια του «άθληση για σωματική και ψυχική ευεξία καθως και για ατομική, συλλογική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη» βρίσκεται στην ατζέντα των περισσότερων κυβερνήσεων και οργανισμών, οι οποίοι έχουν ως στόχο την σφαιρική ανάπτυξη μέσω της άθλησης και της φυσικής άσκησης. Πριν λίγες μέρες είχα την ευκαιρία να βρεθώ στο συνέδριο που διοργάνωσε ο υπεύθυνος φορέας για τα σπορ και την φυσική άσκηση στην περιφέρεια του Μάντσεστερ στην Legends suite του Etihad Stadium. Το θέμα της διάσκεψης ήταν η παρουσίαση μιας νέας καμπάνιας η οποία έχει στόχο να κάνει 2 εκατομμύρια ανθρώπους «αθλητικά ενεργούς» έως το 2021.

 

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στατιστικά στοιχεία για το έτος 2018, περίπου 59.000 (αύξηση 1.7%) κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Μάντσεστερ έχουν μετατραπεί από «αθλητικά ανενεργοί» σε «ικανοποιητικά ενεργοί». Ωστόσο, η ίδια έρευνα έδειξε ότι υπάρχει ακόμα μεγάλο περιθώριο βελτίωσης καθως το 27% του ενηλίκου πληθυσμού (16 ετών και άνω) της ευρύτερης περιοχής παραμένει «αθλητικά ανενεργό», εκ των οποίων, το 67% δηλώνει ότι θέλει να γίνει περισσότερο «ενεργό».

Για την επίτευξη του στόχου της νέας στρατηγικής δημιουργήθηκε ένα ενιαίο μοντέλο, το οποίο περιλαμβάνει την συνεργασία μεταξύ των 10 τοπικών δήμων, το τοπικό τμήμα του εθνικού οργανισμού υγείας και του Sport England (κρατικός φορέας για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και την φυσική δραστηριότητα). Επισης, το μοντέλο αυτό λαμβάνει την υποστήριξη των τοπικών φορέων διαχείρισης αθλητικών εγκαταστάσεων, των αθλητικών, κοινωνικών και φιλανθρωπικών συλλόγων καθως και φορέων του εκπαιδευτικού τομέα.

Αντιπρόσωποι από όλους τους παραπάνω φορείς έδωσαν το παρών και παρουσίασαν τα πλάνα τους, τα στάδια εκπλήρωσης καθως και τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουν. Στα πλαίσια αυτών των παρουσιάσεων είχαν την ευκαιρία να δώσουν πληροφορίες για προγράμματα που είναι ήδη σε ισχύ καθως και για πρωτοβουλίες που θα ξεκινήσουν στο άμεσο μέλλον.

 

Συνοπτικά, ένα από αυτά τα προγράμματα εστίαζε στην ανάπτυξη μιας κουλτούρας στην οποία το περπάτημα είναι αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας. Άλλο ανέπτυξε την συλλογική λειτουργία μεταξύ μη κερδοσκοπικών οργανισμών, εθελοντών και τοπικών επιχειρήσεων σε ένα πρόγραμμα σχετικό με την κοινωνική συνταγογράφηση για φυσική άσκηση. Επίσης, παρουσιάστηκε ένα πρόγραμμα το οποίο ανέπτυξε διάφορους τρόπους φυσικής άσκησης που προσφέρει σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Η προώθηση της φυσικής άσκησης κατά την διάρκεια της εργασίας ήταν ακόμα ένα πρόγραμμα που έχει αναπτυχθεί και προωθείτε σημαντικά. Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν προγράμματα που εστιάζουν στην αλλαγή συμπεριφοράς, την ατομική διατήρηση και ανάπτυξη ηγετικών χαρακτηριστικών καθώς και την εξάσκηση δεξιοτήτων σχετικά με την προώθηση του αθλητισμού και της φυσικής άσκησης.

Ενα ακόμα μεγάλο ζήτημα που συζητήθηκε κατα την διάρκεια του συνεδρίου ήταν η συμμετοχή των παιδιών στον αθλητισμό και την φυσική άσκηση. Έρευνες υποστηρίζουν ότι άνθρωποι που αφομοιώνουν «αθλητικά ενεργά» στερεότυπα κατά την διάρκεια των παιδικών και νεανικών τους χρόνων, αναπτύσσουν την γνώση, κατανόηση, ενθάρρυνση, εμπιστοσύνη και φυσική επάρκεια που απαιτείται έτσι ώστε να παραμείνουν «αθλητικά ενεργοί» σε όλη τους την ζωή. Επομένως, ιδιαίτερο βάρος έχει πέσει στην αύξηση και διατήρηση της συμμετοχής των παιδιών εως 16 ετών στον αθλητισμό και την φυσική άσκηση. Προγράμματα που περιλαμβάνουν συνεργασίες μεταξύ αθλητικών ομοσπονδιών, τοπικών δήμων, αθλητικών συλλόγων, μη κερδοσκοπικών αθλητικών συλλόγων καθως και ιδρυμάτων από όλο το εκπαιδευτικό φάσμα δίνουν την ευκαιρία σε παιδιά και νέους να συμμετέχουν σε κάθε μορφή του αθλητισμού και της φυσικής άσκησης.

Τέλος, βιώνοντας τον αθλητισμό σε μια χώρα όπως η Αγγλία θέλοντας ή μη στο μυαλό μου πάντα γυρίζουν σκέψεις και ατελείωτα «γιατί». Δεν ξέρω αν είναι λόγο της αθλητικής ιστορίας και κουλτούρας της Ελλάδας ή απλά μια προσωπική έκφραση. Με λύπη μου διαβάζω για τα τελευταία γεγονότα στα επαγγελματικά πρωταθλήματα στην Ελλάδα κυρίως στο μπάσκετ αλλά και στο ποδόσφαιρο και αυτές οι σκέψεις πολλαπλασιάζονται...αναρωτιέμαι τι πρέπει να αλλάξει και από που πρέπει να ξεκινήσει αυτή η αλλαγή;

Όταν ήρθα εδώ και ξεκίνησα τις σπουδές μου, το πρώτο πράγμα που έμαθα ήταν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα του αθλητισμού (που θεωρείται η 3ή πιο ισχυρή οικονομικά βιομηχανία) παγκοσμίως είναι ότι το διοικούν και το παραδίδουν, σε μεγάλο βαθμό, άτομα χωρίς εξειδίκευση! Ο αθλητισμός σε όλα του τα επίπεδα πρέπει να δουλεύει με στρατηγική, πλάνο και επαγγελματισμό έτσι ώστε να αυξήσει τις πιθανότητες επίτευξης των εκάστοτε στόχων και της βιωσιμότητας. Ποιος όμως είναι υπεύθυνος για να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση στον αθλητισμό στην Ελλάδα; Η απάντηση είναι «Όλοι μας». Τόσο από πάνω προς τα κάτω σε βαθμό εξουσίας όσο και από κάτω προς τα πάνω.

Tags:

ΣΧΟΛΙΑ

Εγγραφείτε στο newsletter μας
Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και ειδήσεις απο όλο τον μπασκετικό κόσμο