Αν θέλετε το καλό τους, πείτε τους την αλήθεια

Υπερβολές, πανηγυρτζήδες και έμποροι να μείνουν μακριά απ’ αυτά τα παιδιά. Να τους πουν ότι ένα μετάλλιο δεν εξασφαλίζει συμβόλαιο αλλά αποτελεί κίνητρο για παραπάνω δουλειά. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης
Αν θέλετε το καλό τους, πείτε τους την αλήθεια

Με τις «μικρές» Εθνικές και τις υποδομές γενικά, υπάρχει ένα θέμα. Σε θεωρητικό επίπεδο μπορείς να πεις ότι δεν έχει σημασία το μετάλλιο, οι πρωτιές κ.τ.λ. όσο το να φτιαχτεί το μέλλον τους. Να αποκτήσουν τις κατάλληλες βάσεις προκειμένου να βελτιωθούν και να προοδεύσουν γιατί ο δρόμος τους είναι μακρύς.

Από την άλλη κανείς δεν μπορεί να πει «όχι» στο μετάλλιο. Φυσικά και είναι ανταμοιβή γι’ αυτά τα παιδιά που προσπαθούν, που δουλεύουν, που παλεύουν. Είναι το κερασάκι σε μια γλυκιά διαδικασία, που έχει κούραση, έχει εναλλαγές συναισθημάτων και ένταση.

Ποια είναι η λεπτή γραμμή; Ότι θα πρέπει όσοι βρίσκονται δίπλα τους, κοντά τους να τους στηρίξουν με αληθινά λόγια. Με σωστά λόγια… Να τους κάνουν να καταλάβουν ότι ένα μετάλλιο είναι σημαντικό, είναι μεγάλο επίτευγμα αλλά με αυτό δεν… τελειώνει η καριέρα τους. Δεν εξασφαλίζεται δηλαδή.

Θα ακούσουν πολλά. Γκάληδες θα τους πουν. Γιαννάκηδες, Διαμαντίδηδες, Σπανούληδες και Παπαλουκάδες. Θα ακούσουν και θα διαβάσουν υπερβολές (θα ήθελα να πω μια χειρότερη λέξη αλλά δεν συνηθίζουμε να βρίζουμε). Ταυτόχρονα οι γνωστοί-άγνωστοι θα τους προσεγγίσουν με στόχο να τους κάνουν… πραμάτεια. Να διαφημίσουν το μετάλλιο. Να τους ξεσηκώσουν ότι πρέπει να πάρουν συμβόλαιο σε μεγάλη ομάδα. Να τους ανεβάσουν βίντεο στο YouTube. Να πιστέψουν πολλοί ότι με αυτά τα παιδιά θα λύσουν το οικονομικό τους θέμα. Να τα πείσουν ότι τώρα είναι η ευκαιρία να τα… αρπάξουν.

Μακριά λοιπόν οι υπερβολές, οι πανηγυρτζήδες και οι έμποροι. Μακριά όλοι από τα παιδιά αυτά που ΠΡΕΠΕΙ να πάρουν αρχές και να αποκτήσουν σωστή νοοτροπία.

Μακριά ακόμα κι αυτοί που… δουλεύουν μάγουλο, κοινώς πουλάνε εκδούλευση. Τα παιδιά δεν τους έχουν ανάγκη.

Τα γράφω πριν τον αγώνα με την Ισπανία. Με τις ευχές μου να έχουν δύο καλά παιχνίδια απ’ εδώ και πέρα: Αν θέλετε το καλό τους, σταματήστε να τους λέτε και να τους γράφετε ΑΝΟΗΣΙΕΣ, ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ, ΒΛΑΚΕΙΕΣ κι εξηγήστε τους: Η τετράδα στο Ευρωμπάσκετ, το μετάλλιο ακόμα κι αν είναι χρυσό ή ότι χρώμα κι αν έχει, δεν εξασφαλίζει τίποτα.

Είναι μικροί ακόμα. Και η όποια επιτυχία είναι κίνητρο για να δουλέψουν ακόμα σκληρότερα. Να γίνουν ακόμα καλύτεροι. Να βελτιωθούν.

Ποτέ δεν σταματάνε όλα στα 18 χρόνια. Ποτέ δεν καταξιώνεσαι τότε.

Κι επειδή είναι μικρά παιδιά, τους θυμίζω μια φράση του Γκάλη στο Ευρωμπάσκετ του 1987: «Είναι η μεγαλύτερη νίκη μέχρι την επόμενη».

Και οι νίκες που έχουν να κατακτήσουν είναι πολλές. Προσωπικά και ομαδικά. Γερά να είναι τα παιδιά. Να δουλεύουν σκληρά. Και να μην ακούνε ή διαβάζουν ΒΛΑΚΕΙΕΣ.

Tags:

ΣΧΟΛΙΑ

Εγγραφείτε στο newsletter μας
Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και ειδήσεις απο όλο τον μπασκετικό κόσμο