Με δράση σε δύο ομίλους (Group K, Group L) συνεχίζονται τα Προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου την σημερινή ημέρα, με μερικές ομάδες μετά από τα σημερινά αποτελέσματα να έχουν σχεδόν τσεκάρει το εισιτήριο της πρόκρισης στους ομίλους του Μουντομπάσκετ του 2023.

Group K

Μεγάλο διπλό της Ουγγαρίας, έτοιμη για Μουντομπάσκετ η Λιθουανία

Τσεχία – Ουγγαρία 79-82

Σε ένα πραγματικό ντέρμπι η Ουγγαρία κατάφερε να πανηγυρίσει ένα τεράστιο διπλό απέναντι στην Τσεχία, με συνέπεια να παραμείνει ζωντανή για την πρόκριση στο προσεχές Μουντομπάσκετ, καθώς ανέβηκε στο 4-4 και βρίσκεται μόλις μία νίκη πίσω από το τρίτο Μαυροβούνιο.  Αντίθετα οι γηπεδούχοι, που αγωνίστηκαν χωρίς τον μεγάλο του αστέρα Thomas Santoransky, γνώρισαν μια ήττα σοκ, αφού υποχώρησαν στο 3-5 και πλέον η παρουσία τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο δυσκολεύει πάρα πολύ.

Το παιχνίδι ήταν ντέρμπι καθ’ όλη την διάρκειά του, αλλά το σύνολο του Stojan Ivkovic ήταν πιο ψύχραιμο στα τελευταία λεπτά και απέδρασε με αυτό το μεγάλο διπλό. Συγκεκριμένα οι φιλοξενούμενοι βρέθηκαν ακόμη και στο +7 στο 38′ (72-79), αλλά για να πάρουν το ροζ φύλλο αγώνα χρειάστηκε να αστοχήσει σε ένα μακρινό τρίποντο ο τρομερός Hruban, που σημείωσε 26 πόντους με 9/16 σουτ. Πολύ καλοί για τους ηττημένου κι οι δίδυμοι πύργοι Balvin και Vesely που πέτυχαν από 15 και 13 πόντους αντίστοιχα, την στιγμή που μάζεψαν κι από πέντε ριμπάουντ. Τέλος για τους νικητές διακρίθηκε ο συνήθης ύποπτος Adam Hanga, που μέτρησε 20 πόντους, 12 ριμπάουντ και 5 ασίστ, ενώ ακολούθησαν οι Perl και Hopkins με 10 πόντους έκαστος.

Τα δεκάλεπτα: 23-23, 44-47, 65-62, 79-82

Δείτε τα στατιστικά εδώ

Λιθουανία – Μαυροβούνιο 90-73

Η Λιθουανία χάρις στο εξαιρετικό της τρίτο δεκάλεπτο (32-15), που μετέτρεψε το εύθραυστο 39-36 σε 71-51 πήρε το ροζ φύλλο αγώνα απέναντι και στο Μαυροβούνιο και συνεχίζει ακάθεκτη την πορεία της προς το Μουντομπάσκετ, καθότι πέτυχε την έβδομη της νίκη σε οκτώ αγώνες.  Από την άλλη οι φιλοξενούμενοι υποχώρησαν στο 5-3, αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται σε τροχιά πρόκρισης, όντας τρίτοι στην βαθμολογία του ομίλου.

Για τους παίκτες του Maksvytis που δείχνουν σε πολύ κατάσταση ενόψει του Ευρωμπάσκετ που ξεκινά σε λίγες μέρες, πρώτος σκόρερ ήταν το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Παναθηναϊκού Marius Grigonis, που σημείωσε 16 πόντους με 6/9 σουτ. Βέβαια κορυφαίος παίκτης αναδείχθηκε ο Donatas Sabonis με τους 15 πόντους και τα 12 ριμπάουντ, την στιγμή που ο το alter ego του στην φροντλάιν των Λιθουανών Jonas Valanciunas πέτυχε στο ρελαντί 12 πόντους και συγκέντρωσε 14 σκουπίδια. Ακόμη διψήφιοι ήταν κι οι Kuzminskas και Butkevicius με 15 και 13 πόντους αντίστοιχα. Τέλος για τους ηττημένους σε τρομερή μέρα ήταν ο άλλοτε άσος του Παναθηναϊκού Kendrick Perry με 21 πόντους και 8/13 σουτ, ενώ Radovic, Simonovic και Dubljevic ακολούθησαν με 14,13 και 13 πόντους αντίστοιχα.

Τα δεκάλεπτα: 22-21, 39-36, 71-51, 90-73

Δείτε τα στατιστικά εδώ

Βοσνία- Γαλλία 96-90

Με διαφορά το πιο ενδιαφέρον παιχνίδι της ημέρας!  Η Βοσνία έκανε μία τεράστια έκπληξη κι υπέταξε την Γαλλία στην δεύτερη παράταση, αν κι έχυσε την καρδάρα με το γάλα στο τέλος της κανονικής περιόδου, ενώ έχασε και δυο σουτ νίκης τόσο στο 40λεπτο όσο και στην πρώτη παράταση. Παρόλα αυτά η ψυχωμένη παρέα των Nurkic και Μusa πήρε το ροζ φύλλο αγώνα κι ανέβηκε στο 4-4, φτάνοντας στην μία νίκη το Μαυροβούνιο που βρίσκεται στην ζώνη πρόκρισης. Από την άλλη οι Γάλλοι υποχώρησαν στο 6-2, αλλά αυτή η ήττα δεν φαίνεται πως θα έχει αντίκτυπο στην παρουσία της στο Παγκόσμιο Κύπελλο της νέας σεζόν.

Κορυφαίος για τους νικητές ήταν ο Nurkic με 21 πόντους και 9 ριμπάουντ, ενώ πάρα πολλές λύσεις στην επίθεση έδωσε κι η τριπλέτα Roberson, Musa και Halilovic με 18,17 και 12 πόντους αντίστοιχα. Για τους ηττημένους πρώτος σκόρερ ήταν ο Fournier με 24 πόντους, ενώ ακολούθησε ο Yabusele με άλλους 16. Ακόμη ο Heurtel πέτυχε άλλους 11 πόντους, ενώ ο Gobert πέτυχε double -double με 10 πόντους και 14 ριμπάουντ.

Η Βοσνία αιφνιδίασε πλήρως τους Γάλλους και πήρε προβάδισμα 18 πόντων (24-6) από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης, ενώ ολοκλήρωσε το πρώτο δεκάλεπτο όντας μπροστά στο σκορ με 28-14. Οι “τρικολόρ” απάντησαν με επιμέρους σκορ 10-32 στην δεύτερη περίοδο της αναμέτρησης, και μάλιστα έκλεισαν το ημίχρονο με ένα σερί 13-0, με συνέπεια να πάνε στα αποδυτήρια με το υπέρ τους 38-46. Στα πρώτα λεπτά μετά την ανάπαυλα οι παίκτες του Collet ξέφυγαν με 12 πόντους κι όλα έδειχναν ότι θα καταφέρουν να αποδράσουν εύκολα η δύσκολα από την Βοσνία.

Παρόλα αυτά οι εφτάψυχοι γηπεδούχοι σε ένα διάστημα οκτώ λεπτών έτρεξαν ένα δικό τους 20-0, με συνέπεια να πάρουν τα ηνία της αναμέτρησης στην τελική ευθεία αυτής της ματσάρας. Oι παίκτες του Βekir είχαν τον έλεγχο μέχρι το τελευταίο λεπτό της συνάντησης όταν κι ήταν μπροστά στο σκορ με 76-71. Αυτήν την φορά ήταν σειρά των Γάλλων να αντιδράσουν και με καλάθι του Fournier έπειτα από κλέψιμο ισοφάρισαν σε 76-76 στα 10”. Οι γηπεδούχοι είχαν την ευκαιρία να πάρουν την νίκη, αλλά ο Roberson αστόχησε στο σουτ νίκης κι έτσι ο αγώνας οδηγήθηκε στην παράταση.

Οι Βόσνιοι πήραν ξανά κεφάλι στο σκορ (81-76, 83-79), αλλά οι φιλοξενούμενοι πάλι βρήκαν την απάντηση και με κάρφωμα του Gobert έκαναν το 83-83. O Musa πάλι έχασε το τρίποντο κι έτσι ο αγώνας οδηγήθηκε σε δεύτερο έξτρα πεντάλεπτο.  Εκεί οι Βόσνιοι χάρις σε δύο μεγάλα σουτ του Kamenjas και του Lazic έκαναν το 91-90, 96-90 και πήραν αυτήν την ιστορικά νίκη!

Δείτε τα στατιστικά εδώ

Τα δεκάλεπτα: 28-14, 38-46, 59-51, 76-76 (κδ), 83-83, 96-90

Η βαθμολογία του ομίλου:

Λιθουανία 7-1

Γαλλία 6-2

Μαυροβούνιο 5-3

Βοσνία 4-4

Ουγγαρία 4-4

Τσεχία 3-5

Group L

Άνετο πέρασμα με ανατροπή της Ισπανίας από την Ολλανδία, λύγισε στο τέλος την Γεωργία του Ζούρου η Ιταλία

Ολλανδία – Ισπανία 64-86

Οι Ολλανδοί αιφνιδίασαν απόλυτα τους Ισπανούς, καθώς πήραν πλεονέκτημα δεκατεσσάρων πόντων μόλις στο 8′ (20-6). Παρόλα αυτά ο ενθουσιασμός τους δεν κράτησε για πολύ, αφού αρχικά οι Ίβηρες ολοκλήρωσαν το δεκάλεπτο όντας πίσω μόλις με επτά πόντους (24-17), με τον αγώνα από εκεί και πέρα να έχει τον χαρακτήρα μονολόγου. Για αρχή οι φιλοξενούμενοι πήραν πλεονέκτημα οκτώ πόντων (32-40) με την λήξη του ημιχρόνου, χάρις στο 8-23 της δεύτερης περιόδου.

Οι “οράνιε” δεν μπόρεσαν να προβάλουν αντίσταση σε κανένα σημείο του δευτέρου μέρους κι έτσι μοιραία γνώρισαν την έκτη τους ήττα σε έξι αγώνες, με συνέπεια η συνέχεια των προκριματικών να είναι γι’ αυτούς τυπική διαδικασία. Από την άλλη οι Ισπανοί πέτυχαν την πέμπτη τους νίκη σε έξι αγώνες και πλέον η συμμετοχή σε ακόμη ένα Μουντομπάσκετ φαντάζει εξαιρετικά πιθανή αν όχι βέβαιη.  Για τους φιλοξενούμενους ξεχώρισε ο Brizuela με 13 πόντους, ενώ ακολούθησαν οι Brown, Garuba και Hernangomez με 11, 10 και 10 πόντους αντίστοιχα. Για τους ηττημένους διασώθηκε το δίδυμο Κοκ και De Jong με 16 και 11 πόντους.

Τα δεκάλεπτα: 24-17, 32-40, 50-68, 64-86

Δείτε τα στατιστικά εδώ

Ιταλία – Γεωργία 91-84

Σε ένα πραγματικό ντέρμπι, το οποίο κρίθηκε στα τελευταία λεπτά η Ιταλία λύγισε εντός έδρας την αξιόμαχη Γεωργία του Ηλία Ζούρου, που αν κι αγωνίστηκε χωρίς τον Shengelia πούλησε πάρα πολύ ακριβά το τομάρι της.  Συγκεκριμένα οι δύο ομάδες μετά από ένα μεγάλο ντέρμπι ήταν ισόπαλες μέχρι το 1:25 όταν και ο Fontechio με τρίποντο έδωσε αέρα τριών πόντων στην ομάδα του (85-82). Από εκεί κι έπειτα η Γεωργία κόλλησε στην επίθεση, ενώ οι Ιταλοί χάρις στην ψυχραιμία τους από την γραμμή των βολών πήραν τελικά αυτήν την δραματική νίκη. Βέβαια την χαρά των γηπεδούχων για αυτό το σπουδαίο ροζ φύλλο πάγωσε ο τραυματισμός του Gallinari στο γόνατο, με τον Pozzecco να κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα, αφού σε λίγες μέρες ξεκινά το Ευρωμπάσκετ.

Η “Σκουάντρα Ατζούρα” μετά από αυτήν την νίκη ανέβηκε στο 5-1 και δείχνει να κλειδώνει την παρουσία της στο Μουντομπάσκετ του 2023.  Από την άλλη οι Γεωργιανοί υποχώρησαν στο 3-3 και πλέον αναμένουν το αποτέλεσμα της αναμέτρησης της Ισλανδίας με την Ουκρανία, για να δουν αν θα παραμείνουν σε θέση πρόκρισης μετά το τέλος της σημερινής βραδιάς.

Την διαφορά για τους νικητές έκανε ο Simone Fontechio, που πέρα από τους 21 πόντους που πέτυχε και το κρίσιμο τρίποντο που πέτυχε, μάζεψε κι οκτώ ριμπάουντ. Ο Danilo Gallinari παρά τον τραυματισμό του πρόλαβε να σκοράρει 17 πόντους σε 15′ συμμετοχής, ενώ Spissu και Melli ήταν επίσης διψήφιοι με 15 και 12 πόντους αντίστοιχα. Για το συγκρότημα του Ηλία Ζούρου ο Bitadze έκανε μυθική εμφάνιση με 19 πόντους και 13 ριμπάουντ, ενώ McFadden, Shermandini και Sanadze βοήθησαν στο σκοράρισμα με 16,12 και 11 πόντους. Τέλος ο Tsiνtsadze ήταν σε τρομερή δημιουργικά βραδιά με οκτώ πόντους και 11 ασίστ.

Τα δεκάλεπτα: 25-19, 43-38, 66-66, 91-84

Δείτε τα στατιστικά εδώ

Ισλανδία – Ουκρανία 91-88

Ακόμη ένα παιχνίδι που κρίθηκε στην παράταση ήταν αυτό της Ισλανδίας με την Ουκρανία, με τους γηπεδούχους να παίρνουν μία τεράστια νίκη, με την οποία ανέβηκαν στο 4-2, προσπέρασαν την Γεωργία κι έπιασαν την τρίτη θέση. Από την άλλη οι φιλοξενούμενοι  υποχώρησαν στο 1-5 και πλέον η συμμετοχή στον Μουντομπάσκετ του 2023 όλο κι απομακρύνεται.

Το παιχνίδι ήταν αρκετά κλειστό με το σύνολο του Bagatskis να κλείνει το πρώτο ημίχρονο, όντας προηγούμενο με 36-41. Οι γηπεδούχοι με την βοήθεια της έδρας αλλά και την πολύ καλή τους επιθετική λειτουργία έτρεξαν ένα επιμέρους 27-14 στην τρίτη περίοδο και αποσπάστηκαν με οκτώ πόντους (63-55). Παρά  το γεγονός ότι το momentum ανήκε ολοκληρωτικά στους παίκτες του Pedersen, οι Ουκρανοί δεν τα παράτησαν και έστειλαν το ματς στην παράταση, χάρις και στο άστοχο σουτ του Palsson.

Στην παράταση οι νικητές εκκίνησαν καλύτερα και ξέφυγαν με έξι πόντους  (89-83), δείχνοντας ότι θα πάρουν το πολύτιμο ροζ φύλλο αγώνα. Οι φιλοξενούμενοι, όμως δεν είπαν ούτε τότε την τελευταία τους λέξη, αφού μείωσαν στον πόντο (89-88), ενώ ο Mikhailyk έχασε δίποντο με το οποίο  θα μπορούσαν να περάσουν μπροστά.

Βέβαια τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα για τους Ουκρανούς, αφού ο Zotov υπέπεσε σε αντιαθλητικό φάουλ στα 8”. Ο Fridriksson έβαλε 2/2 βολές, αλλά στην συνέχεια υπέπεσε σε  λάθος, δίνοντας την ευκαιρία στους Ουκρανούς να σουτάρουν τρίποντο ισοφάρισης, το οποίο όμως δεν βρήκε στόχο.

Κορυφαίος για τους νικητές ήταν ο Fridriksson με 27 πόντους, ενώ επιθετικά τράβηξε και το δίδυμο Acox και Bjornsson με 14 και 13 πόντους αντίστοιχα. Για τους ηττημένους διακρίθηκε ο Mykhailyk, αφού πραγματοποίησε ακόμη μία πληθωρική εμφάνιση με 19 πόντους, 6 ριμπαόυντ και 6 ασίστ.

Τα δεκάλεπτα: 14-19, 36-41, 63-55, 80-80, 91-88

Δείτε τα στατιστικά εδώ

 

Η βαθμολογία του ομίλου:

Ισπανία 5-1

Ιταλία 5-1

Ισλανδία 4-2

Γεωργία 3-3

Ουκρανία 1-5

Ολλανδία 0-6