LUAVI header ad

Αυγενάκης: «Η απόφαση για εκλογές στις Ομοσπονδίες είναι Κυβερνητική»

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης μίλησε για την απόφαση της Κυβέρνησης να διεξαχθούν εκλογές στις Ομοσπονδίες το φθινόπωρο, αλλά και για το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων και την ενίσχυση που θα πάρουν οι ομάδες
Αυγενάκης: «Η απόφαση για εκλογές στις Ομοσπονδίες είναι Κυβερνητική»

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης μίλησε για πολλά στην συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104,6». Στάθηκε όμως, και στην απόφαση να διεξαχθούν εκλογές σε όλες τις Ομοσπονδίες το φθινόπωρο (ανάμεσά τους φυσικά είναι και η ΕΟΚ) και τόνισε ότι αυτό αποφασίστηκε από την Κυβέρνηση και όχι μόνο από εκείνον.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης έκανε αναφορά και στην δημιουργία του Μητρώου Αθλητικών Σωματείων, αλλά και στην οικονομική ενίσχυση που θα πάρουν οι σύλλογοι.

Αναλυτικά ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, είπε μεταξύ άλλων στο «ΘΕΜΑ 104,6»:

Για τις εκλογές στις Ομοσπονδίες: «Η απόφαση για διεξαγωγή εκλογών το φθινόπωρο σε όλες τις Ομοσπονδίες είναι κυβερνητική και όχι μόνο του Αυγενάκη. Ο Αυγενάκης είναι μέλος μιας κυβέρνησης με έναν Πρωθυπουργό αποτελεσματικό, εξαιρετικό που δεν αμφισβητείται από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Έναν Πρωθυπουργό που προνοεί και δεν τρέχει να σβήνει φωτιές εκ των υστέρων, γεγονός που περίτρανα αποδείχτηκε από τη διαχείριση της πανδημίας στην χώρα μας.

Η διάταξη, λοιπόν, που θα φέρουμε θα αφορά στο θέμα που προέκυψε με τη διεξαγωγή των εκλογών και στις υπόλοιπες ομοσπονδίες, καθώς αυτές θα έπρεπε είτε να πάνε μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είτε να προηγηθούν, καθότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες μετατέθηκαν έναν χρόνο αργότερα.

Για το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων και τη στήριξη των ερασιτεχνικών σωματείων λόγω της πανδημίας: «Στην Ελλάδα δεν ξέρουμε πόσα σωματεία ερασιτεχνικά έχουμε εν ενεργεία και όλοι ζητάνε να κάνουμε μία κατ’ εκτίμηση ενίσχυσή τους. Γίνεται αυτό; Με ποιο εργαλείο; Πως θα αρχίσω εγώ να μοιράζω χρήματα, που έχουν να δοθούν πάνω από 15 χρόνια χρήματα στα ίδια τα σωματεία; Όταν μου λένε δώσε χρήματα, με ποιο τρόπο, με ποιες δικλείδες, με ποιους όρους, με ποιον ελεγκτικό μηχανισμό; Τί σημαίνει όταν μου λένε γενικώς και αορίστως μοίρασε! Πως να μοιράσω έτσι δημόσιο χρήμα; Όποιος περνάει και δείχνει ένα καταστατικό να λέμε: πάρε και εσύ; Δεν είναι άδικο για αυτούς που νομίμως λειτουργούν και που έχουν έξοδα, δομές , που παράγουν έργο, που βγάζουν αθλητές, που προσφέρουν δηλαδή στην αθλητική οικογένεια;

Εμείς γι’ αυτούς θα δουλέψουμε, εφαρμόζοντας το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων. Επισπεύσαμε τη διαδικασία που ήδη είχε ξεκινήσει, μαζί με το Ψηφιακής Πολιτικής στη Δημιουργία Πλατφόρμας όπου θα μπορεί πλέον κάθε σωματείο να εγγραφεί προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Τώρα. επειδή ακούω διάφορα παράπονα πως είναι πολλά τα δικαιολογητικά και δεν προλαβαίνουν: Κατά πρώτον αυτά προβλέπονται από τον ισχύοντα Νόμο. Δεύτερον δεν πιέζουμε κανέναν. Εμάς είναι προτεραιότητά μας να νοικοκυρέψουμε το αθλητικό τοπίο, να ξέρουμε δηλαδή ποια σωματεία δραστηριοποιούνται στην χώρα μας και λειτουργούν νόμιμα, ούτως ώστε να το γνωρίζουμε και εμείς ως Πολιτεία, και εσείς ως δημοσιογράφος, και ο κάθε χορηγός, αλλά και ο κάθε γονέας που θέλει να εγγράψει το παιδί του και να εμπιστευθεί έναν Σύλλογο για ένα άθλημα.

Μέχρι 5 Ιουνίου είπαμε λοιπόν να κάνουν μια προεγγραφή, να πάρουν τους κωδικούς, για να μπορώ και εγώ να έχω έναν μπουσουλά να ξέρω τί ακριβώς συμβαίνει με το ερασιτεχνικό αθλητισμό στην χώρα μας. Γιατί πρέπει να προχωρήσουμε στο δεύτερο στάδιο, να τα ενισχύσουμε τα σωματεία γιατί πρέπει να ενισχυθούν, έχουν υποστεί ζημία. Είναι η βάση της αθλητικής πυραμίδας της χώρας.

Αν δεν έχετε τα χαρτιά ως τις 5 Ιουνίου, φέρτε τα ως τα τέλη του μήνα. Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν κλείνει η πλατφόρμα, παραμένει ανοικτή γιατί είναι διαρκώς εξελισσόμενο εργαλείο. Θα ακολουθήσει και το μητρώο των προπονητών αλλά και το μητρώο των αθλητών, ώστε να ξέρουμε τί έχουμε. Η αθλητική οικογένεια θα νοικοκυρευτεί και όλα θα λειτουργούν στο φως. Θα είναι ορατές όλες οι πτυχές, όλα τα σημεία της αθλητικής δράσης. Ενισχύουμε τη διαφάνεια, τη δημοκρατία και το νοικοκύρεμα και στον τομέα του αθλητισμού. Αυτό το χάος δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει. Ενεργοποιείται σε μερικές ημέρες και η πλατφόρμα Πέλοπας, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ που θα καταγράφονται οι αθλητικές υποδομές που έχουμε σε όλη τη χώρα.

Σχετικά με την ενίσχυση που θα λάβουν τα σωματεία: «Να θυμίσω πρώτα ότι μετά από πολλά χρόνια υλοποιήσαμε τα φοροκίνητρα για τις χορηγίες και τις δωρεές. Έτσι συνδέσαμε κατά ένα πολύ συγκεκριμένο τρόπο την ιδιωτική αγορά με τον αθλητισμό. Τούτο ήταν το ένα, το δεύτερο είναι μια σειρά μέτρων υποστηρικτικών άμεσων και έμμεσων. Τα άμεσα, δηλαδή τα χρήματα, ακόμα δεν μπορούμε να τα ξέρουμε αν δεν ξέρουμε τον αριθμό των σωματείων. Εκτιμούμε ότι μπορεί να είναι 7.000, 8.000 ίσως και 10.000 τα σωματεία, πράγμα τα οποίο δεν το ξέρουμε. Μέχρι αυτήν την ώρα είναι 1.300 που έχουν ήδη προεγγραφεί στην πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του Μητρώου Αθλητικών Σωματείων.

Επιπλέον, έχουμε δώσει εντολή σε όλες τις διοικήσεις των ΕΑΚ της ΓΓΑ να προχωρήσουν σε γενναίες εκπτώσεις στα σωματεία, ενώ έχει γίνει αντίστοιχη παράκληση και στους Δήμους και τις Περιφέρειες για τις δικές τους εγκαταστάσεις. Είναι ένα έμμεσο υποστηρικτικό μέτρο, σημαντικό νομίζω. Άλλα έμμεσα μέτρα εξετάζονται και από άλλα αρμόδια υπουργεία, όπως έκπτωση φόρων κλπ.

Να σημειωθεί όμως ότι η αθλητική οικογένεια εντάχθηκε αμέσως από τον πρώτο κύκλο μέτρων της Κυβέρνησης στον δίχτυ κοινωνικής στήριξης. Η έγνοια μας είναι πραγματική και το αποδεικνύουν οι πράξεις μας, δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Κι επειδή διαβάζω κάτι για «σκοτεινές συσκέψεις και πονηρές διαδρομές», εγώ δεν έχω τίποτα να κρύψω μάλλον αυτοί που τα σκαρφίζονται έχουν μείνει σε άλλες εποχές με άλλους υπουργούς. Δεν θα γίνω εγώ σφραγιδοκράτορας, ούτε θα κάνω συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Ακολουθούμε μια κυβερνητική στρατηγική που υπηρετούμε με ευλάβεια. Κριτής όλων μας είναι ο Πρωθυπουργός και φυσικά ο ελληνικός λαός».

 

ΣΧΟΛΙΑ

Εγγραφείτε στο newsletter μας
Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και ειδήσεις απο όλο τον μπασκετικό κόσμο