Ζαγκλής: «Συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών»

Ο Γενικός Γραμματέας της FIBA, Ανδρέας Ζαγκλής, βρίσκεται στην Αυστραλία για το αθλητικό κι επιχειρηματικό συνέδριο και αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και τα εγχώρια πρωταθλήματα.
Ζαγκλής: «Συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών»

Αναλυτικά όσα είπε:

«Η δυναμική του μπάσκετ στην Ευρώπη δε θα υλοποιηθεί, δε θα φτάσει στα ανώτατα όριά της, αν δεν υπάρξει συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, οι οποίες πρέπει να δουν τη δύναμη που θα συγκεντρώσουν τις δυνάμεις τους για το μέλλον του καλύτερου αθλήματος. Πρέπει να περάσουμε από την πολεμική ορολογία που χρησιμοποιήθηκε μέχρι τώρα, στη χρήση της ορολογίας της συνεργασίας και πιστεύω ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να κάνουν ένα βήμα μπροστά το άθλημα και οι ομάδες μας. Η μεγαλύτερη και πιο σημαντική πρόκληση που έχουμε είναι να φέρουμε στην Ευρωπαϊκή Ηπειρο, την ισορροπία που έχουμε καταφέρει στις υπόλοιπες τέσσερις Ηπείρους μεταξύ των Ομοσπονδιών, των Λιγκών και των Ομάδων. Είχαμε ένα σχίσμα πριν από 20 χρόνια και αυτό το σχίσμα προήλθε από την Εθνικές Λίγκες που άρχισαν να λειτουργούν την Ευρωλίγκα και το Γιούροκαπ. Μερικά χρόνια μετά και αυτές, οι ίδιες οι Λίγκες έχασαν τον έλεγχο των δύο διοργανώσεων από ένα μικρό αριθμό ομάδων. Αυτή τη στιγμή έχουμε τέσσερις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και φυσικά δεν προσεγγίζουμε καν την πραγματικά δυναμική που έχει το μπάσκετ σε εμπορικό και αθλητικό επίπεδο»

-Για τις συζητήσεις της FIBA με τα εγχώρια πρωταθλήματα: «Η μοναδική λύση είναι η συνεργασία. Η ECA δεν μπορεί να το κάνει μόνη της, οι εγχώριες λίγκες δεν μπορούν τα καταφέρουν μόνες τους, οι ομοσπονδίες δεν μπορούν να το κάνουν μόνες τους. Εμείς φέραμε στη ζωή μας το Basketball Champions League γιατί ήρθαν οι εγχώριες λίγκες και μας είπαν: ''Σας παρακαλούμε βοηθήστε μας να αποκαταστήσουμε τη θέση μας στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ''. Αυτό που είναι το πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η στιγμή της αλήθειας έφτασε για τις εγχώριες Λίγκες. Είτε θα γίνουν πιο ισχυρές και θα διατηρήσουν, ή θα ενισχύσουν τη δύναμή τους, όπως και πρέπει να γίνει καθώς εκπροσωπούν τη συντριπτική πλειονότητα των ομάδων, είτε θα μετατραπούν σε αυτό που θέλει η ECA να γίνουν: Η τρίτη κατηγορία του μπάσκετ. Εργαζόμαστε με τις Λίγκες και επενδύουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Ελπίζουμε ότι στο κοντινό μέλλον η ECA θα ενωθεί κι αυτή μαζί μας ώστε να εμπεδωθεί μία ισχυρή θέση για τις εθνικές λίγκες στο Ευρωπαϊκό μπασκετικό περιβάλλον και μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, προκειμένου να κάνουμε καταλλήλως πιο εμπορικό αυτό το περιβάλλον».

-Για την ιστορία και τα εμπορικά ενδιαφέροντα της Euroleague, τα οποία ελέγχονται με την IMG και αν είναι πιθανή η υλοποίηση του πλάνου του: «Αν μπορούμε να έχουμε μία λογική συζήτηση, έχοντας στο μυαλό μας την ανάπτυξη συνολικά του μπάσκετ, ναι, πιστεύω ότι μπορεί να γίνει. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε το ρόλο του “κυβερνήτη” που ακούει όλους τους εμπλεκόμενους και μετά παίρνει μία απόφαση για το καλό όλων. Θα συνεχίσουμε να έχουμε εντός κι εκτός έδρας αγώνες των Εθνικών ομάδων και προκριματικά για όλες τις μεγάλες διοργανώσεις. Πιστεύουμε ότι οι πιο συχνοί αγώνες θα προσφέρουν μεγαλύτερη προβολή στις Εθνικές ομάδες που είναι η ατμομηχανή του μπάσκετ στις εγχώριες αγορές και αυτό μπορεί να έχει ένα παράλληλο θετικό αντίκτυπο στις λίγκες. Πρέπει να βρούμε μία λύση ώστε η Ευρωλίγκα να μην προγραμματίζει τους αγώνες της στις ίδιες ημέρες που είναι προγραμματισμένοι να γίνουν αγώνες των Εθνικών ομάδων».

-Για το αν η FIBA θα χρησιμοποιήσει τις νομικές οδούς για να ενισχύσει τη θέση της ως ο κυρίαρχος φορέας του μπάσκετ παγκοσμίως: «Ακόμα κι αν έχεις την ευκαιρία να τιμωρήσεις κάποιον πρέπει να χρησιμοποιήσεις αυτή τη δυνατότητα με πάρα πολύ προσεκτικό τρόπο. Το γεγονός ότι μπορεί να βρίσκεται στα χέρια του το κόκκινο κουμπί που θα ανοίξει τον πόλεμο, δε σημαίνει ότι έχεις την ελευθερία να το πατήσεις όποτε σου αρέσει».

Tags:

ΣΧΟΛΙΑ

Εγγραφείτε στο newsletter μας
Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και ειδήσεις απο όλο τον μπασκετικό κόσμο