Η Αιγυπτιακή «ρίζα» του ιστορικού Μίλωνα!

Ο Μίλωνας είναι ένα ιστορικό σωματείο της χώρα, του οποίου οι ρίζες φτάνουν μέχρι και την Αίγυπτο και η ιστορία του κοντεύει τα 100 χρόνια ζωής.
Η Αιγυπτιακή «ρίζα» του ιστορικού Μίλωνα!

Σύμφωνα και με το ρεπορτάζ που πραγματοποίησε η ΕΡΤ, το σωματείο του Μίλωνα λίγο πριν "σβήσει τα κεράκια" των 100 χρόνων ιστορίας, προέρχεται από το συνδυασμό των Αιγυπτιωτών Ελλήνων και των πρώτων κατοίκων της Νέας Σμύρνης, οι οποίοι πραγματοποίησαν έναν σπουδαίο συνδυασμό της φιλοσοφίας και της κουλτούρας, χαρακτηριστικά που αναδεικνύει μέχρι σήμερα ο σύλλογος του Μίλωνα.

Η Νέα Σμύρνη το μακρινό 1926 άρχισει σταδιακά βεβαίως να κατοικείται από πρόσφυγες ως επί το πλείστον από την Μικρά Ασία και πιο συγκεκριμένα οι περισσότεροι είχαν καταγωγή από την περιοχή της Σμύρνης. Οι άνθρωποι αυτοί είναι ευρέως γνωστό πως είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι και έχουν ταλαιπωρηθεί αρκετά για να χτίσουν μία νέα ζωή από τα "θεμέλιά" της.

Μετά από δύο χρόνια, μερικοί νέοι άνθρωποι αποφάσισαν τα δημιουργήσουν τον πρώτον "Αθλητικό Όμιλο Νέας Σμύρνης". Ο σύλλογος άρχισε να εξελίσσεται μαζί με την κοινωνία της περιοχής. Μετά από δύο δεκαετίες περίπου και συγκεκριμένα τη δεκαετία του 1950 ήρθε στην περιοχή ένα νέο προσφυγικό "κύμα", αυτή την φορά από την Αίγυπτο.

Αιγύπτιοι πρόσφυγες έφτασαν στη Νέα Σμύρνη και ασχολήθηκαν μάλιστα με το σύλλογο του Α.Ο.Ν.Σ. Τότε μάλιστα ενώθηκε με το όνομα του Μίλωνα. Η συσχέτιση γίνεται με τον Ολυμπιονίκη στην Πάλη που έζησε περίπου το 530 π.Χ. στην Ιταλία και συγκεκριμένα στην περιοχή της Κρότωνα. Πολλοί Αιγύπτιοι είχαν ήδη επαφές με τη χώρα, καθώς ο ελληνισμός στη χώρα τους ήταν σημαντικός λόγω των ακόμα παλαιότερων χρόνων. 

Ο Μίλωνας συμμετείχε τη χρονιά 1939/40 στο Πρωτάθλημα Αθηνών-Πειραιώς και στο πρώτο ματς της διοργάνωσης κόντρα στον Πανιώνιο. Μετά από 8 χρόνια, ο Μίλωνας κατέκτησε την τρίτη θέση στο Τοπικό Πρωτάθλημα Αθηνών-Πειραιώς Β' Κατηγορίας και την επόμενη χρονιά αναδείχθηκε κάτοχος του πρωταθλήματος. 

Ο Μίλωνας το 1963 αποκτά και το κλειστό γυμναστήριό του το "Κροίσος Πέρσης", το οποίο είναι ένα από τα τρία πρώτα κλειστά γυμναστήρια που κατασκευάστηκαν στην Αθήνα. Ονομάστηκε έτσι για χάρη του επί σειρά ετών Γενικού Γραμματέα του Μίλωνα, Κροίσου Πέρση. Ο σχεδιασμός του παραμένει εξαιρετικά ρηξικέλευθρος, ακόμη και σχεδόν μισό αιώνα μετά την κατασκευή του. 

Τα κατορθώματα του σωματείου πάρα πολλά. Μετράει Ολυμπιακά μετάλλια με τον Χρυσό Ολυμπιονίκη Πύρρο Δήμα, συμμετοχές στην Α1 μπάσκετ, πανελλήνια πρωταθλήματα στο βόλεϊ, συμμετοχές στην Α1 βόλεϊ και ακόμα πολλά περισσότερα επιτεύγματα. 

Σήμερα τα δεδομένα είναι λίγο διαφορετικά. Όσον αφορά το τμήμα του μπάσκετ, η ανδρική ομάδα του Μίλωνα βρίσκεται στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής υπό τις οδηγίες του coach Νίκου Καραγιάννη. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Κωνσταντίνος Ασημακόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε:

«Ο Μίλωνας δεν είναι ακόμη ένας σύλλογος. Η ίδρυση του συλλόγου και η πορεία του συμπίπτει με την ιστορική εξέλιξη και την ανάπτυξη των βασικών δημοφιλών αθλημάτων ενώ οι ιστορικές παρακαταθήκες των παλαιότερων αποτελούν για εμάς τους νεότερους φάρο για τις επιτυχίες του μέλλοντος. Ο Μίλωνας αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης και υπήρξε πρωτεργάτης στην ανάπτυξη του αθλήματος.

Όμως και στα σύγχρονα χρόνια πρωτοπόρησε καθώς είναι χαρακτηριστικό πως ο Μίλωνας ως νεοφώτιστος στην Α1 τη δεκαετία 90s, έφερε στην Ελλάδα τον NBAer τότε Mitchell Wiggins. Φυσικά εκτός από το μπάσκετ είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για όλα τα αθλήματα που αναπτύσσονται και δη για τις ομάδες βόλει καθώς ο σύλλογος αποτελεί μια από τις πιο επιτυχημένες σχολές βόλει της χώρας, με αρκετά πανελλήνια σε αναπτυξιακό επίπεδο, πρωταθλήματα στην Α1 τη δεκαετία του 60 και δεκάδες συμμετοχές στην A1 στις σύγχρονες ημέρες».

Την άποψη του αντιπρόεδρου συμπλήρωσε και ο πρόεδρος της ομάδας Μιχάλης Σακελλαρίδης αναφέροντας:

«Στον Μίλωνα υπηρετούμε τον αθλητισμό και την κοινωνική πρόοδο ως ένα από τα πλέον ενεργά κύτταρα της ελληνικής κοινωνίας. Δεν είναι τυχαίο πως μέσα στην πάροδο των χρόνων και ενώ αρκετά ιστορικά αθλητικά σωματεία βρίσκονται σε μαρασμό, ο Μίλωνας εδώ και μερικά χρόνια αναπτύσσεται διαρκώς, εκσυγχρονίζει τις εγκαταστάσεις του, είναι πρωταγωνιστής στο αθλητικό κίνημα και το πιο σημαντικό. Δίνει όραμα και όρεξη στους προπονητές και τους αθλητές να δουλέψουν απρόσκοπτα για την ανάπτυξη νέων ταλέντων. Έχοντας ζήσει τον Μίλωνα τόσο στις χρυσές εποχές των επιτυχιών σε χρόνια που έχουν περάσει ανεπιστρεπτί λόγω της βίαιης προσαρμογής στα στενά οικονομικά δεδομένα αφού ουσιαστικά παλεύουμε μόνοι μας και η μόνη στήριξη που έχουμε είναι από τον δήμο Νέας Σμύρνης, μπορώ να πω πλέον πως ο Μίλωνας βρίσκεται σε ασφαλή νερά και πλέον έχουμε δημιουργήσει όλες τις κατάλληλες συνθήκες για να συνεχίσει για άλλα τόσα χρόνια να προσφέρει ο σύλλογος και να αποτελεί πρωταγωνιστή του ερασιτεχνικού αθλητισμού».

Επιμέλεια ρεπορτάζ: Νάσος Μπράτσος

 

ΣΧΟΛΙΑ

Εγγραφείτε στο newsletter μας
Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και ειδήσεις απο όλο τον μπασκετικό κόσμο