Η επιχείρηση μεταναστεύσεων ήταν σκέτη απάτη!

Ο Νίκος Μπουρλάκης γράφει για την επιχείρηση που είχε στηθεί στην Οδό Σταδίου που ξεγελούσε Έλληνες που ήθελαν να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ.
Η επιχείρηση μεταναστεύσεων ήταν σκέτη απάτη!

Στην Οδό Σταδίου, πολύ κοντά στην Πλατεία Ομονοίας, είχαν στήσει την επιχείρηση που εξαπατούσε τον κόσμο. Που ξεγελούσε τους Έλληνες που ήθελαν να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ αλλά και τις Αμερικάνικες Αρχές. Που πλαστογραφούσαν επίσημα έγγραφα, σφραγίδες και υπογραφές. Και πλήρωναν και μεγάλα ποσά σε εφημερίδες (!) ώστε να φιλοξενούνται άρθρα τους περί μεταναστεύσεως!

 

Όλα αυτά στην Αθήνα του 1929. Και με πρωταγωνιστές τους ιδιοκτήτες της εταιρείας με την επωνυμία "Αδερφοί Κοντονή" που απέσπασαν πολλά χρήματα από ανθρώπους που εξαπατούσαν.

Κι εκείνοι έκλαιγαν τα χρήματά τους.

Πάμε να δούμε όμως αυτή την τρομερή ιστορία.

Ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, καθημερινά έκανε παράπονα στο τμήμα μεταναστεύσεως του Υπουργείου Εξωτερικών. Κι αυτό γιατί τα ελληνικά μεταναστευτικά πρακτορεία έκαναν διαρκώς καταστρατήγηση του νόμου περί απαγόρευσης της μετανάστευσης που είχε ψηφιστεί στις ΗΠΑ.

Τι ανέφερε ο νόμος; Ότι οι Έλληνες που ζούσαν στις ΗΠΑ και είχαν την Αμερικάνικη υπηκοότητα, μπορούσαν μεν να επισκέπτονται τη χώρα τους. Αλλά πριν την αναχώρηση εφοδιάζονταν με ένα επίσημο έγγραφο που πιστοποιούσε την Αμερικάνικη υπηκοότητα ώστε να μην έχουν ζήτημα κατά την επιστροφή.

Όμως κατά τον έλεγχο των αφιχθέντων στις ΗΠΑ, στο Λονγκ Άιλαντ, οι Αμερικάνικες Αρχές ανακάλυπταν εκατοντάδες Έλληνες που είχαν πέσει θύματα απάτης. Οι απατεώνες, κρατούσαν το γνήσιο έγγραφο των ΗΠΑ (περί Αμερικάνικης υπηκοότητας) το έδιναν σε επίδοξους μετανάστες για να μπουν στην χώρα και προμήθευαν πλαστό στους ομογενείς που είχαν την Αμερικάνικη υπηκοότητα.

Όταν λοιπόν έφταναν στις ΗΠΑ οι κακόμοιροι, δεν τους επιτρεπόταν η είσοδος αν και ήταν νόμιμοι. Βεβαίως γινόταν κάποια στιγμή πιστοποίηση των στοιχείων τους και περνούσαν. Αλλά το θέμα είναι ότι έμπαιναν και οι άλλοι, οι... παράνομοι που είχαν προμηθευτεί τα γνήσια. Και κάπως έτσι οι Έλληνες έμπαιναν σωρηδόν στις ΗΠΑ.

Προσπαθούσαν όλοι να βρουν την ρίζα του κακού. Και μια αποκάλυψη στην Γαλλία (όπου γινόταν η στάση του υπερωκεάνειου) έβαλε τα πράγματα στη θέση τους.

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ.

ΣΧΟΛΙΑ

Εγγραφείτε στο newsletter μας
Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και ειδήσεις απο όλο τον μπασκετικό κόσμο