Η συζήτηση ΕΣΑΚΕ-παικτών, θα τρέλαινε κάθε δικαστή

Ολοι έχουν τα δίκια τους σε αυτή την ιστορία ανάμεσα σε ΕΣΑΚΕ και παίκτες με κεντρικό θέμα την περικοπή των συμβολαίων
Η συζήτηση ΕΣΑΚΕ-παικτών, θα τρέλαινε κάθε δικαστή

Είναι από τις περιπτώσεις που ακόμα και οι πιο έμπειροι δικαστές θα σήκωναν τα χέρια ψηλά. Δεν θα μπορούσαν να κάνουν τίποτα άλλο. Δεν θα μπορούσαν να βγάλουν ετυμηγορία. Να βγάλουν απόφαση υπέρ της μιας η της άλλης πλευράς. Για την ιστορία ανάμεσα σε ΕΣΑΚΕ και παίκτες λέμε, που έχει ως κεντρικό άξονα τις μειώσεις που θέλουν να κάνουν οι ομάδες και η Λίγκα στα συμβόλαια των αθλητών.

Η υπόθεση αυτή ανήκει σε μια ξεχωριστή κατηγορία, που δεν μπορεί να αποδοθεί δίκιο στον έναν και άδικο στον άλλον. Στην περίπτωση αυτή και οι δυο πλευρές έχουν εξίσου τα δίκια τους.

Τεράστιες οι απώλειες για τις ομάδες

Οι ομάδες βρίσκονται εν μέσω της θύελλας που έχει προκαλέσει σε όλο τον πλανήτη ο κορονοϊός. Μιας θύελλας που έχει γυρίσει ανάποδα τα ταμεία των ομάδων και όχι απλά τις κάνει να χάσουν κάποια λεφτά από τα μειωμένα πλέον κέρδη. Αυτό δεν είναι τίποτα. Τους έχει ανοίξει τεράστιες μαύρες οικονομικές τρύπες που δύσκολα θα κλείσουν.

Η τρέλα και το πάθος

Οι ομάδες χάνουν τεράστια ποσά από τα εισιτήρια, τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τους χορηγούς, τις διαφημίσεις. Με μια πρόχειρη εκτίμηση ο Παναθηναϊκός για παράδειγμα θα χάσει κοντά στα 2 με 2,5 εκατ. ευρώ από το λουκέτο στην Basket League. Και δεν είναι ότι θα βαρέσει «κανόνι». Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος θα είναι εκεί, να κρατήσει όρθια την ομάδα. Ο Παναθηναϊκός είναι η αγάπη του, το πάθος, η τρέλα του. Τον βάζει μέσα, αλλά αυτό δεν τον πτοεί.

Τα ίδια ισχύουν και για τον Μάκη Αγγελόπουλο και την ΑΕΚ ( η απώλεια για την Ενωση είναι πιο μικρή και φτάνει στο 1 με 1,5 εκατ.)

Βαρέλι δίχως πάτο

Το θέμα είναι ότι κάποια στιγμή οι ομάδες θα πρέπει να πάψουν να είναι ένα βαρέλι δίχως πάτο στο οποίο μονίμως βάζεις λεφτά και δεν παίρνεις τίποτα πίσω.

Βέβαια, το πρόβλημα θα είναι πιο έντονο στις πιο «μικρές» ομάδες, που είχαν ήδη θέματα οικονομικά και η διακοπή θα τους δώσει και θα καταλάβουν.

Αρα οι ομάδες έχουν δίκιο να ζητάνε μείωση (θέλουν 30%) συμβολαίων.

Η αμέλεια

Το μόνο κακό για τις ομάδες είναι ότι δεν παρακολουθούσαν ποτέ τις οργανωτικές εξελίξεις στο ΝΒΑ. Εκεί, έχουν βάλει ρήτρες στα συμβόλαια ακόμα για περίπτωση πανδημίας. Εδώ αμέλησαν να το σκεφτούν αυτό και τώρα θα το πληρώσουν.

Τα συμβόλαια πρέπει να τηρηθούν

Από την άλλη, πλευρά και οι παίκτες έχουν δίκιο. Υπέγραψαν ένα συμβόλαιο το οποίο πρέπει να τηρηθεί. Οι αθλητές δέχονται, βέβαια, να γίνει μείωση, αλλά θέλουν να είναι 20%.

Η μικρή διαφορά ανάμεσα στις δυο πλευρές δείχνει ότι το χάσμα αργά ή γρήγορα θα γεφυρωθεί και θα βρεθεί η χρυσή τομή.

Ολοι χάνουν τελικά

Το πιο σημαντικό ερώτημα όμως, είναι το πώς θα είναι το αύριο. Το αύριο, λοιπόν, θα είναι δύσκολο για όλους. Οι ομάδες θα μπουν μέσα, αλλά θα πρέπει να κάνουν περικοπές στο μέλλον.

Στις περικοπές θα είναι φυσικά και τα συμβόλαια. Άρα και οι παίκτες θα χάσουν. Δεν θα υπάρχουν νικητές και νικημένοι. Και φυσικά ο μεγάλος χαμένος θα είναι η Basket League και κατ’ επέκταση και το ελληνικό μπάσκετ.

ΣΧΟΛΙΑ

Εγγραφείτε στο newsletter μας
Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και ειδήσεις απο όλο τον μπασκετικό κόσμο