LUAVI header ad

Κανόνες μπάσκετ το 1932: «Μην πασάρετε κάτω από το καλάθι»!

Αν κάνεις μια βουτιά στο παρελθόν, 80-90 χρόνια πίσω, θα ανακαλύψεις τα σπορ που προτιμούσαν οι Ελληνες όπως προβάλλονταν στον αθλητικό Τύπο της εποχής. Πολύ μεγάλη αναφορά σε αθλήματα στίβου, στο ποδόσφαιρο, στις γυμναστικές επιδείξεις, στην κολύμβηση (στην φυσική πισίνα του Μικρολίμανου ή του Παλαιού Φαλήρου) αλλά και πολύς χώρος σε πυγμαχικούς αγώνες και στο δημοφιλέστατο τότε άθλημα του μοτοποδοσφαίρου: Ποδόσφαιρο με μοτοσυκλέτες.
Κανόνες μπάσκετ το 1932: «Μην πασάρετε κάτω από το καλάθι»!

Το 1932 η Εθνική ομάδα μπάσκετ δεν είχε παίξει καν επίσημο αγώνα. Γίνονταν κάποια τουρνουά, σαν Πανελλήνιοι αγώνες αλλά το σπορ δεν ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο. Ανακαλύψαμε λοιπόν ένα φύλλο των Αθλητικών Χρονικών, με ημερομηνία 11 Απριλίου 1932 όπου ο συντάκτης επιδιώκει να ενημερώσει τον κόσμο για το άθλημα του μπάσκετ!

Οι λεπτομέρειες που σας παραθέτουμε είναι ενδιαφέρουσες.

Το 1932 το μπάσκετ ήταν εθνικό σπορ της Γαλλίας

Απ’ όσα αναφέρει ο Κλ.Παλαιολόγος, στα Αθλητικά Χρονικά του 1932, στην Ευρώπη εκείνης της εποχής οι Γάλλοι θεωρούσαν εθνικό τους σπορ το μπάσκετ («μπάσκετ-μπωλ» αναγράφεται χαρακτηριστικά) όπως ακριβώς οι Γερμανοί είχανε εθνικό σπορ το χάντμπολ.

Μάλιστα αναφέρεται ότι «οι Γάλλοι διεκδικούν και με όλο τους το δίκιο την εξέλιξη και τελοιοποίηση του ωραιοτάτου και εξαιρετικά γυμναστικού αυτού παιχνιδιού, του Μπάσκετ μπωλ»!

Το μπάσκετ στην Ελλάδα

Οσο για την Ελλάδα; «Η κίνησις γύρω από τις αγωνιστικές παιδιές παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια πολύ ενθαρρυντική και πρέπει όσοι ενδιαφέρονται να συντρέξουν με όλες των τις δυνάμεις να καλλιεργηθεί ακόμη και να προωθηθεί η κίνησις αυτή».

Αυτό αναφέρει το ρεπορτάζ ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα είναι εκ των ιδρυτικών μελών της FIBA το 1932, το άθλημα πρωτοεμφανίστηκε στην χώρα μας το 1918 στην Θεσσαλονίκη μέσω της ΧΑΝΘ, το 1920 έγινε το πρώτο τουρνουά στην Σμύρνη όπου κατέκτησε την πρωτιά ο Πανιώνιος ενώ το 1934 έγινε και ο πρώτος αγώνας της Εθνικής ομάδας κόντρα στην Τουρκία.

Το 1932 παρότι είχαν γίνει αρκετά τουρνουά (ως Πανελλήνια πρωταθλήματα θεωρούνται) οι Ελληνες δεν είχαν ανακαλύψει καλά το μπάσκετ. Κι εδώ βρίσκεται το πλέον ενδιαφέρον σημείο του ρεπορτάζ που ανακαλύψαμε καθώς παρουσιάζονται…τεχνικές λεπτομέρειες της προπόνησης του μπάσκετ.

Πάρτε ανάσα γιατί ακολουθούν σπαρταριστές λεπτομέρειες του ρεπορτάζ που ουσιαστικά συστήνει το μπάσκετ στους Ελληνες του 1932:

Κανόνας Πρώτος: Να πηδάτε

-Εις το Μπάσκετ Μπωλ εξαιρετικά χρειάζεται να εκτελεί κανείς μαζί με το ρίψιμο ή με το πιάσιμο της μπάλας, ένα πήδημα…

Κανόνας Δεύτερος: Μην πασάρετε κάτω από το καλάθι

Ο παίκτης οφείλει να προσπαθεί εις την τέλεια εκτέλεση της πάσας διότι μετά τις πάσες θα βρεθεί τελειωτικώς η μπάλα στα χέρια ενός συμπαίκτου πλασσαρισμένου στην κατάλληλη θέση- ποτέ όμως κάτω από το καλάθι- δια να δώσει το τελειωτικό σουτ! Ο μόνος τόπος που δεν είναι κατάλληλος για να επιχειρήσει κανείς να ρίξει την μπάλα στο καλάθι είναι η θέσις κάτω από αυτό. Βεβαίως επιτυγχάνονται τέρματα και από την θέση αυτή όμως οι πιθανότητες λιγοστεύουν πολύ και οι κόποι των παικτών που δημιουργούν πολλές ωραίες πάσες πηγαίνουν τις περισσότερες φορές χαμένοι.

Διαβάστε  τη συνέχεια ΕΔΩ

ΣΧΟΛΙΑ

Εγγραφείτε στο newsletter μας
Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και ειδήσεις απο όλο τον μπασκετικό κόσμο