Εδώ και χρόνια διάφοροι, με πρώτη και καλύτερη την ΕΟΚ, φτύνουν το Ελληνικό γυναικείο μπάσκετ και δυστυχώς υπάρχουν άτομα που πιστεύουν ότι βρέχει. Αρκετοί από τους τελευταίους βλέπουν φως στο τέλος του τούνελ, μόνο που το φως που βλέπουν, είναι ένα άλλο τραίνο με πορεία μετωπικής σύγκρουσης.

Βλέποντας τα ανωτέρω, πιστεύω ότι θα ήταν ενδιαφέρον, να θέσω μερικά ερωτήματα και να σχολιάσω την στάση μερικών πρωταγωνιστών του εν λόγω χώρου.

Προς τους τρεις υποψηφίους Προέδρους της ΕΟΚ:

Καλά όλα τα άλλα που προσδοκούμε από εσας που τόσα έχετε προσφέρει στο άθλημα, καλές οι προγραμματικές δηλώσεις που μας θυμίζουν το «λεπτά υπάρχουν»,καλές οι υποσχέσεις τύπου «Μαυρογιαλούρου».

Θα ήθελα να σας θέσω δύο ερωτήματα:

Α) Για τα παρακάτω συγκεκριμένα γεγονότα που θα αναφέρω τι έχετε να πείτε?

Β) Εάν κερδίστε τις εκλογές εσείς «συγκεκριμένα γι’αυτά» τι θα κάνετε:

Οι αθλήτριες της Εθνικής Γυναικών δεν πέρασαν την οποιανδήποτε ιατρική (ούτε καν αιματολογική) εξέταση (εκτός από τις υποχρεωτικές, προβλεπόμενες από τον νόμο COVID-19 εξετάσεις) πριν η προετοιμασία τους ξεκινήσει. Κοινώς ο ομοσπονδιακός προπονητής παρακαλούσε τον Θεό ότι οι αθλήτριες ήταν υγιείς και δεν είχαν την οποιονδήποτε προϋπάρχον ιατρικό πρόβλημα. Η πλάκα είναι καμμιά αθλήτρια δεν θυμάται ιατρικές εξετάσεις πριν οποιαδήποτε προετοιμασία (εν αντιθέσει με αυτέ της Εθνικήςε ανδρών που πολυδιαφημίζονται).

Καθόλη την διάρκεια της εν Ελλάδι προετοιμασίας της Εθνικήςοι αθλήτριες της Εθνικής Γυναικών δεν είχαν, έστω και την «τιμιτική» παρουσία ιατρούστις προπονήσεις τους.

Η Ελεάνα Χριστινάκη τραυματίστηκε σοβαρά σε εκτός έδρας παιχνίδι της εθνικής και ο μόνος γιατρός που ήταν δίπλα της, ήταν ο γιατρος της Εθνικής Βελγίου.

Οι διεθνείς αθλήτριες έχουν να δουν οδοιπορικά εδώ και πάρα πολλούς μήνες – μαλλόν για να λεω την αλήθεια πάρα πολλά χρόνια. Αλλά τι να περιμένεις από μια ομοσπονδία που χρωστάει σε διάφορους προπονητές Εθνικών ομάδων και που απολύουν (χωρίς καμμιά ντροπή) έναν επιτυχημένο προπονητή γιατί δεν απαγόρευσε στις αθλήτριες του,να κάνουν δηλώσεις κατά της ΕΟΚ άμα την επιστροφή της Εθνικής, μετά από Πανευρωπαϊκούς Αγώνες.

Το ΔΣ της ΕΟΚ αποτελείται απο 21 μέλη και κανενα από αυτά δεν είναι γυναίκα Ειμαστε η ΜΟΝΗ Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης χωρίς γυναικεία παρουσία. Ακόμα και η Αλβανία, που έχει επταμελές ΔΣ, έχει μια γυναίκα σε αυτό. Δηλαδή δεν υπάρχει ούτε μια γυναίκα που να μπορεί να εκφέρει γνώμη σε ενα ΔΣ της ΕΟΚ. Η πλάκα είναι οτι οι γυναίκες που εργάζονται στην ΕΟΚ είναι κατά μεγάλο ποσοστό υπεύθυνες για ότι καλό παράγει αυτή.

Τα τελευταία χρόνια τα μεγάλα μας ταλέντα την κάνουν για την Αμερική και κανείς επίσημος φορέας έχει κάνει το οτιδήποτε να σταματήσει αυτήν την αιμοραγία. Εάν δεν το ήδη κάνει τα Αμερικανικά Πανεπιστήμια θα ανακηρύξουν την ΕΟΚ ως ο μεγάλος χορηγός τους.Εσείς τι θα κάνετε για αυτήν τη κατάσταση.

Προς τις αθλήτριες:

Καλημέρα κορίτσια, εκτος άμα σας αρέσει η χειμερία νάρκη στην οποία βρίσκεστε…

Μέσα σε ελάχιστα χρόνια η δύο ξένες έγιναν τέσσερις και ουτε μια φωνή διαμαρτυρίας.Δηλαδή δεν σας πειράζει ότι 20 Ελληνίδες έχασαν την ευκαιρία να παίξουν στην Α1?

Αλλα δυστυχώς, από ότι φαίνεται, μερικά από τα μεγάλα ονόματα είναι ήδη «βολεμένες» με συμβόλαια (είτε με Ελληνικές η με ξένες ομάδες) και δεν δίνουν μιά δεκάρα το τι θα γίνει με την «επόμενη» γενεά. Ελάχιστες είναι αυτές που έχουν κάποια δύναμη και που προσπαθούν να αλλάξουν κάτι σε αυτό το κτισμένο σε άμμο πύργο της Βαβέλ.

Κορίτσια πρέπει να έχετε αυτο μυαλό σας αυτό που είπε ο Γερμανός πάστορας Niemoeller.

«Όταν οι ναζιστές ήρθαν για να πάρουν τους κομμουνιστές, σιώπησα επειδή δεν ήμουν κομμουνιστής. 
Όταν φυλάκισαν τους σοσιαλδημοκράτες, σιώπησα γιατί δεν ήμουν σοσιαλδημοκράτης. 
Όταν ήρθαν να πάρουν τους συνδικαλιστές, σιώπησα γιατί δεν ήμουν συνδικαλιστής.
Όταν ήρθαν να πάρουν τους Εβαίους σιώπησα γιατί δεν ήμουν Εβραίος
Όταν ήρθαν να συλλάβουν εμένα, δεν υπήρχε πια κανείς για να διαμαρτυρηθεί».

Ξυπνήστε και μιλήστε: Εάν δεν τελειώσετε την διακδικασία δημιουργίας του συνδικαλιστικού σας οργάνου, εάν δεν ψηφίσετε προεδρείο, εάν δεν βάλτε το βόλεμα σας υπεράνω του καλού του συνόλου των παικτριών και εάν δεν καταλάβετε και πιστέψτε ότι τόσο οι σύλλογοι αλλά και η Εθνική ομάδα σας έχουν ανάγκη όσο εσείς τους έχετε ανάγκη, τότε είστε αξιες της τύχης σας και όπως ο σοφός Ελληνικός λαός λέει «θελέ τα και παθέ τα».

Ταυτοχρόνως δεν μπορώ να καταλάβω πως διαμαρτύρεστε όταν εσείς οι ίδιες δεν κάντε το οτιδήποτε να προστέψετε τον εαυτό σας.

Συγκεκριμένα: Καθ’ολη την προετοιμασία της Εθνικής δεν υπήρχε γιατρός. ΜΟΝΟ όταν τραυματιστηκε η Χριστινάκη το θυμηθήκατε και διαμαρτυρηθήκατε… ΟΧΙ κορίτσια…. Με το που πάτε στην πρώτη προπονηση και δεν υπάρχει γιατρος πρεπει να αρνηθείτε να προπονηθείτε μέχρις ότου αξιωθεί η ΕΟΚ να βρει γιατρο. Κανένας – εκτος πιθανόν από κανέναν ρουφιάνος της ΕΟΚ – δεν θα διανοηθεί να πεί κάτι. Και το οικονομικό είναι φτηνή δικαιολογία.. Ένας γιατρος για την Εθνική γυναικών στοιχίζει λιγότερα από ένα τσαμπατζής στον Καναδα…

ΥΓ: Ποτέ δεν κατάλαβα πως απαιτούσατε από την Κυβέρνηση COVID-19 επιδόματα παρόμοια με αυτά που έδιναν σε άλλους εργαζόμενους. Κατά την διάρκεια της καριέρας σας, εστω και κάτι λίγα ποσά – κάποιους «μισθούς» λαμβάνατε, αλλά σίγουρα ΚΑΜΜΙΑ από εσάς δεν τα δήλωνε στις φορολογικές σας δηλώσεις. Φυσικό είναι αφού δεν δηλώνατε «μπασκετικά» εισοδήματα φυσικό είναι να μην έχετε δικαίωμα οποιασδήποτε κυβερνητικής ενίσχυσης… ΟΛΟΙ που έλαβαν κάποια κρατική ενίσχυση είχαν δηλώσει στο παρελθόν κάποιο εισόδημα από το επάγγελμα τους.

Πάρτε το απόφαση: Πρέπει να οργανωθείτε, ούτως ώστε να μπορείτε να διεκδικήσετε αυτά που δικαιούστε. Κυρίως πρέπει να απαιτείστε συμβόλαια και ασφάλιση με τους συλλόγους να πληρώνουν αυτά που πρέπει να πληρώνουν. Εάν δεν μπορούν, ας μην παίζουν στην Α1… «Τα μεταξωτά βρακιά θέλουν επιδέξια οπίσθια»…Και χωρίς Σύνδεσμο – χωρίς φωνή δεν έχετε καμμια τύχη. Σπασμωδικές – περιστασιακές ανακοινώσεις δεν είναι σοβαρά πράγματα.

Προς μιά μερίδα «δημοσιογράφων»:

Καταρχάς ξέρουνε και όλοι ξέρουμε ποιοί είναι αυτοί για τους οποίους θα αναφερθώ.

Είναι αυτοί που γράφουν τεράστια αρθρα περί του εάν το καλάθι της Ριντ μετράει η όχι αν και δεν έχουν καμμιά ιδέα τι γράφουν οι κανονισμοί.

Ειναι αυτοί που γράφουν τα κερατά τους για την εγκυρότατα της έκδοσης του δελτίου Χατζηνικολάου χωρίς να γνωρίζουν τους υπάρχοντες σχετικά με το θέμα κανονισμούς.

Ταυτοχρόνως είναι αυτοί που γράφουν σελίδες όταν η Εθνικη γυναικών διεκρινεται, ενώ όταν – κατ’αυτούς – η Εθνική «αποτυγχάνει» εξαφανίζονται και καμμιά φορά δεν γράφουν το οτιδήποτε εκτος από αρνητικά σχόλια – αλλά και αυτά ελάχιστα.

Λεω «κατά αυτούς» γιατί ενώ αυτοί οι αυτοαποκαλούμενοι «ειδικοί» πρόσφατα σχολίασαν ως αρνητική την παρουσία της Εθνικής στο τελευταίο Ευρωμπάσκετ (η αλήθεια είναι οτι την έθαψαν), όσοι πραγματικά ξέρουν μπάσκετ, είδαν μια ανανεωμένη Εθνική να παλέυει απέναντι ισχυρών αντιπάλων, με πολλά ταλέντα να παίρνουν αρκετό ουσιαστικό χρόνο συμμετοχής. Αυτοί που πραγματικά ξέρουν μπασκετ και έχουν όραμα, είδαν μια επιτυχημένη παρουσία μιας νεανικής ομάδας που μας γέμισε ελπίδα…

Ίσως μερικοί από αυτους τους «αναποδογράφους» δικαιολογούνται γιατί σιγά μην γράψεις για την Εθνική Γυναικών την ώρα που φιλάς τα οπισθια των παραγόντων που θα αποφάσιζαν ποιούς τσαμπατζίδες θα έπαιρνε η ΕΟΚ στον Καναδά.

Προς τους ιδιοκτήτες / επενδυτές / προέδρους:

Γενικά υπάρχουν δύο κατηγορίες ιδιοκτητών / επενδυτών / προέδρων. Οι ρομαντικοί και αυτοί που είναι στον χώρο για την αρπαχτή… Δυστυχώς με το πέρασμα του χρόνου παρατηρούμε την μείωση της πρώτης κατηγορίας κυρίως γιατί μερικοί ακολουθούγησαν την φιλοσοφία του «if you can’t beat them – join them» η στην γλώσσα μας εάν δεν μπορείς να τους κερδίσεις, ας ενωθείς με αυτους.

Η μόνη ελπίδα επιβίωσης, πόσο μάλιστα ανάπτυξης, του μπάσκετ γυναικών στην χώρα μας είναι να ξεμπροστιάσουμε τις βδέλες και έστω με τίμημα την μείωση των ομάδων να εξαφανίσουμε το «παράνομο» στοίχημα.

Το μεγάλο ερώτημα σε αυτό τπο τόλμημα είναι ο ρόλος της ΕΟΚ που παρά τα συνεχή παράπονα μερικών συλλόγων επιμένει πως δεν έχει τρόπο να κάνει κάτι. Καιρός όμως είναι να βρει τρόπο να επεμβεί και έτσι να διαψεύσει αυτούς που υποστηρίζουν ότι το παράνομο στοίχημα έχει σύμμαχο ανθρώπους προσκείμενα με άτομα ψηλά στην ιεραρχία της ΕΟΚ. Κάτι που εγώ δεν το πιστεύω αλλά η ζωή μου έχει μάθει ποτέ να μην λέω ποτέ…

Όλα τα παραπάνω γράφτηκαν με πόνο καρδιάς αλλά δεν μπορούσα να κρατηθώ άλλο.

Οι υποψήφιοι έχουν υποχρέωση να σχολιάσουν και να μοιραστουν με το φίλαθλο τι θα κάνουν να αλλάξει πως η ΕΟΚ αντιμετωπίζει το μπάσκετ γυναικών στην χώρα μας.

Οι παίκτριες πρέπει να κινηθούν δυναμικά, να διεκδικήσουν αυτά που δικαιούνται και όχι να αντιδρούν σπασμοδικά (μερικές φορές) στις ηλιθιότητες και παραλείψεις αυτών που ασχολούνται με το άθλημα και κυρίως της ΕΟΚ

Οι σωστοί δημοσιογράφοι πρέπει να προστεύσουν το ιερό λειτούργημα τους με το να «εκθετουν» τους«δημοσιογράφους» που κανονικά δεν έχουν καμμιά δουλειά σε αυτον το χώρο.

Τέλος οι ιδιοκτήτες / επενδυτές / πρόεδροι πρέπει να καθαρίσουν το Κόπρο του Αυγεία ώστε όχι μόνο να συνεχίσουν το έργο τους αλλά και πιθανόν νέο αίμα να θελήσει να μπεί σε έναν χώρο, χωρίς την ύπαρξη υπόπτου παρανόμου στοιχήματος.

Τώρα θα γράψω κάτι για το οποίο σίγουρα θα παρεξηγηθώ. Αγαπητές δύο μεγάλες ομάδες (δεν τις αναφέρω για να μην παρεξηγηθούν ποια θα γράψω πρώτη). Για το καλο του Ελληνικού μπάσκετ, έξω από το παρκέ, σταματήστε να μετράτε ποιός την έχει μεγαλύτερη. Η συνεχής εκτός γηπέδου αντιπαράθεση μόνο κακό κάνει στο μπάσκετ γυναικών. Σίγουρα θά ηταν πιο χρήσιμο και οι δύο σας να βρείτε γήπεδα αντάξια του ονόματος σας και των ρόστερ που έχετε. Ξενοι έβλεπαν τους περσινούς τελικούς και δεν μπορούσαν αν πιστέψουν ότι έπαιζαν οι πρώτες ομάδες των δύο ιστορικών ομάδων. Αυτά είναι γήπεδα ΙΣΩΣ για τελικούς κορασίδων.

Πριν κλείσω θα ήθελα να συγχαρώ τον Εθνικό μας προπονητή Μασλαρινό για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Μπατιμπάλια. Είμαι σίγουρος ότι οι Ιταλοί ήξεραν ποιον διάλεξαν και τι έκαναν. Το λέω γιατί οι φήμες λένε ότι αφού η ΕΟΚ τον είχε προσλάβει ο Παππούς ήταν περήφανος ότι προσέλαβε Έλληνα παίκτη που μεταξύ των άλλωνείχε κερδίσει, με το Μαρούσι το Κύπελλο Σαπόρτα.

Παππού, άλλο Γιώργος Μασλαρινός και άλλο Βασίλης Μασλαρινός. Αλλά τι να περιμένει κανείς από άτομο που πιστεύει ότι ο Στάλιν ήταν η μεγαλύτερη προσωπικότητα που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα μέχρι σήμερα.