Τα τρίποντα και η εκτόξευση τους στη σύγχρονη ΕΚΟ Basket League (pics)

Ο ΕΣΑΚΕ παρουσίασε την εξέλιξη του τριπόντου στα παιχνίδια της ΕΚΟ Basket League αλλά και τις ομάδες και τους παίκτες με τους μεγαλύτερους μέσους όρους.
Τα τρίποντα και η εκτόξευση τους στη σύγχρονη ΕΚΟ Basket League (pics)

Αναλυτικά όσα αναφέρει ο ΕΣΑΚΕ:

Μπήκε στη ζωή μας πριν από σχεδόν 36 χρόνια. Από τις 6 Οκτωβρίου 1984 όταν ο Νίκος Σταυρόπουλος σημείωσε το πρώτο τρίποντο στην ιστορία του ελληνικού Πρωταθλήματος, άλλαξαν πολλά και δεν ήταν μόνο η απόσταση, με τη γραμμή να μετακινείται από τα 6,25 στα 6,75 μέτρα. Οι αλλαγές κανονισμών και η διαρκής εξέλιξη του μπάσκετ διαφοροποίησαν τις ανάγκες και τελικά την αγωνιστική κατεύθυνση ομάδων και παικτών. Το τρίποντο γίνεται ολοένα και περισσότερο η βασική επιλογή εκδήλωσης επίθεσης και οι 20 αγωνιστικές της φετινής ΕΚΟ Basket League το επιβεβαίωσαν με ένα ιστορικό ρεκόρ. Οι ομάδες του ελληνικού, επαγγελματικού Πρωταθλήματος εκτέλεσαν κατά μέσο όρο περισσότερα τρίποντα από κάθε άλλη φορά στην ιστορία της λίγκας. Το www.esake.gr καταγράφει και συγκρίνει την ιστορική διαδρομή του πιο... παραγωγικού σουτ του αθλήματος, αυτού που προσφέρει τρεις πόντους. Η σταδιακή άνοδος των μέσων όρων, η εκτόξευση από το 2000 όταν το «30άρι» της επίθεσης έγινε «24άρι» και οι ομάδες με τις μεγαλύτερες επιδόσεις προσπαθειών.

Είναι γεγονός ότι στα πρώτα χρόνια καθιέρωσης του τριπόντου, οι παίκτες και οι ομάδες ήταν... διστακτικές απέναντι σε αυτήν την καινοτομία. Στην πρώτη χρονιά της Α1 (1986-87) όταν και καταγράφηκαν έστω κι ανεπίσημα στατιστικά, ο πρωταθλητής Άρης μέτρησε 303 προσπάθειες σε 21 παιχνίδια κανονικής περιόδου και πλέι οφ, μόλις 14,4 δηλαδή ανά αγώνα. «Μόλις» αν αναλογιστεί κανείς ότι φέτος, για παράδειγμα, η ομάδα με τις λιγότερες προσπάθειες, ο Κολοσσός H Hotels, έχει 20,95 σουτ από την περίμετρο.

Εστιάζοντας στα δεδομένα του επαγγελματικού Πρωταθλήματος -από το 1992-93- έχει μεγάλο ενδιαφέρον η καταγραφή των μέσων όρων ανά σεζόν στην πορεία των τελευταίων 28 χρόνων αφού γίνεται εύκολα αντιληπτή η άνοδος από την περίοδο στην οποία περιορίστηκε ο χρόνος επίθεσης. Είναι χαρακτηριστικό όταν από το 1992 ως το 2000 όταν η επίθεση εκδηλωνόταν στα 30'', ο μέσος όρος προσπαθειών για τρίποντο ήταν 15,74 για κάθε ομάδα. Από το 2000 ως και σήμερα, αυτός ο μέσος όρος ανέβηκε σχεδόν κατά έξι σουτ (21,07).

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΡΙΠΟΝΤΟ

ΜΕ ΕΠΙΘΕΣΗ 30''

Η καθοριστική ανανέωση των 14''

Όχι απλά σημαντική αλλά καθοριστική στην αύξηση των προσπαθειών για τρίποντο, ήταν η αλλαγή του κανονισμού ανανέωσης επίθεσης μετά από επιθετικό ριμπάουντ ή κερδισμένο φάουλ. Από την περίοδο 2014-15 όταν και σε αυτές τις περιπτώσεις το χρονόμετρο δεν επέστρεφε στα 24'' αλλά στα 14'', o μέσος όρος των σουτ που παίρνουν οι ομάδες από την περίμετρο είναι 23,43 ανά αγώνα ενώ στις προηγούμενες 21 σεζόν του επαγγελματικού Πρωταθλήματος ήταν 21,28. Τα δύο επιπλέον σουτ τριών πόντων μπορεί να μην δίνουν την εντύπωση σημαντικής διαφοράς όμως πρόκειται για αύξηση του μέσου όρου για κάθε ομάδα σε ένα σχετικά μικρό διάστημα μόλις έξι σεζόν.

Τα τρίποντα η δεύτερη φύση τους

Σε αυτό το διάστημα μετά το 2000 όταν και άλλαξαν οι χρονικοί περιορισμοί στις επιθέσεις των ομάδων, υπήρξαν κάποιες που έβαλαν το τρίποντο λίγο περισσότερο στο ρεπερτόριο τους σε σχέση με άλλες. Ήταν εκείνες που επιχείρησαν τα περισσότερα σουτ από τη γραμμή κατά μέσο όρο σε μία σεζόν. Είναι χαρακτηριστικό ότι επτά από τις 24 περιπτώσεις ομάδων που είχαν μέσο όρο τουλάχιστον 25 προσπαθειών για τρίποντο είναι της φετινής ΕΚΟ Basket League. Πρώτη όλων ο φετινός Προμηθέας που είναι και η πρώτη ομάδα στην ιστορία του Πρωταθλήματος με μέσο όρο στα 30+ σουτ τριών πόντων.

Αυτή είναι η λίστα με τις πρώτες ομάδες που είχαν 25+ τρίποντα...

Άπιαστες επιδόσεις από Αυστραλία και Πουέρτο Ρίκο

Οι ομαδικοί αριθμοί είναι προφανές ότι αποτυπώνονται και σε ατομικό επίπεδο. Στη διάρκεια της φετινής ΕΚΟ Basket League, χωρίς να έχουν αγωνιστεί σε ολόκληρη την εξέλιξη των 20 αγωνιστικών, δύο παίκτες είχαν μέσο όρο 7+ προσπαθειών. Ήταν ο Μπράντον Ρας με τη Λάρισα (7,82) και ο Στιβ Μπαρτ με τον Ιωνικό Affidea (7,46). Σε ανάλογη επίδοση έφτασαν και άλλοι παίκτες στο παρελθόν, ωστόσο υπήρξαν και κάποιες που ακόμη και για τα σημερινά δεδομένα του παιχνιδιού, δείχνουν μακρινές. Ίσως και άπιαστες. Τις σημείωσαν ο Αυστραλός Σέιν Χιλ και ο Πορτορικανός Λάρι Αγιούσο που δεν σταματούσαν να «πυροβολούν» από την περίμετρο.

Αναλυτικά η λίστα με τους μεγαλύτερους μέσους όρους μιας σεζόν σε ατομικό επίπεδο...

Tags:

ΣΧΟΛΙΑ

Εγγραφείτε στο newsletter μας
Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και ειδήσεις απο όλο τον μπασκετικό κόσμο