Επαγγελματικές προεκτάσεις

25/02/2012 (15:57) Οι ικανότητες που έχουν οι καλοί παίκτες του πόκερ φαίνεται να έχουν σημαντικό θετικό αντίκτυπο, πέρα από το πόκερ, και στην επαγγελματική ζωή αυτών των
Επαγγελματικές προεκτάσεις
25/02/2012 (15:57)

Οι ικανότητες που έχουν οι καλοί παίκτες του πόκερ φαίνεται να έχουν σημαντικό θετικό αντίκτυπο, πέρα από το πόκερ, και στην επαγγελματική ζωή αυτών των παικτών. Ο λόγος είναι ότι αρκετοί τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας φαίνεται να έχουν σημαντικούς παραλληλισμούς με τον τρόπο που παίζεται το πόκερ - και επομένως οι ίδιες ικανότητες έχουν πολλαπλή εφαρμογή. Το εμπόριο, και πιο συγκεκριμένα οι εμπορικές συμφωνίες, περιλαμβάνουν άφθονα χαρακτηριστικά τα οποία υπάρχουν στο πόκερ.

Για παράδειγμα, το κλασσικό παζάρι μεταξύ αγοραστή και πωλητή, οπού ο αγοραστής εμμέσως πιέζει τον πωλητή να ρίξει την τιμή προκειμένου να αγοράσει το προϊόν, ή ο τρόπος με τον οποίο περνάει στον πωλητή το μήνυμα ότι το προϊόν είναι περιορισμένης αξίας και επομένως ο ίδιος δεν επιθυμεί την αγορά του, παρά μόνο εφόσον πληρούνται κάποιες συνθήκες (πχ χαμηλότερη τιμή).

Στην πραγματικότητα ο αγοραστής μπορεί να χρειάζεται άμεσα το προϊόν αλλά άμα μεταδώσει το μήνυμα ότι "καίγεται" για μια τέτοια αγορά, είναι προφανές ότι θα βρεθεί στο έλεος του πωλητή, αφού ο πωλητής δε θα έχει κανένα λόγο να ρίξει τη τιμή. Ουσιαστικά υπάρχουν όλα τα χαρακτηριστικά μιας μάχης εξουσίας, όπου αυτός που θα "ανοίξει τα χαρτιά του", δείχνοντας ανάγκη ή σημεία αδυναμίας, καθίσταται αυτόματα ευάλωτος - όπως εξάλλου και στο πόκερ.

Το μυστικό στο πόκερ είναι να καταλαβαίνεις πότε οι άλλοι προωθούν την δύναμή τους για αδυναμία, και πότε την αδυναμία ως δύναμη -προκειμένου να θολώσουν τα νερά. Αυτός που μπορεί να διακρίνει αυτά τα σημάδια, είτε στο πόκερ, είτε σε εμπορικές συμφωνίες, είναι προφανές ότι θα έχει σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων. Η πολιτική είναι ένα ακόμα πεδίο εφαρμογής για τις τακτικές που εφαρμόζονται στο πόκερ. Καθημερινά, στο παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό, γίνονται δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες μπλόφες, που αφορούν τόσο τα θέματα εσωτερικής πολιτικής, όσο και τα θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής.

Αρκετοί πολιτικοί μιλάνε ανοικτά, συνήθως μετά από χρόνια, για το πως πέτυχαν σημαντικές ιστορικές συμφωνίες ή έκαναν μεγάλες μπλόφες που άλλαξαν τη ροή της παγκόσμιας ιστορίας. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, παρομοιάζουν -καθόλου τυχαία- τις καταστάσεις που έζησαν ως "παρτίδες πόκερ".

Ο χρηματοοικονομικός κλάδος, αλλά και ο κλάδος των χρηματιστηριακών επενδύσεων είναι άλλοι δύο κλάδοι που έχουν αυξημένη συσχέτιση με το πόκερ. Μάλιστα υπάρχουν εταιρείες στον χρηματιστηριακό κλάδο που ψάχνουν για traders από τον χώρο του πόκερ, ακόμα και αν αυτοί οι παίκτες δεν έχουν καμία σχέση με τα οικονομικά.

Θεωρείται ότι τα προσόντα που έχουν αποκτήσει από το πόκερ είναι επαρκή για να λαμβάνουν κρίσιμες και γρήγορες αποφάσεις, σε καθεστώς έλλειψης στοιχείων. Είναι βέβαιο ότι ελάχιστοι παίκτες φαντάζονται όταν ξεκινάνε να παίζουν πως τα παιχνίδια πόκερ μπορεί να βελτιώσουν τη ζωή τους. Σε κάθε περίπτωση όμως, αποδεικνύεται ότι το ίδιο το πόκερ είναι σίγουρα βγαλμένο από τη ζωή.  
Tags:

ΣΧΟΛΙΑ

Εγγραφείτε στο newsletter μας
Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και ειδήσεις απο όλο τον μπασκετικό κόσμο