Βασικοί κανόνες πόκερ

19/04/2012 (17:30) Το πόκερ είναι ένα παχνίδι που προτιμούν πάρα πολλοί παίκτες παγκοσμίως. Αυτό που ίσως το κάνει τόσο αγαπητό είναι το γεγονός ότι δεν είναι μόνο ένας ο τρ...
Βασικοί κανόνες πόκερ
19/04/2012 (17:30)

Το πόκερ είναι ένα παχνίδι που προτιμούν πάρα πολλοί παίκτες παγκοσμίως. Αυτό που ίσως το κάνει τόσο αγαπητό είναι το γεγονός ότι δεν είναι μόνο ένας ο τρόπος παιχνιδιού αλλά με την πάροδο των ετών έχουν εξελιχθεί διαφορετικές παραλλαγές αυτού, οι οποίες μπορούν να ικανοποιήσουν και τον πιο πιο απαιτητικό παίκτη. Όλες οι παραλλαγές χρησιμοποιούν μια απλή τράπουλα 52 φύλλων, όπως είναι γνωστή σε όλους.
Σύμφωνα με τους κανόνες πόκερ, κάθε παιχνίδι περιλαμβάνει ένα κοινό "ταμείο", γνωστό ως "pot", γύρους πονταρισμάτων και γύρους ανταλλαγής και λήψης φύλλων (σε ορισμένα παιχνίδια).

Ο αριθμός των γύρων πονταρισμάτων και των ανταλλαγών φύλλων εξαρτάται από τη συγκεκριμένη παραλλαγή που έχουν επιλέξει οι παίκτες. Το παιχνίδι προχωρά σύμφωνα με τη φορά των δεικτών του ρολογιού.

Αρχικά, οι παίκτες είτε τοποθετούν ένα "ante" ή κάνουν "blind bets" στο pot. Έπειτα, μοιράζονται τα φύλλα τους και ακολουθεί ένας γύρος πονταρισμάτων. Στο τέλος κάθε γύρου πονταρισμάτων, κάθε παίκτης πρέπει να τοποθετήσει ένα ποσό στο pot ίσο για όλους.

Όταν είναι η σειρά ενός παίκτη, σύμφωνα με τους κανόνες πόκερ, μπορεί να επιλέξει να κάνει οποιαδήποτε από τις παρακάτω κινήσεις:

Check: Αν δεν υπάρχει κάποιο ποσό ήδη στο τραπέζι για το συγκεκριμένο γύρο, ο παίκτης μπορεί να κάνει μηδενικό ποντάρισμα και να δώσει τη σειρά του στον επόμενο παίκτη.

Call: Αν υπάρχει κάποιο ποντάρισμα στο τραπέζι, ο παίκτης μπορεί να επιλέξει να "ταιριάξει" το ποντάρισμά του και να ποντάρει όσο και το ποσό που πόνταρε ο προηγούμενος παίκτης.

Ποντάρισμα: Αν δεν υπάρχουν πονταρίσματα στο τραπέζι, ο παίκτης μπορεί να επιλέξει να ποντάρει.

Raise: Αν δεν υπάρχει κάποιο ποντάρισμα στο τραπέζι, ο παίκτης μπορεί να επιλέξει να αυξήσει το ποντάρισμα κάνοντας raise.

Fold: Ο παίκτης που δε θέλει να "ταιριάξει" το ποντάρισμα στο τραπέζι και θέλει να αποσυρθεί από τη συγκεκριμένη παρτίδα μπορεί να κάνει fold.

Ο γύρος πονταρισμάτων τελειώνει όταν όλοι οι παίκτες έχουν τοποθετήσει ίσα ποσά μέσα στο pot.

Η επόμενη κίνηση εξαρτάται από το είδος και τους κανόνες πόκερ του παιχνιδιού που παίζετε. Στα παιχνίδια Stud, μοιράζεται ένα ακόμη φύλλο σε κάθε παίκτη. Στα παιχνίδια Draw, οι παίκτες έχουν την ευκαιρία να "πετάξουν" ένα φύλλο από το χέρι τους και να πάρουν ένα καινούριο που θα τους δώσει ο dealer. Στα παιχνίδια που περιλαμβάνουν ανοιχτά και κοινά για όλους φύλλα στο τραπέζι όπως είναι το Hold'em, ο dealer μοιράζει τα νέα φύλλα στο board.

Κάθε φορά, ακολουθεί ένας γύρος πονταρισμάτων.

Μόλις ολοκληρωθούν οι γύροι πονταρισμάτων και το μοίρασμα των φύλλων, έρχεται η σειρά του Showdown. Στα περισσότερα παιχνίδια, το υψηλότερο χέρι κερδίζει το pot.

Αν παίζετε παιχνίδια τύπου "lowball" ή με "split-pot", το μισό μέρος του pot δίνεται στον παίκτη με το χαμηλότερο χέρι και το άλλο μισό στον παίκτη με το υψηλότερο.

Tags:

ΣΧΟΛΙΑ

Εγγραφείτε στο newsletter μας
Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και ειδήσεις απο όλο τον μπασκετικό κόσμο