Iωάννινα:Must να πας!

Πάμε Γιάννενα; Φύγαμε!
Iωάννινα:Must να πας!

 Ένα από τα ωραιότερα ταξίδια για να κάνει κανείς στην πανέμορφη Ελλάδα μας είναι στην Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο.Που θα περάσεις ένα πανέμορφο τριήμερο στα πολύ όμορφα Γιάννενα ή Ιωάννινα κατά το επίσημο! Τα Ιωάννινα, γνωστά και ως Γιάννενα ή Γιάννινα, είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη του Νομού Ιωαννίνων και της Ηπείρου και είναι μια πόλη που αναπτύσσεται συνεχώς πλέον και αυξάνει και πληθαίνει. Μάλιστα η ευρύτερη περιοχή μαζί με τους φοιτητές της έχει πάνω από 200χιλ πλέον κατοίκους...Και όσο και αν ακούμε ότι στην Ήπειρο η κρίση κτύπησε πολύ άσχημα την περιοχή,τα δεδομένα έχουν αλλάξει.Και έχουν αλλάξει άρδην για πολλούς λόγους.Η Ιονία οδός και λίγο πιο πριν η ζεύξη Ρίου-Αντιρίου έχουν μετατρέψει το ταξίδι στα Γιάννενα και τις γύρω περιοχές σε μια πολύ όμορφη εξόρμηση.Από εκεί που ήθελες σχεδόν 6-7ώρες σε ένα δρόμο καρμανιόλα και με τον φόβο παλιοτερα τι ουρά θα βρεις στο Ρίο και αν έχει καιρό και ξεμείνεις,τώρα πλέον χωρίς να το πατάς είσαι σε 4 ωρούλες και κάτι χαλαρά με ένα πολύ ξεκούραστο και ακίνδυνο ταξίδι οδικά στην βασίλισσα της Ηπείρου. Περίπατο κανονικά πας ενώ και με το ΚΤΕΛ σε 5 ωρούλες επίσης άνετα και ωραία είσαι έτοιμος για καφέ στην λίμνη! Δεν το συζητάμε καν για το αεροπλάνο που είσαι σαν να πας σε ώρα αιχμής στην Αθήνα από τον Πειραιά στην Κηφισιά! Μην ξεχνάμε ότι λόγω κορωνοιού πλέον πολύς κόσμος αποφεύγει τα νησιά και έτσι μια εξόρμηση στην ευρύτερη περιοχή είναι ότι καλύτερο και αρκετά οικονομική!

Τα Γιάννενα αναπτύσσονται συνεχώς και η φτωχή Ήπειρος αντεπιτίθεται !Ηδη μερικές από τις πιο σοβαρές εταιρείες της χώρας ειδικά στην πρωτογενή παραγωγή είναι στην περιοχή όπως οι εταιρείες Πίνδος,Νιτσιάκος,Βίκος,Ζαγόρι,Δωδώνη,JMN κ.α .Και τα Γιάννενα με τους καινούργιους δρόμους αν βάλουμε και την Εγνατία οδό,είναι πλέον πολύ εύκολα προσβάσιμα.Είναι μια πόλη που πλέον ανεβάζει ρυθμούς και μάλιστα αρχίζει και φέρνει τουρισμό και χειμώνα όπως θα έπρεπε να κάνει χρόνια τώρα με την βοήθεια και τον αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους.Το πιο σημαντικό είναι ότι έχει την λίμνη που προσδίδει στην πόλη μια άλλη ομορφιά θυμίζοντας Ελβετία...Και είναι και δροσερά το καλοκαίρι....Από εκεί και πέρα είναι σε ένα κομβικό σημείο που μπορείς να το βάλεις βάση και να κάνεις τις εξορμήσεις σου.Τον χειμώνα έχεις δίπλα σου σε μια ώρα απόσταση το Μέτσοβο και τα Ζαγοροχώρια που έχουν όμως και το καλοκαίρι ενδιαφέρον που βρίσκεσαι μέσα στην φύση και στα πλατάνια και δάση και αισθάνεται ανοιξιάτικα όταν καίει το σύμπαν....Πας και απολαμβάνεις φαγητό του χωριού,τρομερές γεύσεις ,κάνεις και τις τοπικές αγορές προιόντων αφού κάνεις τον περιπατό σου στα γραφικά χωριά...Μαγεία χειμώνα-για τους λάτρεις του χιονιού-καλοκαίρι..Καθώς το καλοκαίρι έχει και το βουνό την δική του μαγεία. Αξίζει να πας στις πλατείες σε πολλά χωριά στα Ζαγοροχώρια όπως στο Τσεπέλοβο την πρωτευουσά τους,στην Αρίστη και σε άλλα. Θα πεις παραδοσιακό καφεδάκι κατω από τα πλατάνια και θα ξεχάσεις τα πάντα από το κεφάλι σου.... Θα φύγουν με μιας όλες οι σκοτούρες και έννοιες και θα καταλάβεις τι σημαίνει επίπεδο ζωής! Στον δρόμο για την Αρίστη,όλα αυτά σε απόσταση μιας ώρας το πολύ από τα Ιωάννινα,θα συναντήσεις και το μνημείο των Πεσόντων στην Γκραμπάλα που επιβάλλεται να αποτιμήσουμε φόρο τιμής στους πραγματικούς μας ήρωες. Στο περίφημο λόφο και την μάχη εκεί για να είμαστε ελεύθεροι σήμερα. Από την Αρίστη σε απόσταση 12χιλ είναι το περίφημο Πάπιγκο και φυσικά θα συναντήσετε τον Βοιδομάτη και την ιστορικότερη γέφυρα του που χωρά μόνο ένα αμάξι και είναι η πρώτη τσιμεντένια στην πατριδα μας από το 1920 !Και δεν έχει χάσει την γραφικοτητά της. Αν σας αρέσει θα κάνετε και πολλές βόλτες και μικρές αποδράσεις και στα πολλά παλιά μοναστήρια στην περιοχή! Και μιας και είπαμε μοναστήρια αξίζει να πάτε σε απόσταση 20' από τα Γιάννενα στην Μονή του Αγίου Προδρόμου στην Καστρίτσα !

Ασφαλώς όμως το καλοκαίρι έχεις πολλές επιλογές.Οι νέοι δρόμοι σε πάνε σε υπέροχες παραλίες σε λιγότερο και από μια ώρα ακόμα...Με την ανεσή σου πας σε μια ωρούλα στην γραφική Πάργα και στα μαγικά Σύβωτα....Η Πάργα μου θυμίζει τα γραφικά ψαροχώρια στην ακτογραμμή της Κυανής ακτής και τα Σύβωτα είναι από παραμύθι βγαλμένα...Ενας κόλπος που θυμίζει Σεν Τροπέ αλλά με καλύτερα σαφώς νερά και που πλέον μαζεύουν πολύ ακριβό τουρισμό θυμιζοντας σταδιακά κάτι σαν Μύκονο ή Σαντορίνη της Δυτικής Ελλάδας....Και φυσικά δεν χάνεις και την ευκαρία να πεταχθείς στην Δωδώνη που υπάρχει και το αρχαίο θέατρο.

Τα Γιάννενα πάντως που είναι η βάση έχουν να προσφέρουν πολλά ακόμα. Ομορφες βόλτες και περιπάτους στην λίμνη....Πολύ καλό φαγητό και καφέ με φόντο ή και πάνω στην λίμνη.....Το περίφημο Κάστρο που αξίζει να περπατήσεις. Στην πραγματικότητα, το κάστρο αυτό ήταν μέρος των οχυρωματικών σχεδίων του αυτοκράτορα Ιουστινιανού και χτίστηκε το 528 μ.Χ. για να οχυρώσει το Βυζαντινό κράτος. Οι ιστορικοί λένε πως είναι το πιο αρχαίο βυζαντινό κάστρο, το οποίο την εποχή του Αλή Πασά αποτελούσε το μεγαλύτερο διοικητικό κέντρο ολόκληρου του Εθνους! Και μέσα στο Κάστρο αναπτύχθηκαν τα ελληνικά γράμματα, δίδαξαν οι μεγάλοι δάσκαλοι του Γένους.Ασφαλώς θα πας με το καραβάκι και στο νησάκι της λίμνης!Με τα σπιτάκια από σχιστόλιθο. Εκεί θα δεις και αντικείμενα και ενθυμήματα από την επαναστατική και προεπαναστατική περίοδο,

Πάνω απ όλα όμως ζωντάνια...Οι σχεδόν 60χιλ φοιτητές δίνουν συνεχή "αέρα"στην πόλη που ζει σε έντονο ρυθμό....Και έχει και μια ανάλογη νύχτα...Με μπαράκια από νωρίς και κλαμπ που δεν έχουμε καλά καλά στην Αθήνα αργά το βράδυ....Και το σημαντικότερο με πολύ ωραία πρόσωπα και χαρούμενα γύρω σου που σε κάνουν να ξεχνάς τα ...μνημόνια και πάνω απ όλα σε προσιτές τιμές που δεν έχουν και πολύ σχέση με την πανάκριβη και αοσμη πλέον Αθήνα.....Συνεπώς είναι ένα must ταξιδάκι που θα κάνεις και θα ξανακάνεις μόλις κάνεις και τα κονέ σου με τους φιλόξενους γιαννιώτες...


ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΣ
Για όσους της μικρομεσαίας ηλικίας τους αρέσει η καλή ζωή και θέλουν να δουν κόσμο και να περάσουν όμορφα με τις βόλτες τους,τα Γιάννενα είναι must...Θα φάνε καλα,θα πιούν καφέ και γραφικά και βλέποντας ωραία πρόσωπα γύρω τους,θα διασκεδάσουν μέχρι το πρωί! Ακόμα και με τον κορωνοιό και τα μέτρα που τηρούν τα μαγαζιά,θα περάσεις σίγουρα καλύτερα από την Αθήνα καθώς έχουν ,ω ναι,καλύτερο κόσμο και  πολύ καλύτερη ενέργεια και vibes καθώς ο κόσμος ειναι χαρούμενος!

Που μένεις λεμε για αρχή. Πολλές οι επιλογές στα Γιάννενα και οικονομικές ή προσιτές ανάλογα και με τις απαιτήσεις που έχεις. Σίγουρα ένα στρατηγικό σημείο είναι η "Φρότζου Πολιτεία". Που είναι πραγματική μια πολιτεία πάνω στο λόγο της Αγίας Τριάδας.  Πολύ καλά δωμάτια,τα λίγα που διαθέτει ο χώρος και συνδιάζουν το παραδοσιακό με το σύγχρονο. Ιδανικό πρωινό ή dinner καθώς θα φας ή θα πιεις το καφέ σου με πιάτο όλη τη λίμνη . Συνεπώς για να μην χάνεις χρόνο και στιγμές, Βασίλης Βόβολης και η ομάδα του ,έφτιαξαν και το μικρό αλλά με όλες τις ανέσεις hotel ώστε δεν χρειάζεται να κάνεις άσκοπες μετακινήσεις για να συνδιάσεις θέα με καφέ ή φαγητό. Ασφαλώς πρέπει να πάτε μια μέρα για φαγητό καθώς έχει εξαιρετική ποιότητα και προτάσεις(http://group.frontzupolitia.gr/)

Θα πας στο "Σπιτάκι με θέα"  για καφέ...Βλέποντας την λίμνη και με τα πιο ωραία πρόσωπα της φοιτητικής ζωής της πόλης να κάθονται δίπλα σου..Κάτι σαν Κολωνάκι δηλαδή στην Αθήνα....Μόνο που πρέπει να έχεις υπομονή καθώς είναι συνέχεια γεμάτο και προσφέρεται και για ένα χαλαρό κοκτέιλ πριν βγεις αργά...

Επιβάλλεται να γευματίσεις στο Spuntino-Alta Gastronomia Italiana( https://www.facebook.com/spuntinoitalianrestaurant/ ) πάνω στην λίμνη...Από τα καλύτερα Ιταλικά στην Ελλάδα...Και υπάρχει λόγος.Ο Τζίμης ασχολείται με τον χώρο 20+ χρόνια και επιμελείται τα πάντα ο ίδιος.Η πρώτη ύλη από την Ιταλία και πρέπει να πας τουλάχιστον δύο φορές στο τρίημερο για να προλάβεις να δοκιμάσεις από ριζότο μέχρι ραβιόλι και τα χειροποίητα ζυμαρικά του.....Απλά σου λένε και τους εμπιστεύεσαι με κλειστά μάτια και κλεινεις με ένα απίστευτο μιλφέιγ οπωσδήποτε χωρίς να παραλείψεις να δοκιμάσεις και τα άλλα γλυκά!

Φυσικάε επιβάλλεται να πας σε ένα ιστορικό χώρο που τον μάθαμε σαν κλαμπ βασικά και σαν Rasim! Ο Δημήτρης Σιώμος όμως από τις παλιές καραβάνες της πόλης με πολλά ....χιλιόμετρα στον χώρο της εστίασης και με πολλές επιτυχίες,πριν μερικά χρόνια προχώρησε μια αλλαγή και έτσι το μαγαζί του έγινε hot spot σαν μεζεδοπωλείο. Σαν Ρακή and Roll καθώς ξεφεύγει από την κλασική έννοια και το έχει ανεβάσει ένα level πάνω μαζεύοντας όχι μόνο τον κλασικό φοιτητόκοσμο στην παραλιακή γραμμή της λίμνης που είναι μέχρι τις 1-2μ.μ το χοτ σημείο,αλλά και όλη τον καλό κόσμο της πόλης. Λίγο το ιστορικό του μαγαζιού που έφερνε και τους καλύτερους Dj ,λίγο ο ίδιος με τις εξαιρετικές του δημόσιες σχέσεις και φυσικά το εξαιρετικό του φαγητό,έχουν βάλει το Ρακή and Roll(https://www.facebook.com/RasimIrakiandroll/?__tn__=kC-R&eid=ARCnL-kAWK9S7DtUX6_mA4PNfeCdaq8VVbBGGrv603P9379XBJ8iYOGuJjAQmvkqnKVzhjk3NpOUkqN9&hc_ref=ART-nPvEkdQPp9ZRCrsj6Nd0nhjMj7JkKNXb41IeZCKK5BiO6jGg5sQd4Slff2f-_Co&fref=tag&__xts__[0]=68.ARAKV9b7XTQ5T4HPz1T8SeEgnqvhGVOxHpA7wftnEZQjSy2sMDLdpQ4Pq4AmqXk4YmlyCvI1IXBEjE7Fdm5y-kmkSxCNW00iUiEmow97Xq8cRuOqr1-Qregt57uj1l7vz4JN5-f21wBKp2mbAvm7UPquRHWBLXxpdceiqnRdGTIsgyqU1pwl1EfYYKNZDYvs6vNL6-HHfkBECOSSBw2Ox0Ku8yjHHICuqonwi8a1tC3pvgdpsjAmzTKd1GvLLqtS70ViRwxFco1ticp7d5yFx8yFiVXgug) στην πρώτη γραμμή.Προ κορωνοιού ο μέσα χώρος ήταν sold out αλλά και τώρα το παιχνίδι γίνεται έστω έξω...Φυσικά πρέπει να κάνεις κράτησει ΣΚ καθώς γίνεται πανικός. Το μυστικό είναι ότι έχει εξαιρετικές γεύσεις ,πολύ πάνω από κάθε μεζεδοπωλείο που έχετε φάει.... Πρέπει να πας 3-4 φορές για να δοκιμάσεις ολα τα σούπερ πιάτα του...Και όλα σε εξαιρετικές τιμές πάντα,καμία σχέση με Αθήνα! 

Στις επιλογές που πρέπει να πάτε και το "Σουζη τρως"(https://www.facebook.com/souzhtros/?__tn__=kC-R&eid=ARAI0EguOtrmZlhVWtAXVvYdqpUmVQ1mJvYlMGt8XlexKBt49HilZ6SxlJkznPi9IWyWwPmWgBLq4Ud-&hc_ref=ARSHsmUHuCv6GF45dMtQJ05n6hGYbGgFSXLE5rBvJld3jPvBvjjQpxpc4KM4Y3HXU18&fref=tag&__xts__[0]=68.ARBcSi1B8ffZ8EMmSa49qhb2b7u-fyRA6pLr8Fn_2KR0cQcLFFIkGq2kYS6Kg9slVQF4902a5740JrOHdsNmnJ0q0Q84-ivO6AU0KgkCci9WKIv1EmMSNaAj7PSVV8tOv2wqTG1SW-BEheGCZT3RQIAsGMy6R1JHafN8SpruPBMJVuDW36HoTwm3aUQ8zQ8PElwTdY_Ui2VoSyQR8OSttmkvb22lLGZ7gDaR9eM1Je5OIkBFdIywcD098Q_2HFWfDJmB2jQhdGr7IfPYWbXtVYhpL6Lu) του Νίκου του Σιώζου και του Γιάννη του Ιωάννογλου. Στο κέντρο της πόλης,εξαιρετικός χώρος και δεν ξεχνάμε να πάρουμε "Τόμαχωκ"! Και μαζί και πολλές επιλογές από τα παιδιά με τον Νίκο να είναι μετρ στα κρεατικά μην ξεχνάμε από τα προηγούμενα μαγαζιά του!


Τέλος θες να θυμηθείς παλιές καλές εποχές της Αθήνας; Καθώς πλέον στην Αθήνα δεν υπάρχει φως.... Σημείωσε ένα μαγαζί χειμώνα καλοκαίρι που απλά αλλάζει το location. LT Live Club Summer. (https://www.facebook.com/LT-Live-Club-Summer-1474187922812919/?hc_ref=ARRzRT1Bb4ey7GphCq0g34HYppGCHybSAc-L7hnHr9BK16fTiGHc4-YzdoOPqrVfjB0). Από την 01.00 γεμάτο(σ.σ στο μέτρο του δυνατού πλέον λόγω ιού αφού τα παιδιά τηρούν το νόμο και πέρασαν με άριστα και τους ελέγχους της Πολ Προσταστίας!) μέχρι το ξημέρωμα.Θα ακούσεις τις καλύτερες μουσικες με βάση τα Ελληνικά,θα δεις την οροφή να ανοίγει και στις καλές εποχες προ ιού γινόταν και  ένα πάρτι με το πρώτο φως του ήλιου .Οροφή να ανοιγει έτσι όμως έχει μόνο ο Βέρτης και στα Γιάννενα !Και πάνω απ όλα θα δεις πολύ ωραίο νεανικό κόσμο.Τα πιο ωραία πρόσωπα της φοιτητικής πλευράς των Ιωαννίνων πάνε εκεί....Ο Κωσταντίνος Ντάρας με τον αδελφό του και τους υπόλοιπους της παρέας έχουν κάνει τρομερή δουλειά με το LT να έχει προ ιού  2000 κόσμο κάθε μέρα που είναι ανοιχτό! Θα εισπράξεις όλη την καλή ενέργεια αφού ο κόσμος είναι χαρούμενος και όχι στημένος όπως στην Αθήνα. Θα φύγεις ήσυχος καθώς όλα τα ποτά είναι καθαρά και ο ήχος που παρεπιπτόντως κόστισε 250χιλ(!) παρα τα ντεσιμπέλ δεν σου αφήνει ίχνος πονοκεφάλου! Ανθρωπός σου εκεί η μορφή ο Δήμητρης ο Παπαδόπουλος! Και επειδή η νύχτα της Αθήνας πεθαίνει,είναι για μένα η κορυφαία απόδραση για να θυμηθούμε νύχτα και να περάσουμε όμορφα και να θέλουμε να ξαναπάμε...


Στο φινάλε περνάς από τον "Πολύκαρπο" στο κέντρο για τρομερό σουβλάκι με την απίστευτη σος μουστάρδας-μέλι που είναι τόσο ελαφριά σαν να μην έφαγες ποτέ ξημέρωμα! Στην Αθήνα θα είχαμε κυκλοφοριακό αν είχαμε τέτοιο πρωινό σουβλακερί...! Και βέβαια καλοκάιρι θα πας Σύβωτα στην Mikri Ammos .(https://www.facebook.com/MikriAmmosBeachBar/). Bάλε στο μυαλό σου το Nammos της Μυκόνου σε τιμές ανθρώπινες και βάλε και έχεις μια εικόνα ήδη.Μαγεία,πας ,κάνεις το μπάνιο σου,πίνεις καφέ,γευματίζεις,βλεπεις το ηλιοβασίλεμα και είσαι έτοιμος για ύπνο από μια χορταστική μέρα σε ένα μαγευτικό κόλπο με υπερσύγχρονο μαγαζί με εξαιρετικό φαγητό και χωρίς να χρειαστεί να χαλάσεις μια περιουσία...Ισα ίσα με ότι νομίζεις ότι θα χαλάσεις μόλις δεις το μέρος θα βγάλεις το τρίημερο...Πας και ξαναπάς...Βασίλη τι έχεις φτιάξει ρε φίλε εκεί....!

 

*Στην φωτό : Με τον Δημήτρη Σιώμο και τον Κωνσταντίνο Ντάρα στο Ρακή and Roll!

 

 

 

 

Tags:

ΣΧΟΛΙΑ

Εγγραφείτε στο newsletter μας
Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και ειδήσεις απο όλο τον μπασκετικό κόσμο