Trace N Chase (top)

Η ορεινή Νάξος παίζει μπάσκετ και δημιουργεί την δική της... κουλτούρα (pics)

Τα Φανάρια Νάξου ξεκίνησαν από...χαμηλά, όπως πολλά πράγματα σε αυτή την ζωή, όμως πλέον βρίσκονται στις εθνικές κατηγορίες με στόχο να γράψουν την δική του ιστορία σε αυτές
Η ορεινή Νάξος παίζει μπάσκετ και δημιουργεί την δική της... κουλτούρα (pics)

Ο ΑΠΑΣ “Τα Φανάρια” Νάξου αποτελεί μία από τις νεοφώτιστες ομάδες που έχουν ξεχωρίσει στην αρχή της σεζόν όντας ο εκπρόσωπος της ορεινής πλευράς του νησιού των Κυκλάδων και όχι μόνο. Με καταγωγή από ένα μικρό χωριό της ορεινής Νάξου που ονομάζεται Απείρανθος και βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων, ο ΑΠΑΣ καλείται να ξεπεράσει τις όποιες δυσκολίες που προκύπτουν και να παραμένει ανταγωνιστική στο υψηλό επίπεδο.

Το ταξίδι για “Τα Φανάρια” ξεκίνησε το 1984, στο χωρίο Απεράθου ή Απείρανθο.  O αντιπρόεδρος της ομάδας, Μανώλης Μπαρδάνης,μίλησε αποκλειστικά στο basketblog.gr

«Το χωριό λέγεται Απεράθου ή Απείρανθος. Απέχει 28 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νησιού, χτισμένο σε υψόμετρο μεταξύ 570 και 640 μέτρων στις ανατολικές υπώρειες των βουνών που ονομάζονται Φανάρια, από τα οποία αντλεί την ονομασία του ο Σύλλογός μας.

Αν παρατηρήσετε στο έμβλημά μας, εικονίζονται τα παραπάνω βουνά και το χωριό μας. Έχει πληθυσμό 904 κατοίκους μαζί με τους κατοίκους των παραλιακών οικισμών Μουτσούνα, Λιγαρίδια, Κανάκη, Κλειδός, Πάνερμος. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό του νησιού, μετά το Φιλώτι. Η Απείρανθος είναι ένα παραδοσιακό πετρόκτιστο χωριό. Το οποίο έχει χαρακτηριστεί από το 1978 παραδοσιακός οικισμός. Το χωριό είναι ανεπτυγμένο γύρω από δύο Πύργους του 17ου αιώνα, που ανήκαν άλλοτε σε Φράγκους μεγαλογαιοκτήμονες. Ο οικισμός διατηρεί ακόμη την ενετική αρχιτεκτονική του, με στενά καλντερίμια τα οποία διαθέτουν καμάρες. Κάθε γωνιά του αποτελεί μια ξεχωριστή δημιουργία της λαϊκής αρχιτεκτονικής».

Σε ένα από τα πολιτιστικά κέντρα της Νάξου, περίπου 28χλμ από την Χώρα, ανθεί η μπασκετική κουλτούρα του νησιού με κέντρο τον ΑΠΑΣ που έχει περίπου 200 παιδιά στις ακαδημίες με την ομάδα να θέλει να στελεχώσει κυρίως  το ρόστερ της με ...ντόπιους αθλητές από το νησί της Νάξου.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε τη μεγαλύτερη ακαδημία που υπάρχει στο νησί! Έχουμε περίπου 200 αθλητές και δραστηριοποιούμαστε εκτός από την Χώρα (την πρωτεύουσα του νησιού) σε πέντε χωριά. Προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον σύλλογό μας 7 διαπιστευμένοι προπονητές! Οι Ναξιώτες αγαπούν το μπάσκετ, αν δεν υπήρχαν προβλήματα με τις υποδομές, θα συμμετείχαν στις ακαδημίες μας πολλά παιδιά ακόμη! Βλέπετε το ένα και μοναδικό κλειστό γήπεδο που υπάρχει στο νησί δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των συλλόγων που δραστηριοποιούνται σε αυτό, με αποτέλεσμα πολλές προπονήσεις να γίνονται σε ανοιχτά γήπεδα με ό,τι αυτό συνεπάγεται… », τόνισε ο κος Μπαρδάνης. 

Στο αγωνιστικό κομμάτι, η ομάδα της Νάξου έχει κάνει την έδρας της απόρθητη, όπως ακριβώς φαίνεται από μακριά ο οικισμός της Απεράθου με τα εντυπωσιακά πετρόκτιστα κτίρια. Η ομάδα του Θοδωρή Αλμπάνη έχει δύο νίκες εντός έδρας απέναντι σε Αυλίδα και Χανιά, ενώ την Κυριακή αναμένεται να αντιμετωπίσει στο ΔΑΚ Νάξου το Πέρα.

«Η έδρα μας, θα είναι ένα από τα μεγάλα μας όπλα στην προσπάθεια που κάνουμε! Δεν έχουμε μεγάλη εμπειρία στην Εθνική Κατηγορία, αλλά, απ’ όσα έχουμε καταλάβει μέχρι τώρα, για να σταθεί αξιοπρεπώς μια ομάδα σ’ αυτήν επιβάλλεται να κερδίσει τα περισσότερα – αν όχι όλα – τα ματς στην έδρα της. Το γεγονός ότι στην ομάδα υπάρχουν πολλά ντόπια παιδιά έχει φέρει κοντά τον κόσμο, όπως και το γεγονός ότι έχουμε τη μεγαλύτερη Ακαδημία στο νησί. Πολλά παιδιά και οι γονείς τους έρχονται κάθε δεύτερη Κυριακή στο γήπεδο να χαρούν το αγαπημένο μας άθλημα! Οι παραπάνω προστίθενται σε έναν μικρό αλλά ενεργό πυρήνα φιλάθλων που έχουμε δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια».

Την περασμένη σεζόν, ο ΑΠΑΣ αναδείχθηκε πρωταθλητής Κυκλάδων και πήρε την άνοδο για τα «σαλόνια» της Γ’ Εθνικής. Στην ερώτηση αν νιώθουν ότι φέτος ο ΑΠΑΣ εκπροσωπεί εν γένει την ευρύτερη περιοχή ο αντιπρόεδρος των Φαναριών τόνισε ότι η ομάδα είναι η προσωποποίηση των υγιών προσπαθειών που γίνονται στο μπασκετικό «γίγνεσθαι» των Κυκλάδων με τα περισσότερα σωματεία να έχουν πολύ καλές σχέσεις μεταξύ τους υπογραμμίζοντας ότι, παρά την υπερπροσπάθεια που κάνουν, η πολιτεία δεν δίνει την απαραίτητη βοήθεια.

«Δεν ξέρω αν μπορούμε να εκπροσωπήσουμε έναν φίλαθλο από την Τήνο που αγαπάει το σωματείο του ή αντίστοιχα έναν από τη Σαντορίνη, αλλά αν το καταφέρνουμε, θα χαρούμε να τους κάνουμε περήφανους! Σίγουρα όμως εκπροσωπούμε τις προσπάθειες που γίνονται στα νησιά των Κυκλάδων, από όλους τους συλλόγους που ασχολούνται με το μπάσκετ. Παρά τις αντιπαλότητες που υπήρξαν κατά καιρούς, τα περισσότερα σωματεία διατηρούμε καλές σχέσεις μεταξύ μας. Αυτό συμβαίνει γιατί αναγνωρίζουμε όλοι τις δυσκολίες που πρέπει να ξεπεράσει κάθε σύλλογος που συμμετέχει στα πρωταθλήματα της Ένωσής μας!

Μιλάμε για ένα πολυνησιακό πρωτάθλημα, με ελάχιστους αγώνες, με ταξίδια, διανυκτερεύσεις, απαγορευτικά κ.α! Το γεγονός ότι είμαστε η τρίτη ομάδα που συμμετέχουμε την τελευταία πενταετία σε εθνική κατηγορία (η τέταρτη συνολικά), δείχνει τη σοβαρότητα της δουλειάς που κάνουν οι σύλλογοι και ίσως πρέπει να παρακινήσει τη πολιτεία, να στρέψει το βλέμμα της σε αυτήν, αφού αν βοηθούσε τους συλλόγους με τα έξοδα των ταξιδιών, θα ανέβαζε το επίπεδο των πρωταθλημάτων άμεσα και θα μετέτρεπε τις Κυκλάδες σε κοιτίδα του αθλήματος».

Οι μετακινήσεις αποτελούν το μεγάλο μαράζι των ανθρώπων της ομάδας καθώς υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες κάθε βδομάδα που μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα. Η βοήθεια που προσφέρουν ακτοπλοϊκές εταιρίες κάνουν εφικτή την μετακίνηση των ομάδων από νησί σε νησί και κυρίως για τον ΑΠΑΣ που θα βρεθεί αρκετές φορές στην ηπειρωτική Ελλάδα φέτος στα πλαίσια του 2ου ομίλου της Γ’ Εθνικής. Παράλληλα, ο κος Μπαρδάνης υπογράμμισε ότι τα έξοδα μίας νησιωτικής ομάδας φτάνουν αυτά ενός συλλόγου που κάνει πρωταθλητισμό στη Γ’ Εθνική, λόγω των μετακινήσεων και όχι μόνο.

«Τα ταξίδια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν όλοι οι σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στις Κυκλάδες. Είτε είναι σε εθνική κατηγορία είτε όχι. Δεν είναι μόνο τα εισιτήρια, έχουμε έξοδα που πραγματικά καθιστούν τη λειτουργία κάθε συλλόγου κατόρθωμα! Διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία τουριστικών περιοχών, γεύματα, ακριβότερες διαιτησίες (εισιτήρια, διαμονή και διατροφή διαιτητή) κ.τ.λ.

Το μπάτζετ της λειτουργίας μιας ομάδας που συμμετέχει στα τοπικά πρωταθλήματα με τα τμήματα υποδομής της είναι αντίστοιχο μιας ομάδας που κάνει πρωταθλητισμό στη Γ’ εθνική! Ευτυχώς οι ακτοπλοϊκές εταιρείες προσπαθούν να συμβάλουν στις προσπάθειές των συλλόγων και με αφορμή την επικοινωνία μας θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμότερες ευχαριστίες μας σε έναν από τους σημαντικότερους αρωγούς στη προσπάθειά μας, την εταιρεία Blue Star ferries και το ταξιδιωτικό πρακτορείο ΖΑS Travel. Ειλικρινά, χωρίς την βοήθειά τους, η συμμετοχή μας στην Γ’ εθνική μας θα ήταν πολλαπλά δυσκολότερη, ίσως ανέφικτη».

Το φετινό όραμα της Ναξιωτών είναι όσο το δυνατόν η πιο γρήγορη εξασφάλιση της ανόδου με την ομάδα του Θοδωρή Αλμπάνη να έχει κάνει καλό ξεκίνημα καθώς στέκει στην 9η θέση με ρεκόρ 2-2 ,ενώ μακροπρόθεσμα θα ήθελαν την παραμονή και εδραίωση της ομάδας στις Εθνικές κατηγορίες με κυρίως δικά της παιδιά στο ρόστερ.

«Ο στόχος είναι σαφής! Θέλουμε να σωθούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται! Μακροπρόθεσμα είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε, αλλά ένα όραμα που έχουμε είναι να εδραιωθούμε στις εθνικές κατηγορίες με όσο το δυνατόν περισσότερους ντόπιους αθλητές! Νομίζω ότι έχουμε κάνει μια καλή αρχή… », τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΑΠΑΣ “Τα Φανάρια”.

Κλείνοντας την συνέντευξη, ο κος Μπαρδάνης, θέλησε να ευχαριστήσει τους ανθρώπους που πρωταγωνιστούν και παρακινούν τους υπόλοιπους να συνεχίσουν την προσπάθεια τους στην ομάδα και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους παίκτες, που κάνουν πολλές θυσίες ώστε να πετυχαίνουν σπουδαία πράγματα.

«Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στα παιδιά που μας εμπνέουν να κάνουμε αυτή τη προσπάθεια… Στον Νίκο, τον Σπύρο, τον άλλο Νίκο, τον Παναγιώτη, τον Μάριο, τον Βασίλη, τον Νικολάκη, τον Βασιλάκη, τον Γιούερς και τους υπόλοιπους που αφήνουν πίσω - μαζί με εμάς - οικογένειες, δουλειές, μαθήματα, υποχρεώσεις και δίνουν το 100% για να πετύχουμε τους στόχους μας!».

 

*Πήγη φωτογραφιών: ΑΠΑΣ "Τα Φανάρια" Νάξου

ΣΧΟΛΙΑ

Εγγραφείτε στο newsletter μας
Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και ειδήσεις απο όλο τον μπασκετικό κόσμο