Ο MVP του πανεπιστημίου του Μόνμαουθ

Ο Sam Ibiezugbe έχει ως στόχο να αγωνιστεί για το καλό του συνανθρώπου του και όχι για το καλό μιας ομάδας μπάσκετ βρίσκοντας την κλίση στο να προσφέρει βοήθεια στον συνάνθρωπό του
Ο MVP του πανεπιστημίου του Μόνμαουθ

Ο Sam Ibiezugbe βρίσκεται στον τέταρτο χρόνο του στο κολέγιο του Μόνμαουθ και δεν αποτελεί μέλος κάποιας λίστας για το επερχόμενο ντραφτ, ούτε έχει σκοπό να ασχοληθεί με το μπάσκετ σε επαγγελματικό επίπεδο. Αυτό που τον καίει περισσότερο είναι η ανάγκη του να προσφέρει βοήθεια στον διπλανό του. Ο Σαμ γεννήθηκε στα προάστια του Λάγκος της Νιγηρίας και στα 15 του πήρε υποτροφία με σκοπό να σπουδάσει στις ΗΠΑ. Στα 15 του λοιπόν αναχώρησε για το Κονέκτικατ και φοίτησε στο λύκειο «Three Masters» υπό την «προστασία» του πάστορα Νταν Κέργουιν και τις γυναίκας του Κίρστεν. Ο Ibiezugbe είχε ήδη μέσα του την φλόγα της ανάγκης να προσφέρει βοήθεια.

«Ο πατέρας μου και η μητέρα μου μας δίδαξαν πως να ζούμε την ζωή μας γνωρίζοντας ότι κάποιος ζει δίπλα σου. Δεν μπορείς απλά να αγνοείς κάτι τέτοιο. Πάντα υπάρχει κάποιος εκεί έξω. Έμαθα την σημασία του να σέβεσαι τον συνάνθρωπο σου. Να βλέπεις τον άλλο πρώτα ως άνθρωπο ανεξαρτήτως θρησκείας και φυλής και αν σου δίνεται η δυνατότητα να τον βοηθάς».

Με τέτοιες αξίες να παίζουν σημαντικότερο ρόλο στη ζωή του, το μπάσκετ για τον Σαμ μπήκε σε δεύτερη μοίρα. Βρίσκεται στον τελευταίο χρόνο των σπουδών του και μαζί με την αθλητικη παιδεία πλέον είναι πολύ κοντά στο να αποκτήσει πτυχίο στην Πολιτική Θεωρία και Δίκαιο. Ο ίδιος από τον πρώτο χρόνο του είχε θέσει τις προτεραιότητες του.

«Μετά το μπάσκετ, με το πτυχίο μου, Θεού θέλοντος, θέλω να δουλέψω στα Ηνωμένα Έθνη. Θέλω να είμαι ειρηνευτικός πρεσβευτής του ΟΗΕ. Να γίνω φωνή των ανθρώπων, που δεν μπορούν να μιλήσουν πραγματικά. Όλα αυτά που συμβαίνουν στη Συρία και ακόμη και στη χώρα μου τη Νιγηρία, χρειαζόμαστε περισσότερο την προσοχή των ατόμων γιατί σε αυτά μέρη χάνονται ζωές παιδιών. Άνθρωποι χάνουν την ζωή τους και τα σπίτια τους».Ο Ibiezugbe αναχώρησε για τις ΗΠΑ στα 15 του και από τότε δεν έχει δει από κοντά την οικογένεια. Ο πατέρας τους έφυγε από την ζωή ενόσω ήταν στην Αμερική αφήνοντας πίσω του τον σέντερ του Μονμάουθ μαζί με την μητέρα του, την αδελφή του και τα άλλα δύο του αδέλφια. 

Κάποιες μέρες πριν, ο Ibiezugbe έγιναν «viral», καθώς σε ένα παιχνίδι του κολεγιακού πρωταθλήματος γυναικών σε αγώνα μεταξύ του φιλοξενούμενου Μανχάταν και τον Μονμάουθ βοήθησε μια παίκτρια των αντιπάλων να αποχωρήσει από το γήπεδο. Συγκεκριμένα, η Λινέτ Τάιτ υπέστη έναν σοβαρό τραυματισμό με αποτέλεσμα να βρεθεί στο παρκέ και να αδυνατεί να βάλει δύναμη στο πόδι της ώστε να αποχωρήσει. Ο σέντερ των Χοκς πήρε την παίκτρια του Μανχάταν στα χέρια του και τη μετακίνησε στον πάγκο της ομάδας της που βρισκόταν στην άλλη πλευρά του παρκέ.

«Είμαι αθλητής κατάλαβα τον πόνο της και την προσπάθειας της να σηκωθεί. Δεν τον έκανα για τις κάμερες δεν θα έλεγα κάτι αν δεν με ρωτούσατε. Στο τέλος της ημέρας, δεν συναντάς κάθε μέρα ένα άνθρωπο 2.10, είμαι ευλογημένος με αρκετή δύναμη και αν μπορώ να βοηθήσω, αυτός είναι ο τρόπος που ζω την ζωή μου».

Ο Σαμ έχει άρχισε ήδη την δουλειά προς την κατεύθυνση των ανθρωπιστικών υπηρεσιών δημιουργώντας, μαζί με την αδελφή του, ένα ίδρυμα που σκοπό έχει να βοηθά παιδιά από τις χώρες της κεντρικής Αφρικής. Ο σέντερ του Μόνμαουθ αποτελεί ένα παίκτη που επέλεξε το μπάσκετ για να πραγματοποιήσει το όνειρο του που δεν είναι το NBA, η συλλογή τίτλων ή τα προσωπικά ρεκόρ. Αλλά το να βοηθάει τον συνάνθρωπο του.

Πηγές:

https://eu.app.com/story/sports/college/monmouth-university/2017/01/12/edelson-monmouth-change-world/96485744/

https://eu.app.com/story/sports/2019/12/19/watch-monmouth-center-make-biggest-assist-college-basketball-season/2690511001/

http://www.hoopville.com/2014/10/15/the-masters-school-has-good-students-and-talent/

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

Εγγραφείτε στο newsletter μας
Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και ειδήσεις απο όλο τον μπασκετικό κόσμο