Ρέθυμνο: Ορατό το ενδεχόμενο να πέσει στο τοπικό

Πιθανό είναι το ενδεχόμενο να πέσει ακόμα και στο τοπικό (ΕΚΑΣΚ) το Ρέθυμνο, που περνάει δύσκολες ώρες μετά την απόφαση του Κωστή Ζομπανάκη να σταματήσει την χρηματοδότηση της ομάδας.
Ρέθυμνο: Ορατό το ενδεχόμενο να πέσει στο τοπικό

Το Ρέθυμνο περνάει δύσκολες ώρες μετά την απόφαση του Κωστή Ζομπανάκη να σταματήσει την χρηματοδότηση της ομάδας και το ενδεχόμενο να πέσει ακόμα και στο τοπικό (ΕΚΑΣΚ) είναι ορατό.

Οι άνθρωποι της ομάδας είχαν ανοιχτή συζήτηση στο «Μελίνα Μερκούρη» με τον κόσμο και τοπικούς φορείς με κεντρικό θέμα το μέλλον του συλλόγου.

Ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη, Γιάννης Καλαϊτζάκης, τόνισε ότι υπάρχουν τρία σενάρια για την επόμενη μέρα. Το ένα είναι να βρεθεί λύση και να μείνει η ομάδα στη Basket League (φαίνεται πια πάρα πολύ δύσκολο, εκτός κι αν γυρίσει πίσω ο Κωστής Ζομπανάκης). Το άλλο είναι να πέσει στην Β’ Εθνική, αλλά κι εκεί τα έξοδα είναι πάρα πολλά και μάλιστα υπολογίζονται στα 180.000 με 200.000 ευρώ. Το τρίτο είναι να πάει η ομάδα στο τοπικό και να παίζει πλέον στην ΕΚΑΣΚ.

Το όλο θέμα θα ξεκαθαρίσει μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Αναλυτικά το τι έγινε στην ανοιχτή συζήτηση όπως καταγράφηκε το ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα «goodnet.gr» και «rethnea.gr».

Στη συνέλευση ομιλητές ήταν ο Πρόεδρος του Ερασιτέχνη και μέλος του Δ.Σ. της ΚΑΕ Γιάννης Καλαϊτζάκης, ο Α’ Αντιπρόεδρος Μανώλης Γιαννούλης, ο Β’ Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Τάσος Τριαντάφυλλος και τα μέλη Ηρακλής Μανουκαράκης και Σταύρος Καπετανάκης, ενώ επίσης παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης, ο Υπεύθυνος Αθλητισμού του Δήμου Ρεθύμνου Δημήτρης Λαχνιδάκης, οι Αντιδήμαρχοι Ρεθύμνου Θωμάς Κρεβετζάκης και Γιώργος Σκορδίλης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θοδωρής Νίνος, ο πρώην πρόεδρος Νίκος Σαραντινός, ο παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής Δημήτρης Κοκολάκης και πιστοί φίλοι της ομάδας.

Στο μεταξύ τονίστηκε ότι κάθε φίλαθλος της ομάδας θα έχει τη δυνατότητα να συνεισφέρει οικονομικά στο Ρέθυμνο στέλνοντας ένα mail στο info@rethymnobc.gr με το ονοματεπώνυμο του, το ποσό που θέλει να διαθέσει και σε ποια κατηγορία θέλει να αγωνίζεται η ομάδα την επόμενη περίοδο. Παράλληλα, η ενημέρωση μπορεί να γίνεται και τηλεφωνικά στο 6945154934.

Ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Γιάννης Καλαϊτζάκης ανέφερε: «Με τα δεδομένα της πανδημίας, της καραντίνας και της οικονομικής κατάρρευσης, ο Κώστας Ζομπανάκης αποφάσισε ότι δεν μπορεί να σηκώσει όλο αυτό το βάρος και πραγματικά δεν ξέρουμε και πως θα κινηθεί από εδώ και πέρα, γιατί το μπάσκετ και ο αθλητισμός πλέει σε αχαρτογράφητα νερά. Δεν ξέρουμε αν θα έχουμε γήπεδα ή θεατές ή χορηγούς ή τηλεοπτικά. Μετά, λοιπόν, από αυτήν την υπόθεση δημιουργήθηκαν 3 δρόμοι.

Ο ένας δρόμος είναι η Α1. Βρίσκεται κάποιος ή κάποιοι οι οποίοι μπορούν να σηκώσουν το βάρος και να αντέξουν οικονομικά, θέλουν τη σκυτάλη από τον Κώστα Ζομπανάκη και η ΚΑΕ συνεχίζει να υπάρχει στην Α1. Και σε αυτήν την σκέψη που δεν έχουμε δει κάποια πρόταση να ξέρετε ότι η ομάδα βάζει κάποια δεδομένα. Ή βρίσκεται κάποιος με τη φιλοσοφία της ομάδας και τη γραμμή που έχει χαράξει ο Κωστής Ζομπανάκης ή δεν υφίσταται ΚΑΕ.

Ο 2ος δρόμος που ανοίγεται μπροστά μας είναι αυτός της Β’ Εθνικής. Να φτιάξουμε μία ομάδα, να αγωνιστεί στη Β’ κατηγορία, να διατηρήσουμε σε αυτό το επίπεδο το όνειρο και την παρουσία και όλα τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή που έχουμε κατακτήσει τα προηγούμενα χρόνια και να μείνουμε ζωντανοί σε όλο αυτό το παιχνίδι του ελληνικού μπάσκετ. Το κόστος υπολογίζεται μεταξύ 180.000 και 200.000 ευρώ.

Και η 3η σκέψη που υπάρχει είναι να παίξει η ομάδα στο πρωτάθλημα της ΕΚΑΣΚ, το τοπικό δηλαδή. Να δώσουμε έμφαση στη διεύρυνση των ακαδημιών, να βάλουμε έφηβους, με την προσθήκη 3-4 παιδιών που μπορούν να παίξουν σε αυτό το πρωτάθλημα και να κρατήσουμε ζωντανό όλο αυτό το πλέγμα των δραστηριοτήτων που είχε αναπτύξει η ομάδα σε κοινωνικό επίπεδο, σε εθελοντικό επίπεδο, σε επίπεδο ενασχόλησης γονέων και παιδιών στον αθλητισμό και να το αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο.

Αυτοί είναι οι 3 βασικοί άξονες πάνω στους οποίους μπορούμε να κινηθούμε. Θέλουμε να ακούσουμε και τις προτάσεις σας. Ο χρόνος μας πιέζει. Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα πρέπει να έχουμε αποφασίσει τι θα κάνουμε, για να δηλώσουμε συμμετοχή ή αδυναμία συμμετοχής στη Β’ Εθνική, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι ο χρόνος πιέζει και πρέπει να πάρουμε γρήγορα αποφάσεις ουσίας.

Να δώσουμε βάρος στην ανακατασκευή του γηπέδου. Είναι κάτι που χρειάζεται και κατά την ταπεινή μας γνώμη το οφείλει η πολιτεία στο Ρέθυμνο. Ανεξάρτητα αν η ομάδα θα παραμείνει στην Α1, θα παίξει στη Β’ Εθνική ή το τοπικό. Η πολιτεία οφείλει ένα γήπεδο στολίδι σε αυτήν την πόλη. Να δώσουμε βάση εκεί, έτσι ώστε μετά από 2-3 χρόνια και έχοντας διορθωθεί η κατάσταση στην οικονομία να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε είτε με τον Κώστα Ζομπανάκη, είτε με άλλους επενδυτές για να επιστρέψει η ομάδα στα μεγάλα σαλόνια.

Ο Κώστας Ζομπανάκης δε φεύγει από το Ρέθυμνο. Οι επιχειρήσεις του είναι εδώ σε μεγάλο βαθμό, συνεχίζει, δραστηριοποιείται, έχει χτίσει κάποια πράγματα τα οποία θα συνεχιστούν και εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για όλη αυτήν την προσπάθεια, η οποία με πολύ κόπο και χρήμα έχει χτιστεί».

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργης Μαρινάκης, τόνισε: «Φέτος η ομάδα έκανε μία πορεία μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, γέμιζε και πλημμύριζε αυτό το γήπεδο που τάχα δεν μας φτάνει; Τα πράγματα μόνο με το μολύβι βγαίνουν. Και ό,τι έλεγαν οι Περιφερειάρχες και οι Πρωθυπουργοί, τα έλεγαν προ κορονοϊού. Δεν τα έλεγαν με αυτή τη τρομακτική κρίση που υπάρχει.

Όταν λοιπόν ο τότε Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, μέσω του Υφυπουργού Αθλητισμού μου ζήτησε ‘’ποιό είναι το μεγάλο έργο που θες να κάνουμε στο Ρέθυμνο;’’. Είπα το 1.500.000 ευρώ να διατεθεί στο ‘’Μελίνα Μερκούρη’’. Ήρθε στο Ηράκλειο, το εξήγγειλε το ποσό, το εξήγγειλε ο κ. Βασιλειάδης και μετά με κάλεσε στην Αθήνα και μου είπε ‘’Κάναμε λάθος, δεν υπάρχουν τα λεφτά, μας ήρθαν 20 δικαστικές αποφάσεις του παρελθόντος και πρέπει τα λεφτά να τα δώσουμε στους κλητήρες, μη μας κατάσχουν και τις περιουσίες μας’’.

Και έδωσε τότε 600.000 ευρώ και γίνονται τα γήπεδα Αμνάτου και Ρουστίκων και έδωσε και ο Δήμος 400.000 ευρώ για να κάνει τη δημοπρασία. Αυτά είναι τα νούμερα.

Το έργο που είπα μνημειώδες, πράγματι τις μελέτες είχε αναλάβει ένα μεγάλο γραφείο και προσωπικά το έχουμε επισκεφθεί προσωπικά με τον Σταύρο (σ.σ. Καπετανάκη) και τον Κωστή (σ.σ. Ζομπανάκη) και έχουμε μιλήσει και έχουμε λύσει και ενδιάμεσα θέματα. Πράγματι πολύ σοβαρό γραφείο που κάνει σοβαρή δουλειά.

Όμως, έχω μπροστά μου όλη την αλληλογραφία με διαβιβαστικά της υπηρεσίας. Παρατηρήσεις επί παρατηρήσεων μέχρι να καταλήξουμε 6 Φεβρουαρίου 2020, να πρέπει να γίνει η τελική νομιμοποίηση που οφείλει ο Δήμος να κάνει και που έγινε προχτές. Και ήδη έχω αναθέσει σε ένα άλλο μηχανικό να υπογράψει τη στατική μελέτη, γιατί το κράτος ενώ έχει πλήρη φάκελο αυτού του σταδίου και μπορώ να διαβεβαιώσω για την απόλυτη ασφάλειά του, δεν έκανε το κόπο να βγάλει ποτέ οικοδομική άδεια. Και πρέπει να τη βγάλουμε εμείς. Εμείς δεν κάνουμε τακτοποίηση, κάναμε νομιμοποίηση για να βγει η οικοδομική άδεια. Γιατί αλλιώς δεν μπορεί να γίνει καμία επέκταση.

Όπως επίσης και επειδή κάποιοι λένε για ναούς, έτσι ξεκίνησε και ο Κωστής αλλά μέχρι που προσγειώθηκε στην πραγματικότητα, ότι εδώ δεν μπορεί να γίνει γήπεδο 4.000 θεατών. Δεν χωράει στις οικοδομικές γραμμές. Υπάρχει πρόβλημα με τις ρημοτομικές γραμμές. Το γήπεδο θα φτάσει στις 1800 θέσεις. Το παρακολουθώ το θέμα…

Πως θα επενδύσει κάποιος; Με τους 300 φιλάθλους; Υπάρχουν παραδείγματα με ιστορικές ομάδες που έχουν φαλιρίσει… Υπάρχουν και κάποιοι ιδεαλιστές, οραματιστές όπως ο Κωστής, οι Αγγελόπουλοι, ο Γιαννακόπουλος που από το περίσσευμα του χρήματός τους επενδύουν σε μια αγάπη που έχουν…

Η ομάδα δεν είναι του Ρεθύμνου, είναι εκείνου που έχει τις μετοχές. Είναι μία επιχείρηση που έχει ιδιοκτήτη. Ο ιδιοκτήτης είπε σε μία δεδομένη στιγμή, δεν θα κρίνω αν ήταν η κατάλληλη ή η πιο ακατάλληλη, ότι εγώ δεν θέλω να ξοδέψω άλλα χρήματα. Είναι ξεκάθαρο και σεβαστό. Και όλοι του οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ. Αλλά μέχρι εκεί. Επίσης, δεν μας κληρονόμησε κάτι που είναι μικρό. Αφήνει μία πεντακάθαρη ομάδα.

Το όνειρο του γηπέδου δεν το εγκαταλείπουμε. Έχουμε προσλάβει ειδικό μηχανικό για να ολοκληρώσει και τις υπόλοιπες μελέτες για να πάμε στην έκδοση οικοδομικής άδειας. Βεβαίως με τις μελέτες που είμαι απόλυτα βέβαιος πως θα μας παραδώσει ο Κωστής. Να το εξελίξουμε. Αλλά δεν είναι προϋπολογισμός το 1.500.000 που σας είπα. Ξεπερνάει τα 3.000.000 το εγχείρημα αυτό. Και οι εποχές δεν είναι τέτοιες.

Όταν ο Αρναουτάκης έλεγε ‘’ναι’’ τότε στα εγκαίνια, του έλεγε το κράτος ότι θα πάρει 52.000.000. Φέτος του είπαν πως θα πάρει 15 εκατομμύρια από τα 52 και τελικά του έστειλαν 10.500.000. Καταλάβατε τις διαφορές;

Τιμώ τον Κωστή Ζομπανάκη για όλα αυτά που έκανε για το Ρέθυμνο. Το ταξίδι ήταν μεγάλο. Ήταν αξιοπρεπές και άφησε ένα αποτύπωμα σε όλη τη φίλαθλη Ελλάδα, πως μιλάμε για ένα απόλυτα υγιές σωματείο. Αλλά τώρα ο καπετάνιος είπε ‘’δεν θέλω να πληρώνω άλλο’’. Είναι η κατάλληλη στιγμή; Νομίζω, εν μέσω κορονοϊού, ήταν η χειρότερη συγκυρία που θα μπορούσε να τύχει για αυτήν την απόφαση. Δεν θα κρίνω γιατί. Γιατί σε κανένα δεν μπορούμε να πούμε γιατί δεν βάζει άλλες 800.000. Δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε κουμάντο σε ξένες τσέπες».

ΣΧΟΛΙΑ

Εγγραφείτε στο newsletter μας
Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και ειδήσεις απο όλο τον μπασκετικό κόσμο