Γουλιέλμος: «Προέκυψαν κι άλλα χρέη»

Ο Δημήτρης Γουλιέλμος αναφέρθηκε σε αρκετά θέματα όπως αυτό του BAN, τα χρέη που βρήκε στην ΚΑΕ Άρης, την σχέση του με την οικογένεια Λάσκαρη, τον Καστρίτη αλλά και το αν υπάρχει στήριξη από Αρειανούς παράγοντες.
Γουλιέλμος: «Προέκυψαν κι άλλα χρέη»

Ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ Άρης, Δημήτρης Γουλιέλμος μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης τόνισε αρχικά για το «ban» και την απαγόρευση μεταγραφών: «Είναι ένα αιχμηρό και δύσκολο πρόβλημα. Η επιθυμία μου και ο προγραμματισμός που είχα κάνει ήταν να έχει λήξει νωρίτερα, στα τέλη Δεκεμβρίου. Αλλά δεν υπάρχει καμία κατανόηση από τους τρεις που είναι αμετακίνητοι. Δεν θα πω με ποιους έχουμε συμφωνήσει γιατί θα αποκαλύψουμε αυτά που έχουμε κάνει σε αυτούς που δεν έχουν συμφωνήσει. Κανείς ακόμη δεν μ’ έχει μάθει. Δεν λέω ποτέ τίποτε πριν γίνει. Δεν παλεύω μόνος μου, υπάρχει κι άλλοι άνθρωποι οι οποίοι λειτουργούν προς την κατεύθυνση επίλυση του προβλήματος. Δεν έχουμε καταθέσει μέχρι στιγμής κανένα έγγραφο συμφωνίας στη FIBA γι’ αυτό φαίνεται μεγαλύτερος ο αριθμός των ban. Είχα πει ότι θα κάνουμε κάθε προσπάθεια ώστε να το λύσουμε μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, αλλά είχα σημειώσει ότι δεν ήταν αποκλειστικά στο χέρι μας. Το ποσό είναι περίπου στα 650.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο ζήτημα με απασχολεί επτά ημέρες την εβδομάδα κι έχω δεχθεί προτάσεις αλλά και χλευασμό. Δείχνω υπομονή. Όσο καθυστερούμε, τόσο χειροτερεύει η θέση μας. Θέλω να ευχαριστήσω την ΕΟΚ που είναι με το πλευρό του Άρη, μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Η FIBA επίσης θέλει να επιλυθεί το πρόβλημα αλλά στο πλαίσιο της νομιμότητας. Είμαστε τυχεροί που υπάρχουν στη FIBA οι κ. κ. Ζαγκλής, Κομνηνός, είναι θετικοί αλλά δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα. Το ελληνικό μπάσκετ είναι ο Άρης και όλοι θέλουν να βοηθήσουν».

Για τις υποθέσεις που πήγαν στην FIBA και ο Άρης δικάστηκε ερήμην και αν μπορεί να αλλάξει κάτι στις αποφάσεις είπε: «Δεν υπάρχει ο θεσμός της αναψηλάφησης. Αν είχαμε τα χρήματα για να κάνουμε αυτό που είχε γίνει στο παρελθόν, δηλαδή εξόφληση μέσα στο επόμενο 10μηνο, θα το είχαμε λύσει το πρόβλημα. Ωστόσο, δεν ήταν μόνο τα ban που απασχολούσαν τον Άρη, αλλά η καθημερινή λειτουργία της ΚΑΕ την περασμένη αλλά και τη φετινή σεζόν, με την ταυτόχρονη επανόρθωση πάσης φύσεως υποχρεώσεων. Προσπαθήσαμε να βάλουμε σε νέα βάση το ζήτημα της λειτουργίας. Ο καθένας που μπαίνει στον Άρη βγάζει το όνειρό του. Βρήκαμε ένα ενοίκιο του Αλεξανδρείου 180.000 ευρώ τον χρόνο το οποίο θέλουμε ναμειώσουμε, μόνο ο Άρης το έχει και είναι αθέμιτος ανταγωνισμός. Ξοδέψαμε περισσότερα χρήματα από όσα είχαμε υποσχεθεί ότι θα βάλουμε. Πολλοί από τους αθλητές που ήρθαν, δεν ήθελαν να έρθουν γιατί φοβόντουσαν ότι δεν θα πληρωθούν. Έβαλα την προσωπική μου φήμη ότι θα πληρωθούν και αυτό συμβαίνει. Ο Άρης είναι η μοναδική ομάδα που πληρώνει αμέσως».

Για το αν το επόμενο καλοκαίρι θα λυθεί το «ban» και αν θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα για την νέα χρονιά είπε: «Ποιος είναι ο Άρης που ονειρευόμαστε; Με κορμό ξένων παικτών και τους Έλληνες που θα έχουν συμπληρωματικό ρόλο ή μία ομάδα με Έλληνες βασικούς; Οπότε πρώτα θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι Άρη θέλουμε. Θέλουμε μια ομάδα με τυπική παρουσία ή να κυνηγήσουμε το επόμενο μπασκετικό θαύμα; Προσωπικά δεν μου αρέσει το μέτριο. Deadline δεν είναι λοιπόν το ερχόμενο καλοκαίρι. Έχουμε και τους υπάρχοντες οι οποίοι είναι κλεισμένοι για διετία. Δεν θα εκβιαστούμε λοιπόν από κανέναν. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα του συλλόγου. Πιστεύω ότι ο κόσμος καταλαβαίνει. Μπορεί να με κατηγορήσει κανείς για τις αποφάσεις μου, για τις επιλογές μου, αλλά ήμουν εκεί, πάλεψα, μάτωσα και προσπάθησα για τον Άρη κάθε λεπτό. Μόνο η οικογένειά μου μπορεί να με κατηγορήσει γιατί μ’ έχουν χάσει».

Για τα όσα ακούγονται περί… συνεργασίας του με την οικογένεια Λάσκαρη ακόμα και τώρα που έχει τις μετοχές της ΚΑΕ: «Όποιος με συνδέει με τον Λάσκαρη είναι βλάκας. Λάσκαρης και Ευσεβίου είναι ένα, είναι μαζί. Τους είδα τρεις φορές τους ανθρώπους και μου μίλησαν με μεγάλη αγάπη για τον Άρη. Φτάνει όμως η πιπίλα με τον Λάσκαρη. Τώρα ακούω άλλα, ότι υπάρχουν Αμερικάνοι επιχειρηματίες. Η πρώτη φορά που τους είδα ήταν στον αγώνα με την Κηφισιά. Τους μίλησα για πρώτη φορά όταν ενδιαφέρθηκα για τις μετοχές. Είναι η δουλειά μου να πείθω και να βρίσκω την καλύτερη λύση. Είχα πει ότι μόνο εγώ θα μπορούσα να πάρω τις μετοχές λόγω του ότι ήταν σε συντηρητική κατάσχεση από τον Λετονό. Για το ποιος είναι μέτοχος και ποιος όχι, όλα είναι καθαρά στο ΓΕΜΗ. Αν δηλαδή ήμουν μπροστινός του Λάσκαρη έκαναν κεφαλοποίηση και μετοχοποίηση του χρέους; Σημασία έχει να επιστρέψει η ομάδα σε συνθήκες κανονικότητας και να μας αντιμετωπίζουν όλοι με σοβαρότητα. Είτε μιλάμε για παίκτες, είτε για χορηγούς. Γι’ αυτόν τον λόγο γίνομαι αντιπαθής, με λένε υπερσυγκεντρωτικό, αλλά πρέπει να νιώθω σίγουρος ότι όλα λειτουργούν στην εντέλεια. Γιατί θέλω να κάνω εγώ τα λάθη και να μην τα… ακούω για λάθη άλλων».

Για την στήριξη από Αρειανούς παράγοντες και επιχειρηματίες, είπε: «Έχετε δει στήριξη; Μόνο 2-3 άνθρωποι έδωσαν χορηγίες στην ΚΑΕ. Δεν έχω γνωρίσω άλλον άνθρωπο στη ζωή μου σαν τον κ. Πλιάκη. Είναι ένας ιστορικός Αρειανός ο οποίος πρέπει να αναφέρεται πάνω απ’ όλους. Είναι δίπλα μας και οικονομικά, ηθικά και υποστηρικτικά. Ο κ. Πλιάκης ήταν πάντα ο Άρης. Έχει μια άποψη. Δεν βοηθάει τον ιδιοκτήτη ή τον πρόεδρο αλλά τον Άρη».

Για την συνεργασία με την πλευρά Καπάζογλου-Ζουλιάμη που επίσης συζητούσαν με τον Νίκο Λάσκαρη για τις μετοχές είπε: «έτσι είχαμε συμφωνήσει. Δεν έβαλαν λεφτά. Ο κάθε επιχειρηματίας παίρνει τις αποφάσεις του. Φίλος παραμένω με όλους. Ο κ. Ζουλιάμης στο τέλος της περιόδου 2017-18 έβαλε ένα μικρό ποσό για τις ανάγκες της ομάδας. Περίμενα πάντως μεγαλύτερη στήριξη από τους επιφανείς Αρειανούς. Μπορεί να φταίω κι εγώ, ο τρόπος με τους οποίους τους πλησίασα, μπορεί να είναι νωρίς και να μην με εμπιστεύονται ακόμη».

Για το αν υπάρχει αντιπολίτευση: «Όπως έλεγε και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, η δημοκρατία έχει τους δικούς της κανόνες. Κομμάτι της δουλειάς είναι να δέχεσαι και την αντιπολίτευση και πρέπει να την καλωσορίσουμε. Ποτέ κανείς δεν κέρδισε από το μπράβο και το ναι. Όλοι κερδίσαμε από την αμφισβήτηση. Κάθε καλοπροαίρετη κριτική την υποδεχόμαστε. Η κακοπροαίρετη δεν τη διακρίνεις εύκολα. Κάθε κριτική προέρχεται από την αγάπη για τον Άρη κι αυτό είναι άξιο σεβασμού».

Για τα χρέη της ΚΑΕ είπε: «τα χρέη είναι 5.6 εκατομμύρια ευρώ. 1.6 εκ. ευρώ δώσαμε σε παλιά και καινούργια χρέη. Αυτό το ποσό έχω βάλει από την πρώτη μέρα. Προέκυψαν κι άλλα χρέη. Είχα υπολογίσει  ότι θα κουρέψουμε τα 5εκ. χρέη και ότι θα δίνουμε 500.000 ευρώ στα παλιά χρέη κάθε χρόνο. Λέγαμε ότι η ομάδα έχει έσοδο 1εκ. ευρώ, αλλά ήταν μικρότερα. Δεν έχουμε 220.000 από το τηλεοπτικό. Μειώθηκαν τα έσοδα, όχι και τα έξοδα. Αλλά μειώσαμε τα έξοδα κατά το ήμισυ σε σχέση με πέρυσι. Το παράπονό μου είναι ότι, μόνος μου θα έλεγα «ποιος είναι αυτός;» αν έβλεπα έναν Γουλιέλμο να παίρνει την ομάδα. Επειδή όμως μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη, δεν είναι ο άγνωστος Χ. Φέτος θα έπρεπε να είχαμε διπλά διαρκείας σε σχέση με πέρυσι, είχαμε μείωση 30%. Κάνουμε μια τίμια προσπάθεια. Έκανα λάθος και βλέπω τα λάθη μου σε καθημερινή βάση. Ο κόσμος το συγχωρεί… Ρώτησα έναν φίλο μου, παράγοντας του ελληνικού μπάσκετ και είναι Παναθηναϊκός. Μου είπε ότι είμαι τυχερός γιατί είσαι Αρειανός. Όταν δεν πάει καλά μια ομάδα, όλοι βρίζουν τον ιδιοκτήτη και τον πρόεδρο και δεν πατούν στο γήπεδο αλλά στον Άρη το γεμίζουν. Η παρουσία του Αρειανού στο γήπεδο είναι συγκινητική. Οι Αρειανοί είναι δίπλα στην ομάδα τους. Το μεγαλύτερο βάρος που κουβαλάω είναι ότι έχω παρατήσει τη θέση μου και κάθομαι στα βελούδινα».

Για το αν παραμένουν στο πλευρό του επιχειρηματίες που τον υποστήριζαν: «Οι  δύο από τους τρεις φύγανε. Θυμάστε την περίοδο που τα πήγαινε χάλια η ομάδα; Υπήρχε μια έντονη κριτική, λέγανε πολλά και για μένα και μου είπαν ‘δεν κατάλαβα, βάζουμε λεφτά και μας βρίζουν κιόλας;’. Το πρόγραμμά μας δεν αλλάζει σε κάτι. Δεν ήρθα στον Άρη στηριζόμενος σε ξένες πλάτες. Ό,τι είπα, ισχύει. Η ομάδα πρέπει να προχωρήσει. Έχουμε έναν αγώνα αντοχής. Δεν περιμένουμε να βγούμε πρώτοι ή δεύτεροι, αλλά να χτίσουμε μια ομάδα που θα παλεύει».

Για το θέμα του Αλεξανδρείυο: «Είναι παιδικό όνειρό μου να πάρει ο Άρης το Παλέ. Υπάρχει καθημερινή επικοινωνία και είναι καλό για τον Άρη το ότι ζω στην Αθήνα. Μέχρι στιγμής βλέπω δυσκολίες και περιορισμούς, αλλά η προσπάθειά μας είναι να έχει το σπίτι του χωρίς περιορισμούς. Να μπορούμε να το αξιοποιούμε για διάφορες εκδηλώσεις με σκοπό τα συμπληρωματικά έσοδα. Βρισκόμαστε σε μια ανοιχτή κουβέντα. Το λειτουργικό κόστος του Αλεξανδρείου είναι υψηλό, γι’ αυτό λέω ότι είναι ένα ανοιχτό ζήτημα. Εγώ δεν θέλω προνομιακή μεταχείριση αλλά μια τίμια λύση. Το βέβαιο είναι ότι το Παλέ είναι το σπίτι του Άρη και πρέπει να βρούμε μια λύση».

Για τις σχέσεις με τον ΑΣ λόγω των ανακοινώσεων για την ΓΣ: «Είναι άριστες. Ο Γιάννης Ψηφίδης είναι πραγματικός Αρειανός, εκπροσωπεί τη μητέρα του Άρεως, άρα όλοι έχουμε υποχρέωση σεβασμού και υποστήριξης. Οι ανακοινώσεις που βγήκαν… δεν χρειάζεται να τις λαμβάνεις κανείς υπόψη του. Κάποια στιγμή θα γίνει και μια γενική συνέλευση και για μένα πρέπει να γίνει μέσα στον Φεβρουάριο» ενώ πρόσθεσε για τις Ακαδημίες μπάσκετ: «Δεν είναι δυνατόν να δώσει η ΚΑΕ τις ακαδημίες στον ΑΣ. Είχα πει ότι οι ακαδημίες ανήκουν νομικά στον ΑΣ και θα συνεχίσει να τις διαχειρίζεται η ΚΑΕ. Οι ακαδημίες δεν θα υπάρχουν χωρίς την ΚΑΕ η οποία φτιάχνει ένα σχέδιο το οποίο προβλέπει ριζική αλλαγή σε επίπεδο εγκαταστάσεων και λειτουργίας. Ο Άρης πρέπει να μαζέψει ό,τι καλύτερο υπάρχει σε επίπεδο ταλέντου».

Για τις σχέσεις του με τους οργανωμένους του SUPER 3 είπε: «Δεν έχουμε πρόβλημα, είναι η δύναμη του Άρη και στήριξαν την ομάδα. Αυτοί και οι μη οργανωμένοι όταν φωνάζουν και τραγουδάνε είναι ένα εκπληκτικό θέαμα, τεράστια δύναμη. Αυτοί κέρδισαν τα τελευταία παιχνίδια. Έχουμε καλή συνεργασία».

Για την παραμονή Τολιόπουλου είπε: «Φυσικά και θέλουμε να μείνει. Ασφαλώς και μπορούμε να τον κρατήσουμε. Θα μιλήσουμε μαζί του»

Για τη επιλογή Καστρίτη και την παραμονή του: «Όταν πήρα την απόφαση για τον Αγγέλου ένας άνθρωπος του μπάσκετ μου είπε ότι πρέπει να βρω έναν προπονητή με τον οποίο να επικοινωνούμε μπασκετικά. Αυτό μου αρέσει στον Γιάννη Καστρίτη. ¨Όταν ήρθε του είπα τι πρέπει να αλλάξουμε στην ομάδα και μου απάντησε ότι οι παίκτες πρέπει να ευχαριστούνται το παιχνίδι. Πρέπει να χαμογελάνε και αυτό έκανε. Ασφαλώς και θέλω να μείνει αλλά είναι και απόφαση δική του. Φυσικά και μπορούμε να τον κρατήσουμε. Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάξει, αυτό πιστεύω»

Tags:

ΣΧΟΛΙΑ

Εγγραφείτε στο newsletter μας
Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και ειδήσεις απο όλο τον μπασκετικό κόσμο