LUAVI header ad

Ο καιρός του σήμερα

Γράφει ο Human Touch 20/11/2010 (13:09) Το πρωτάθλημα της Α1 βρίσκεται αισίως στην 5η αγωνιστική του, ενώ και τα υπόλοιπα Εθνικά πρωταθλήματα μετρούν αντίστοιχα τις δικές τους α...
Ο καιρός του σήμερα
Γράφει ο Human Touch
20/11/2010 (13:09)

Το πρωτάθλημα της Α1 βρίσκεται αισίως στην 5η αγωνιστική του, ενώ και τα υπόλοιπα Εθνικά πρωταθλήματα μετρούν αντίστοιχα τις δικές τους αγωνιστικές. Το κυριότερο είναι πως οι αγώνες για να γίνουν δεν χρειάζονται πια την παρέμβαση των μηχανισμών καταστολής.
Όλα δείχνουν ότι προς το παρόν το ελληνικό μπάσκετ "γλίτωσε από τις δυνάμεις του σκότους" που -για πολλοστή φορά- εμφανίστηκαν με τη μορφή των Ελλήνων καλαθοσφαιριστών
Ο "καλός Θεούλης" του ελληνικού μπάσκετ δεν μπόρεσε να αφήσει το ποίμνιό του ανυπεράσπιστο. Και με μια κίνηση μεγαλοψυχίας, αφού το συγχώρησε για τις περιπλανήσεις του στα μονοπάτια του επαγγελματικού μπάσκετ, του προσέφερε την -από χρόνια πια γι’ αυτόν- προσφιλή του τεχνογνωσία της καταστολής.

Αυτή, όμως, είναι μια πρώτη απόπειρα ερμηνείας των γεγονότων του σήμερα!

Από την άλλη, πολλοί από εμάς, του αντίπαλου στρατοπέδου, μείναμε με την απορία: Πώς είναι δυνατόν ο ορκισμένος πολέμιος του επαγγελματισμού, να προσφέρει τη βοήθειά του σ’ αυτό που χρόνια πολεμούσε και που τώρα πια βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής; Όταν, μάλιστα, είχε φτάσει στο σημείο να χρησιμοποιήσει ως "απεργοσπάστες" τις μέχρι πρότινος "μαϊμούδες", όπως αποκαλούσε τους Αμερικανούς παίκτες.

Είναι, λοιπόν, φανερή η ανάγκη να αναζητηθεί μια άλλη ερμηνεία. Ο κύριος Βασιλακόπουλος ήταν -όπως πολύ έντιμα είπε, κάνοντας την αυτοκριτική του ο κύριος Λαζαρίδης- μια κομματική ετερόφωτη μετριότητα, που εξελίχθηκε σε δυνάστη του χώρου, που εμποδίζει συστηματικά οτιδήποτε θα μπορούσε να αμφισβητήσει τις ταλιμπάν απόψεις του.

Αν μπορούσα να προσθέσω στο κείμενο μια φράση, αυτή θα ήταν ότι αυτή η κομματική μετριότητα εξελίχθηκε σε ένα ευφυή δυνάστη.

Το δημοκρατικό αθλητικό κίνημα, η επιδιωκόμενη συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωσή του, η ιδεολογική αντίθεση σε κάθε προσπάθεια εμπορευματοποίησης του αθλητισμού και άλλα πολλά από τα συνθήματα που χρόνια τώρα προβάλει σαν θέσεις, είναι έννοιες που ούτε κατά διάνοια βρίσκονται στις επιδιώξεις του.

Είναι η δημοκρατική βιτρίνα του ευφυή δυνάστη, που ήξερε καλά τον τρόπο να νομιμοποιεί τη σιγή των αμνών που επέβαλε, στο όνομα των δημοκρατικών και σοσιαλιστικών ιδανικών και στην πράξη να διαιωνίζει την εξουσία του
.

Αυτός, λοιπόν, ο Βασιλακόπουλος, έγκαιρα κατάλαβε πως μια πιθανή κατάρρευση του πρωταθλήματος της Α1, θα άνοιγε τον δρόμο για τριγμούς στα θεμέλια του δικού του οικοδομήματος και έκρινε πως ήταν μείζονος σημασίας η χείρα βοήθειας προς τη λίγκα και ελάσσονος η προστασία αυτήν τη στιγμή της προοδευτικής του βιτρίνας.

Με λίγα λόγια, ο καιρός του σήμερα για την ελληνική καλαθοσφαίριση είναι εφιαλτικά άσχημος. Όχι μόνο γιατί τα προβλήματα στο άθλημα συνεχίζουν να παραμένουν, αλλά γιατί για ακόμη μια φορά το σύστημα -αυτή τη φορά ενωμένο- κατάφερε να ξεπεράσει άλλη μια κρίση και το κυριότερο να θέσει ξανά στο περιθώριο τις μοναδικές δυνάμεις, τους Έλληνες καλαθοσφαιριστές, που χρόνια τώρα φαίνεται να είναι και οι μόνοι που διεκδικούν.

Αν έπρεπε να απαντήσω για τη διάρκεια αυτής της κακοκαιρίας με μεγάλη λύπη θα έλεγα πως θα είναι μακρόχρονη. Οι αλλαγές που απαιτούνται στο άθλημα επιβάλλουν πρώτα απ’ όλα αλλαγές στο σύστημα που σήμερα το εξουσιάζει.

Οι αλλαγές αυτές δεν μπορούν να επιβληθούν, αν δεν αφυπνιστεί και πειστεί η -μέχρι σήμερα- εξουσιαζόμενη σ’ όλη την επικράτεια βάση του αθλήματος (σωματεία - παράγοντες - διαιτητές), ότι αξίζει το κόπο να αφήσει κατά μέρος την εξευτελιστική προσαρμογή της στο σύστημα, ως μέσο άμυνας και επιβίωσης.

Αυτή η προσπάθεια όμως απαιτεί -όπως σωστά έχει ξαναγραφτεί δράσεις- και αυτό με βάση τη σημερινή κατάσταση είναι μια μεγάλη κουβέντα.

Αύριο η συνέχεια

human_touch21@yahoo.gr
Tags:

ΣΧΟΛΙΑ

Εγγραφείτε στο newsletter μας
Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και ειδήσεις απο όλο τον μπασκετικό κόσμο