Trace N Chase (top)

Η διεκπεραίωση ενός τελικού

Γράφει ο Human Touch 25/02/2011 (00:23) Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης και ο ηγέτης της κ. Βασιλακόπουλος έδειξαν για άλλη μια φορά πόσο γερασμένοι και αφυδατωμένοι από...
Η διεκπεραίωση ενός τελικού
Γράφει ο Human Touch
25/02/2011 (00:23)

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης και ο ηγέτης της κ. Βασιλακόπουλος έδειξαν για άλλη μια φορά πόσο γερασμένοι και αφυδατωμένοι από κάθε στάλα τόλμης και φαντασίας είναι.
Δεν χρειαζόταν να υπάρξουν τα γεγονότα στο γήπεδο "Καραϊσκάκης" για να αποδείξουν τα παραπάνω. Και ο προπέρσινος και ο περσινός, αλλά και ο φετινός σχεδιασμός του τελικού, δείχνουν ότι η Ελληνική Ομοσπονδία εξ αρχής σχεδιάζει τη διεξαγωγή του, με βάση τη λογική που έχει αποδεχθεί ως δεδομένο, ότι ο τελικός κινδυνεύει από επεισόδια μεταξύ των φιλάθλων των "αιωνίων".

Το σχέδιο πλέον είναι γνωστό: μικρό γήπεδο, μικρός αριθμός φιλάθλων μεγάλη αστυνομική δύναμη και πολλές δεήσεις την προηγουμένη, για ένα ήσυχο και δίχως απρόβλεπτα τελικό.

Ο κ. Βασιλακόπουλος έχει επικρίνει πολλές φορές τη λίγκα του ΕΣΑΚΕ για την ανικανότητα που δείχνει στο να διαχειριστεί τα θέματα του πρωταθλήματός της. Στην προκειμένη, όμως, περίπτωση αποδεικνύει ότι και η ομοσπονδία του, χειρίζεται τα θέματα της δικής της διοργάνωσης (κύπελλο) με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Τα επεισόδια στο ντέρμπι του ποδοσφαίρου δεν θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα στη διεξαγωγή του τελικού κυπέλλου, ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και στον Ολυμπιακό, αν η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης τον είχε προετοιμάσει ένα χρόνο τώρα. Αποδεσμευμένη πλήρως από τη μέχρι τώρα επικρατούσα λογική -ότι δημιουργούμε μικρές κερκίδες φιλάθλών, που είναι εύκολο να ελεγχθούν και να κατασταλούν- μπορούσε να οργανώσει έναν τελικό που θα απευθυνόταν:

Στο κομμάτι της νεολαίας που συμμετέχει και αγαπά το μπάσκετ.
Στο κομμάτι της νεολαίας που από ένα απλό ενδιαφέρον θα επιθυμούσε να παρακολουθήσει έναν αγώνα μπάσκετ, μεταξύ των δύο καλύτερων ομάδων της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης.
Στους φίλαθλους γονείς με τα παιδιά τους.
Στους εναπομείναντες εραστές του αθλήματος.

Προτάσεις έχουν υπάρξει και μπορούσαν να υπάρξουν και άλλες. Η οργάνωση, όμως, ενός τέτοιου τελικού, προϋποθέτει πολλή δουλειά και το κυριότερο μεράκι και φαντασία. Αυτά δεν υπάρχουν στη σημερινή διοίκηση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, που γερασμένη σε όλα έχει βάλει το άθλημα στον αυτόματο πιλότο, με προορισμό σωτηρίας το Κατάρ.

Η λύση της αναβολής, ή της Σύρου, που έχουν πέσει στο τραπέζι, δεν νομίζω ότι έχουν τύχη, αφού ο κ. Βασιλακόπουλος δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί μια λύση, που θα αποδείξει ότι είναι δέσμιος των εξελίξεων.

Κατά τη γνώμη μου, θα κάνει την έκπληξη και θα επιλέξει τη διεξαγωγή ενός τελικού με συμμετοχή -πιθανώς- μαθητών και ακαδημιών ομάδων, ή και φιλάθλων που δεν ανήκουν στον σκληρό πυρήνα των οπαδών των δύο ομάδων, θέλοντας να δείξει με αυτόν τον τρόπο ότι μπορεί να χειριστεί το πρόβλημα, κάνοντας μάλιστα και την υπέρβαση. Τώρα όμως είναι αργά, το μόνο που θα μπορέσει να πετύχει είναι να κάψει και αυτήν την επιλογή.

Γιατί αυτή την επιλογή δεν την πίστεψε ποτέ.
Γιατί αυτήν την επιλογή θα τη χρησιμοποιήσει κάτω από την πίεση των γεγονότων.
Γιατί αυτή η επιλογή για να αποδώσει, πρέπει να την πιστεύεις και να την έχεις προετοιμάσει σε όλες της τις λεπτομέρειες.

Μακάρι να διαψευστώ και ο τελικός αυτός να γίνει η αφορμή να πειστούν κάποιοι ότι δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Δυστυχώς, όμως, για μια άλλη φορά οι εναπομείναντες εραστές του αθλήματος θα συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε τη διεξαγωγή ενός τελικού - γιορτή, σε ένα κατεξοχήν μπασκετικό γήπεδο, όπως το κλειστό του ΟΑΚΑ, με τις κερκίδες του γεμάτες από ένα πολύχρωμο πλήθος, που δεν θα είχε ανάγκη από κενές ζώνες προστασίας και δίκτυα που θυμίζουν ζωολογικούς κήπους.

Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι έχω μεγάλη δόση φαντασίας, όμως η αλήθεια είναι πως μόνο αν ορίσεις που θέλεις να φτάσεις, θα επιλέξεις σωστά και τον δρόμο που θα σε οδηγήσει εκεί.

Το πρόβλημα με την κοινωνία μας -και φυσικά το άθλημά μας- είναι πως συμπολιτεύσεις, αντιπολιτεύσεις, συνδικάτα, ομοσπονδίες, πρόεδροι, μέλη Δ.Σ., κλπ, αδυνατούν να φανταστούν πού θέλουν να μας οδηγήσουν, γι’ αυτό αυτοί πάντα θα χάνουν τον δρόμο και εμείς πάντα θα βλέπουμε τα ίδια όνειρα.

human_touch21@yahoo.gr
Tags:

ΣΧΟΛΙΑ

Εγγραφείτε στο newsletter μας
Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και ειδήσεις απο όλο τον μπασκετικό κόσμο