LUAVI header ad

Πληρώνουν τα… σπασμένα

Του Γιώργου Κογκαλίδη 06/10/2011 (12:47) Όλοι μας (με περισσότερη σπουδή οι "αυλικοί") καταγράψαμε το χάλι του φετινού Κυπέλλου Ελλάδας με τις διαδοχικές αποχωρήσεις ομάδ
Πληρώνουν τα… σπασμένα
Του Γιώργου Κογκαλίδη
06/10/2011 (12:47)

Όλοι μας (με περισσότερη σπουδή οι "αυλικοί") καταγράψαμε το χάλι του φετινού Κυπέλλου Ελλάδας με τις διαδοχικές αποχωρήσεις ομάδων. Κάποιες (ελάχιστες) δεν είχαν προλάβει να… συγκροτηθούν σε σώμα, οπότε προκειμένου να… γελάσει ο κόσμος, προτίμησαν την ανέξοδη (από κάθε άποψη) αποχώρηση. Όχι παράλογο…
Το μυστικό, βεβαίως, είναι στο… "ανέξοδη". Βλέπετε, οι περισσότεροι παράγοντες σκέφτηκαν τα έξοδα μετακίνησης και προκειμένου να γλιτώσουν χρήματα, σε μια δύσκολη εποχή, επέλεξαν να μην ταξιδέψουν.

Υπήρξαν κι άλλοι που τίμησαν τον θεσμό, που διάλεξαν να ταξιδέψουν και μια, και δυο (άλλοι και τρεις) φορές, προκειμένου να μην υποβαθμίσουν τη δεύτερη τη τάξη διοργάνωση της χώρας. Το ευχαριστώ; Τους κόβουν τα οδοιπορικά!

Η ΕΟΚ στην ουσία μετακυλύει το χρέος που (ΚΑΚΩΣ, και το γράψαμε πρώτοι, από την πρώτη στιγμή, πολύ πριν κάνει δηλώσεις ο κ. Γιώργος Βασιλακόπουλος) της άφησε το κράτος, μειώνοντας κατά το ήμισυ την επιχορήγηση, στις πλάτες των παραγόντων.

Αν βγείτε λίγο από τα στενά μπασκετικά όρια και μπείτε στα... παπούτσια ενός παράγοντα της Α2 (δεν γράφω όνομα, μην υπάρξουν παρεξηγήσεις), ο οποίος δεν έχει την οικονομική επιφάνεια των Αγγελόπουλων, ή των Γιαννακόπουλων, αλλά μια αγάπη, μια τρέλα για το μπάσκετ, θα διαπιστώσετε πως:

Αφού πληρώσει την έκτακτη εισφορά, αφού πληρώσει το τέλος μέσω ΔΕΗ, αφού πληρώσει όλους αυτούς τους ληστρικούς φόρους, που καθημερινά βάζει το κράτος, θα κληθεί να πληρώσει από την τσέπη του, άλλα 5.000 ευρώ (κατά μέσο όρο), γιατί ήθελε να είναι εντάξει απέναντι στον χώρο του μπάσκετ, απέναντι στους παίκτες του, απέναντι στην ομοσπονδία. Πάλι καλά που δεν του ζητάμε να… σκύψει κιόλας.

Είναι λογικό αν το δείτε με μια πρώτη ματιά, το χρέος που αδίκως φορτώθηκε η ομοσπονδία, να μεταφερθεί στα χαμηλότερα στρώματα. Θα ήταν, όμως, πολύ πιο τίμιο, πολύ πιο λογικό και θα αποτελούσε και μοχλό πίεσης, να αποφάσιζε η ομοσπονδία (ακόμα και τώρα) να ακυρώσει το κύπελλο, μεταφέροντας το μπαλάκι στο κράτος, από το να μεταφέρει το βάρος στις πλάτες των παραγόντων.

Γιατί μπορεί επισήμως να μην βγαίνουν να μιλήσουν (ο φόβος φυλά τα έρημα), όμως στις κατ' ιδίαν συζητήσεις βγάζουν τον καημό τους. Κι έχουν δίκιο. Εμείς, που ποτέ δεν πήραμε το μέρος τους, ένα έχουμε να τονίσουμε: Δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' αόριστο η αφαίμαξη των παραγόντων. Κάποια στιγμή, ακόμα και αυτοί, θα κλοτσήσουν και τότε το οικοδόμημα θα δοκιμάσει τις αντοχές του.
Ας μην πάρουμε το ρίσκο

Σεβόμαστε και την πολιτική τοποθέτηση τού προέδρου της ΕΟΚ, αλλά κάποια στιγμή, πέραν από τους φιλιππικούς που είναι μάλλον ανούσιοι, οφείλει να αντιδράσει δυναμικά και όχι να στραγγίζει τους δύσμοιρους "εραστές" του μπάσκετ.

Αυτούς που το δεξί του χέρι, ο πρόεδρος τής ΕΣΚΑ, ατυχώς ονόμασε "πεμπτουσία" του σπορ ("εσείς είσαστε το μπάσκετ" είχε πει, στην πιο άστοχη δήλωση από καταβολής του αθλήματος στη χώρα)…
Tags:

ΣΧΟΛΙΑ

Εγγραφείτε στο newsletter μας
Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και ειδήσεις απο όλο τον μπασκετικό κόσμο