Trace N Chase (top)

Χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά με πίστη

Μετά του Νέους Άνδρες, είναι η σειρά των Εφήβων να ριχτούν… στη μάχη του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που θα διεξαχθεί από 18 έως 28 Ιουλίου στη Λετονία. Το συγκρότημα...
Χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά με πίστη

Μετά του Νέους Άνδρες, είναι η σειρά των Εφήβων να ριχτούν… στη μάχη του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που θα διεξαχθεί από 18 έως 28 Ιουλίου στη Λετονία. Το συγκρότημα του Ηλία Παπαθεοδώρου μπορεί να μην έχει τη "λάμψη" των Νέων Ανδρών ούτε τις… προσδοκίες μεταλλίου των Παίδων, αλλά αποτελεί μία εξίσου σκληροτράχηλη ομάδα.

Με αυτές τις αρχές, άλλωστε, δομήθηκε καθ' όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας, εκεί όπου ο νεαρός τεχνικός φρόντισε να "χτίσει" τη "γαλανόλευκη" με όπλο την καλή αμυντική λειτουργία.
Κι αν στα φιλικά τα αποτελέσματα δεν ήταν συνήθως θετικά, αυτό είναι κάτι έλασσον, όπως γνωρίζει καλά τόσο ο κόουτς Ηλίας Παπαθεοδώρου, όσο και οι παίκτες του.

Ποια, όμως, είναι πλεονεκτήματα της Εθνικής ομάδας των Εφήβων και ποια τα μειονεκτήματα; Το basketblog σάς παρουσιάζει αυτά που θα πρέπει να ξέρετε για τη "γαλανόλευκη", η οποία αύριο ξεκινά τις υποχρεώσεις της στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Τα "δυνατά χαρτιά"

Άμυνα που… "σκοτώνει"

Το κυριότερο χαρακτηριστικό της Εθνικής Εφήβων στα περισσότερα φιλικά παιχνίδια που έδωσε είναι ότι κράταγε τους αντιπάλους της χαμηλά στο σκορ. Ανεξαρτήτως αντιπάλου και… συνθηκών, η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου έδειξε πως μπορεί να υπηρετήσει το δόγμα "εν αρχή ην η άμυνα" αφού όλοι οι παίκτες που βρίσκονται στη δωδεκάδα έχουν αποδεχθεί πως το παν είναι να παρουσιαστούν συνεπείς στον αμυντικό τομέα.

Πληθώρα ποιοτικών γκαρντ

Πρόκειται για κάτι… σπάνιο τα τελευταία χρόνια αφού το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα διαθέτει (ούτε λίγο, ούτε πολύ) τέσσερις εξαιρετικούς χειριστές της μπάλας (Δημήτρης Σταμάτης, Γιώργος Παπαδιονυσίου, Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης, Βασίλης Τολιόπουλος). Πράγμα που σημαίνει πως ο Ηλίας Παπαθεοδώρου μπορεί να χρησιμοποιεί συχνά πυκνά σχήματα με δύο (ου μην και τρεις) "κοντούς" στην ίδια πεντάδα ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο την ένταση στην πίεση πάνω στη μπάλα.

Ξεκάθαροι ρόλοι

Ο καθορισμός των ρόλων και των "πρέπει" για κάθε παίκτη είναι εξ' ορισμού μία δύσκολη δουλειά για τον εκάστοτε προπονητή. Ειδικά όταν έχει να κάνει με νεαρούς παίκτες, οι οποίοι δεν έχουν παραστάσεις. Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου έχει καταφέρει, όμως, να… ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή τι ζητά από κάθε παίκτη και τι πρέπει να γίνεται ανά πάσα στιγμή στο παρκέ. Κοινώς, ο ομοσπονδιακός τεχνικός έχει κατανείμει άριστα τους ρόλους σε όλους τους παίκτες

Ηγέτης… επί τρία

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η Εθνική Εφήβων μπορεί να μην έχει "διαφημιστεί" (αδίκως) όσο οι άλλες δύο "μικρές" ομάδες της χώρας μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως φείδεται ταλέντου και προσωπικοτήτων. Αντίθετα, διαθέτει στις τάξεις της τρεις σπουδαίους ηγέτες, που μπορούν ανά πάσα στιγμή να αλλάξουν τον ρυθμό ενός αγώνα και να πάρουν την Εθνική από το χέρι. Οι Δημήτρης Σταμάτης (κόμπο γκαρντ), Βασίλης Τολιόπουλος (πόιντ γκαρντ) και Γιώργος Διαμαντάκος (σέντερ) είναι τα τρία "αστέρια" της "γαλανόλευκης", δίχως αυτό να σημαίνει πως οι υπόλοιποι εννέα παίκτες είναι δευτερευούσης σημασίας.

Οι αδυναμίες

Κοντή ομάδα

Είναι σπάνιο φαινόμενο, αλλά η φετινή φουρνιά της Εθνικής Εφήβων διαθέτει στις τάξεις της συνολικά έξι παίκτες (Δημήτρης Σταμάτης, Γιώργος Παπαδιονυσίου, Μιχάλης Λιάπης, Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης, Γιάννης Χατζηνικόλας, Βασίλης Τολιόπουλος) που είναι κάτω από 1μ90. Τουτέστιν, η υψομετρική της… αδυναμία έναντι των αντιπάλων της ενδέχεται να δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Ειδικά στον τομέα των ριμπάουντ, εκεί όπου το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αντιμετώπισε προβλήματα κατά τη διάρκεια των φιλικών παιχνιδιών.

Ζητείται… σουτέρ

Ένα άλλο μείζον πρόβλημα που παρουσιάστηκε στους φιλικούς αγώνες προετοιμασίας είναι ότι η "γαλανόλευκη" φείδεται κλασικών σουτέρ. Κάτι που, εν μέρει, δικαιολογεί και τη χαμηλή παραγωγικότητα που έχει επιδείξει μέχρις στιγμής. Γιατί χωρίς καλό περιφερειακό σουτ και με δεδομένες αδυναμίες σε συγκεκριμένα σημεία του παιχνιδιού (ριμπάουντ, λάθη), τότε η επιθετική δυστοκία δεν θα αργήσει να εμφανιστεί. Κάτι που αποτυπώθηκε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και τα φιλικά παιχνίδια, εκεί όπου η Εθνική μας δυσκολευόταν να ξεπεράσει τους εξήντα πέντε (65) πόντους. Έτσι, η σκληρή άμυνα που αναφέραμε παραπάνω είναι ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη. Ήτοι, όσο χαμηλότερο σκορ, τόσο πιο εύκολο για τους παίκτες του Ηλία Παπαθεοδώρου να κυνηγήσουν τη νίκη.

Πρόβλημα στο "5"

Εν αντιθέσει με την Εθνική Νέων Ανδρών, η Εφήβων διαθέτει κλασικό σέντερ και μάλιστα… "πύργο". Ο λόγος για τον Γιώργο Διαμαντάκο, ο οποίος αποτελεί έναν από τους βασικούς αγωνιστικούς πυλώνες της ομάδας του Ηλία Παπαθεοδώρου. Πέραν αυτού, όμως, η "επίσημη αγαπημένη" δεν διαθέτει άλλη λύση, πάνω στην οποία μπορεί να "στηριχθεί" το επιθετικό παιχνίδι της. Έτσι, εν τη απουσία του σέντερ του Παναθηναϊκού, το παιχνίδι της Ελλάδας αλλάζει κατεύθυνση (κάτι που δεν είναι απαραίτητα κακό).

Καλοί χειριστές, αλλά…

Στα "δυνατά χαρτιά" του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος αναφερθήκαμε στο γεγονός πως διαθέτει πολύ καλούς χειριστές της μπάλας. Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος, γιατί η άλλη είναι πως ακόμα κι έτσι, η Εθνική μας υποπίπτει πολύ εύκολα στο λάθος. Πρόκειται, άλλωστε, για μία "χτυπητή" αδυναμία, την οποία είχε καυτηριάσει ο Ηλίας Παπαθεοδώρου με δηλώσεις του τις προηγούμενες ημέρες.

Πρώτα πρόκριση, μετά βλέπουμε…

Η Εθνική ομάδα των Εφήβων βρίσκεται στον δεύτερο όμιλο μαζί με τους Τσεχία (18/07), Βοσνία (19/07) και Ρωσία (20/07). Όπερ και σημαίνει πως το έργο της από την αρχή κιόλας του τουρνουά είναι δύσκολο αφού Τσέχοι και Ρώσοι λογίζονται στα φαβορί για ένα μετάλλιο. Έτσι, η νίκη απέναντι στη Βοσνία θεωρείται απαραίτητη και, εν συνεχεία, αν έρθει το θετικό αποτέλεσμα σε ένα από τα άλλα δύο παιχνίδι, έχει καλώς. Πρώτος στόχος της "γαλανόλευκης" είναι η πρόκριση στη Β' Φάση της διοργάνωσης, οπότε και μπορούν να γίνει… αναθεώρηση κάποιων δεδομένων.

Το ρόστερ της Εθνικής Εφήβων

Όνομα Ηλικία Ύψος Θέση Ομάδα
Δημήτρης Σταμάτης 17 1μ88 1-2 Ευρυάλη
Γιώργος Παπαδιονυσίου 18 1μ90 1 Δούκας
Κωνσταντίνος Κεφάλας 18 1μ96 2-3 Δούκας
Γιώργος Διαμαντάκος 18 2μ15 5 Παναθηναϊκός
Τάσος Σπυρόπουλος 18 2μ04 4-5 ΠΑΟΚ
Θωμάς Κώττας 17 2μ04 5 ΠΑΟΚ
Μιχάλης Λιάπης 18 1μ88 2 ΠΑΟΚ
Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης 18 1μ89 1 Ηλυσιακός
Γιάννης Χατζηνικόλας 18 1μ87 2-3 Νέα Κηφισιά
Βασίλης Τολιόπουλος 17 1μ85 1 Πανιώνιος
Γιάννης Κουζέλογλου 18 2μ04 4-5 Μαντουλίδης
Κώστας Μήτογλου 17 2μ00 4 Αστέρια

Προπονητής: Ηλίας Παπαθεοδώρου
Βοηθός προπονητή: Γιώργος Δοξάκης

Τα φιλικά παιχνίδια της Εθνικής Εφήβων

Ελλάδα - Βουλγαρία 70-68
Τα δεκάλεπτα: 10-15, 28-35, 45-53, 70-68. 
ΕΛΛΑΔΑ (Παπαθεοδώρου): Παπαδιονυσίου 8 (1), Ζώρζος 2, Σπυριδωνίδης 12 (2), Τσαλπούρης 2, Τολιόπουλος 14, Λιάπης 5 (1), Κουζέλογλου 3 (1), Σταμάτης 4, Διαμαντάκος 12, Κώττας 8, Κεφαλάς, Σπυρόπουλος.

Γερμανία - Ελλάδα 68-63
Τα δεκάλεπτα: 14-20, 26-36, 47-48, 68-63. 
ΕΛΛΑΔΑ (Παπαθεοδώρου): Παπαδιονυσίου 15 (2), Χατζηνικόλας 4, Σπυριδωνίδης 4 (1), Τσαλπούρης 2, Σπυρόπουλος 8 (2), Τολιόπουλος 2, Λιάπης 9 (1), Κουζέλογλου 6 (1), Σταμάτης 10 (1), Μήτογλου 2, Κώττας 6, Κεφαλάς.

Ελλάδα - Σλοβενία 74-77
Τα δεκάλεπτα: 13-14, 25-23, 46-50, 74-77. 
ΕΛΛΑΔΑ (Παπαθεοδώρου): Παπαδιονυσίου 11 (1), Ζώρζος 4, Κεφαλάς 16 (3), Σπυριδωνίδης 4, Μήτογλου 4, Κουζέλογλου 10 (1), Σταμάτης 2, Διαμαντάκος 19, Κώττας 4, Σπυρόπουλος, Χατζηνικόλας, Λιάπης.

Ελλάδα - Ουκρανία 70-76
Τα δεκάλεπτα: 23-23, 34-41, 48-55, 70-76.
ΕΛΛΑΔΑ (Παπαθεοδώρου): Σταμάτης 7, Παπαδιονυσίου 4, Κεφάλας 2, Διαμαντάκος 13, Σπυρόπουλος 7 (1), Κώττας 2, Λιάπης 11, Σπυριδωνίδης 4, Τολιόπουλος 3 (1), Κουζέλογλου 17, Χατζηνικόλας.

Ελλάδα - Αγγλία 58-73
Τα δεκάλεπτα: 19-22, 27-39, 44-56, 58-73. 
ΕΛΛΑΔΑ (Παπαθεοδώρου): Σταμάτης 11, Παπαδιονυσίου 5, Κεφάλας 5 (1), Διαμαντάκος 18, Σπυρόπουλος 6 (2), Κώττας 5, Λιάπης 4, Σπυριδωνίδης 4, Τολιόπουλος, Κουζέλογλου, Χατζηνικόλας, Τσαλμπούρης. 

Ιταλία - Ελλάδα 64-51
Τα δεκάλεπτα: 19-8, 39-20, 53-39, 64-51. 
ΕΛΛΑΔΑ (Παπαθεοδώρου): Σταμάτης 9, Παπαδιονυσίου 4, Κεφάλας, Διαμαντάκος 14, Σπυρόπουλος, Κώττας 10, Λιάπης, Σπυριδωνίδης 4, Τολιόπουλος 2, Κουζέλογλου 5, Χατζηνικόλας 3 (1), Τσαλμπούρης.

Γαλλία - Ελλάδα 64-52
ΕΛΛΑΔΑ (Παπαθεοδώρου): Τολιόπουλος 4 (1), Παπαδιονυσίου 1, Σπυριδωνίδης 7 (1), Χατζηνικόλας 5, Μήτογλου 5, Κουζέλογλου 4, Σταμάτης 8 (1), Διαμαντάκος 16, Κώττας 2, Κεφάλας, Σπυρόπουλος, Λιάπης.

Γαλλία - Ελλάδα 76-58
ΕΛΛΑΔΑ (Παπαθεοδώρου): Μήτογλου 4, Κουζέλογλου 6 (2), Σταμάτης 16 (1), Διαμαντάκος 7, Κώττας 6, Κεφάλας 4 (1), Σπυρόπουλος 8 (2), Λιάπης 4, Τολιόπουλος, Σπυριδωνίδης.

ΣΧΟΛΙΑ

Εγγραφείτε στο newsletter μας
Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και ειδήσεις απο όλο τον μπασκετικό κόσμο