Trace N Chase (top)

"Σεβασμός και υπομονή"

Της Σοφίας Ράμμου 11/06/2011 (18:57) Οι "Πελαργοί" βρίσκονται πάντα στο πλευρό της Εθνικής ομάδας και γενικότερα δίπλα στο ελληνικό μπάσκετ. Ο Δημήτρης Πρίφτης είναι ένας
Της Σοφίας Ράμμου
11/06/2011 (18:57)

Οι "Πελαργοί" βρίσκονται πάντα στο πλευρό της Εθνικής ομάδας και γενικότερα δίπλα στο ελληνικό μπάσκετ. Ο Δημήτρης Πρίφτης είναι ένας από τους νέους προπονητές που δίνουν ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον στο ελληνικό μπάσκετ. Οι δύο πλευρές "ένωσαν" τις… δυνάμεις τους σε μια συνέντευξη που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα των "Πελαργών" και μίλησαν τόσο για την Εθνική ομάδα, για το άθλημα γενικότερα αλλά και για τις φιλοδοξίες του Δημήτρη Πρίφτη.
Αναλυτικά:    

- Τι σημαίνει για σας το μπάσκετ;
"Μπήκε στη ζωή μου με τη μορφή της παιδικής ενασχόλησης και μέσα από μια διαδρομή αγάπης και πάθους έφτασε να γίνει επάγγελμα, χωρίς όμως να χαθεί μέσα μου η χαρά του παιχνιδιού".

- Ελληνικό μπάσκετ και ελληνική οικονομία πάνε μαζί;
"Μακάρι να ‘ταν διαφορετικά, αλλά σε ότι αφορά το επαγγελματικό μπάσκετ δυστυχώς πάνε μαζί. Αναμφίβολα η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τη γενικότερη κοινωνική κι επαγγελματική ζωή της χώρας κατά συνέπεια και τον αθλητισμό. Θα έλεγα όμως πως το μπάσκετ ανεξάρτητα απ’ όλα αυτά, στη λαϊκή του υπόσταση και έννοια πάντα ενδιαφέρει τον Έλληνα φίλαθλο".

- Πως θα χαρακτηρίζατε το ελληνικό πρωτάθλημα μπάσκετ (με 5 λέξεις);
"Θα το χαρακτήριζα καταρχήν "2 ταχυτήτων" αφού οι 2 ομάδες έχουν αποκοπεί από τις υπόλοιπες σε όλα τα επίπεδα, "ενδιαφέρον κ ανταγωνιστικό" καθώς μετά τους 2 μεγάλους όλες οι ομάδες είναι πολύ κοντά αγωνιστικά, "απρόβλεπτο" (δεδομένων των προβλημάτων που το διέπουν), αλλά ταυτόχρονα υψηλού επιπέδου σε ότι αφορά στο επίπεδο των Ελλήνων παικτών αλλά και προπονητών".

- Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει ώστε το πρωτάθλημα της Α1 ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστικό;
"Πρέπει να διασφαλιστεί η αξιοπιστία και η οικονομική συνέπεια και για να γίνει αυτό πρέπει να τηρηθούν οι νόμοι και όλες οι διατάξεις που αφορούν τους κανόνες διεξαγωγής του. Επίσης πρέπει να γίνει ακόμη περισσότερη δουλειά σε επίπεδο μαρκετινγκ γιατί δυστυχώς το μπασκετ έχει χάσει τον επενδυτικό του χαρακτήρα, καθώς και να τηρηθούν τα μέτρα που αφορούν στη βία ώστε τα γήπεδα ν’ αποτελούν ασφαλείς χώρους για τον κόσμο".

- Ποιά η γνώμη σας για το Fun club της Εθνικής Ελλάδος Μπάσκετ "ΠΕΛΑΡΓΟΙ";
"Είναι το ελληνικό μπλε χρώμα και άρωμα στα γήπεδα όλου του πλανήτη. Για όλους εμάς μέσα στο γήπεδο είναι το κομμάτι της κερκίδας που ξεκουράζει το μάτι μας και τη σκέψη μας και ταυτόχρονα μας δίνει δύναμη και αυτοπεποίθηση στις προσπάθειές μας. Τους ευχαριστούμε πραγματικά για τη συμπαράσταση τους και τους θεωρούμε κομμάτι της ομάδας όπου κι αν παίζουμε. Είναι συμπαίκτες μας"!

- Φέτος τι να περιμένουμε από την Εθνική Ελλάδος στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας;
"Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πούμε κάτι. Σίγουρα όμως η Εθνική ομάδα έχοντας τοποθετήσει πολύ ψηλά το πήχη όλα τα προηγούμενα χρόνια, θα είναι ανταγωνιστική και θα προσπαθήσει να είναι αντάξια των προσδοκιών του έλληνα φίλαθλου.

- Υπάρχει μέλλον στη Εθνική ομάδα αλλά και στο ελληνικό μπάσκετ μετά εποχή (Διαμαντίδη - Σπανούλη);
"Το βασικό χαρακτηριστικό του ελληνικού μπασκετ είναι η διαχρονική παραγωγική διαδικασία. Η χώρα είναι μπασκετική. Πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού ασχολείται με το συγκεκριμένο σπορ, υπάρχουν αξιόλογοι προπονητές αλλά και πληθώρα σωματείων που καλλιεργούν το μπάσκετ. Συνεπώς πιστεύω πως ποτέ δε θ’ αντιμετωπίσουμε πρόβλημα σε ότι αφορά το μέλλον και την προοπτική.

Τώρα με την έννοια που το βάζετε νομίζω ότι ήδη υπάρχουν ταλαντούχοι παίκτες που έχουν τα εχέγγυα για να πάρουν τη σκυτάλη και είναι θέμα χρόνου, εμπειριών και δουλειάς να αγγίξουν το επίπεδο των παικτών της εθνικής ομάδας. Μην ξεχνάτε ότι οι μικρές Eθνικές ομάδες κινούνται πάντα σε πολύ υψηλό επίπεδο κάτι που αποδεικνύει ότι υπάρχει επόμενη μέρα".

- Ο Έλληνας προπονητής είναι ενήμερος πλήρης καταρτισμένος με την πολύτιμη βοήθεια του ΣΕΠΚ, είναι καλά αμειβόμενος; ή κάνει πλέον ερασιτεχνικό λειτούργημα;
"Ο Έλληνας προπονητής πραγματικά αντιστέκεται σε δύσκολους καιρούς κι ενώ όλα γύρω του είναι αποτρεπτικά συνεχίζει τη προσπάθειά του για να γίνεται καλύτερος. Ο ΣΕΠΚ είναι αρωγός σ’ όλα αυτά. Νομίζω ότι ο Έλληνας προπονητής είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο τόσο από άποψη γνώσεων όσο και εμπειριών. Αναμφίβολα οι καιροί είναι δύσκολοι κι είναι αναπόφευκτο όσο επαγγελματίες κι αν είμαστε, η αμοιβή να μην είναι το μόνο μας κίνητρο, έτσι πολύ συχνά αναζητούμε δύναμη από τη χαρά του παιχνιδιού".

- Τι θα συμβουλεύατε του παράγοντές που ασχολούνται ενεργά με το άθλημα του μπάσκετ;
"Δεν έχω να δώσω συγκεκριμένες συμβουλές δεν είμαι αρμόδιος άλλωστε. Εχω γνωρίσει σε μια διαδρομή που ξεκινάει από τα παιδικά και τοπικά μέχρι την Α1 ανθρώπους οι οποίοι με ανιδιοτέλεια έχουν αφιερώσει τη ζωή τους αλλά και της οικογένειάς τους στο μπάσκετ, κυρίως στις χαμηλότερες κατηγορίες, αλλά και άλλους που χρησιμοποίησαν το μπάσκετ για προσωπικές τους επιδιώξεις.

Η διαφορά είναι η αγάπη για το άθλημα και η διάθεση να προσφέρεις, όχι απαραίτητα οικονομικά. Απλώς θα ευχόμουν όσοι αποφασίζουν να μπουν στη κοινότητα του μπάσκετ, να έρχονται για να μείνουν και να προσφέρουν στο άθλημα κι όχι να είναι ευκαιριακοί. Επίσης η αναγκαιότητα να συνεργαστούν μεταξύ τους είναι πολύ μεγάλη για τη βελτίωση των συνθηκών της λίγκας.

-  Τι θα συμβουλεύατε τους μικρούς αθλητές;
"Ένα απ’ τα μοτο που πιστεύω ότι πρέπει να υιοθετήσουμε όλοι όσοι ασχολούμαστε με το μπάσκετ και μας ενδιαφέρει να βελτιωθούμε είναι ότι "όσο πιο πολύ δουλεύεις τόσο πιο τυχερός γίνεσαι". Συνεπώς το βασικό συστατικό είναι εργασία και ταυτόχρονα υπομονή για το αποτέλεσμα. Η ανυπομονησία είναι ο εχθρός της βελτίωσης".

- Ποιά η γνώμη σας για το γυναικείο ελληνικό μπάσκετ;
"Σαφέστατα τα τελευταία χρόνια έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου μέσα από την εθνική ομάδα, αλλά και τον Αθηναϊκό μέσα απ’ την ευρωπαϊκή του διαδρομή αναβιώνοντας παλιές τις καλές εποχές του Σπόρτιγκ. Υπήρξε μια σημαντική περίοδος στη προπονητική μου διαδρομή που εργάστηκα σε γυναικείες ομάδες (Εσπερίδες, Κρόνος Αγ Δημητρίου) και με βοήθησε σημαντικά στην εξέλιξή μου".

- Ξεκινήσατε ως προπονητής από τοπικές κατηγορίες φέτος είστε πρώτος προπονητής στην Καβάλα (Α1) έχετε πετύχει τους στόχους σας;
"Οι στόχοι είναι κάτι που δεν τελειώνει ποτέ όσο ζεις και αναπνέεις. Προσπαθώ να μην ξεφεύγω μακριά απ’ την επόμενη μέρα και να συγκεντρώνομαι στο επόμενο βήμα. Σίγουρα ονειρεύομαι πράγματα στο βάθος του δρόμου αλλά θέλω να είμαι μετρημένος και υπομονετικός".

- Ονειρεύεστε ευρωπαϊκή καριέρα προπονητή;
 "Σίγουρα είναι ένας απ’ τους στόχους στο βάθος της διαδρομής. Όταν έρθει η ώρα και οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες θα το επιδιώξω".

- Τι εύχεται ο άνθρωπος Πρίφτης στον προπονητή Πρίφτη;
"Πρώτα απ’ όλα εύχομαι να είμαι υγιής, εγώ και προπάντων η γυναίκα μου και η κόρη μου καθώς είναι εκείνοι που μου προσφέρουν γαλήνη αλλά και το κίνητρο. Επίσης να μην αλλοιώσω τη συνταγή με την οποία πορεύτηκα στη μικρή αυτή διαδρομή που είναι εργατικότητα, σεβασμός και υπομονή".
Tags:

ΣΧΟΛΙΑ

Εγγραφείτε στο newsletter μας
Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και ειδήσεις απο όλο τον μπασκετικό κόσμο