Αγαπούν την πόλη

Βαρκελώνη: Λένα Καραλή 08/05/2011 (00:30) Το ότι δεν ήρθαμε για τουρισμό στην πρωτεύουσα της Καταλονίας δεν μας απαγορεύει να δούμε με το μάτι του… τουρίστα όσες γωνιές τη...
Αγαπούν την πόλη
Βαρκελώνη: Λένα Καραλή
08/05/2011 (00:30)

Το ότι δεν ήρθαμε για τουρισμό στην πρωτεύουσα της Καταλονίας δεν μας απαγορεύει να δούμε με το μάτι του… τουρίστα όσες γωνιές της πανέμορφης αυτής πόλης μας επιτρέπει το σκληρό ωράριο και οι υποχρεώσεις μας. Είναι από τις φορές που έχουμε περπατήσει ασταμάτητα κι αυτό όχι από βίτσιο (κάποιοι ενδεχομένως το έχουμε), αλλά επειδή η ίδια η πόλη μας το… βγάζει.

Φτάνοντας κανείς στην πλατεία της Καταλονίας, λίγο πριν την κεντρική, μεγαλύτερη και γνωστότερη από τις Ράμπλες, απολαμβάνει την εικόνα ενός πανέμορφου σιντριβανιού, το οποίο δεσπόζει στην "πλάθα", που λένε και οι Ισπανοί. Αυτόματα, χωρίς επεξεργασία, μας έρχεται η σκέψη: μα πόσο δύσκολο ήταν να γίνει έτσι η Ομόνοια, αντί γι' αυτό το έκτρωμα που καθημερινά βλέπουμε;

Η απάντηση είναι αυτονόητη: αν γίνονταν έτσι, απλή, λιτή και όμορφη, ανθρώπινη, να σε τραβάει και όχι να σε διώχνει, θα συνέτρεχαν λόγοι αλλαγής της; Μάλλον όχι. Προκειμένου κάποιοι να βγάζουν χρήματα, αλλάζοντας και αλλάζοντας τις πλατείες, προχωρούν σε… αραβουργήματα, τα οποία μόνο υπό την επήρεια αλκοόλ μπορεί να συλλάβει ανθρώπινος νους.

Οι Καταλανοί αγαπούν περισσότερο από τους Έλληνες την πρωτεύουσά τους κι αυτό φαίνεται σε κάθε βήμα. Στους δρόμους δεν υπάρχουν αφίσες, παρά μόνο σε ορισμένα σημεία, σε κάθε γωνιά (απ' όσες γυρίσαμε) υπάρχει πράσινο (ανάσα για κάθε μεγαλούπολη, με προβλήματα ατμοσφαιρικής μόλυνσης), υπάρχουν καλοδιατηρημένα κτίρια κι άλλα πολλά.

Πήγαμε και στο εμπορικό κέντρο, που είναι έξω από την πόλη, εκεί όπου στεγάστηκε το Ολυμπιακό Χωριό. Μπορεί να μην παρέμεινε "αθλητικός χώρος", όμως το εκμεταλλεύτηκαν και πλέον αποτελεί "must to go" προορισμό για καθέναν που επισκέπτεται τη Βαρκελώνη. Α να, σαν το δικό μας, ένα πράγμα…

Δεν υπάρχουν όμορφες και άσχημες πόλεις, υπάρχουν πολιτικοί που δεν αγαπούν τον τόπο τους, την πατρίδα τους, την πόλη τους. Σε όποια βαθμίδα και αν ανήκουν. Δεν μιλάμε για το Ντουμπάι, ούτε για τη γενέτειρα των εμίρηδων που κάνει παρέα ο κ. Βασιλακόπουλος (με γεια τα Barberry κύριε πρόεδρε), αλλά για μια πόλη η οποία αντιμετωπίζει τα ίδια (ου μην χειρότερα) οικονομικά προβλήματα με τις δικές μας μεγαλουπόλεις. Για μια χώρα με πολλά κοινά στοιχεία, αλλά με σεβασμό προς τον πολίτη.

Λεπτομέρεια (μόνο τέτοια δεν είναι): Σε κάθε βόλτα που κάναμε, είδαμε ανθρώπους με κινητικούς περιορισμούς να ζουν στην πόλη και όχι κλεισμένοι στα σπίτια τους. Οι δρόμοι είναι προσβάσιμοι γι' αυτούς. Κανείς μαλάκας δεν έχει παρκάρει εκεί όπου περνάνε, ώστε να δυσκολέψει την κίνησή τους.
Tags:

ΣΧΟΛΙΑ

Εγγραφείτε στο newsletter μας
Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και ειδήσεις απο όλο τον μπασκετικό κόσμο