Μασκότ με νόημα

Του Φώτη Δουκάκη 25/03/2011 (19:45) Σε 159 μέρες γίνεται τζάμπολ στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας. Οι μέρες και οι νύχτες μας θα γεμίσουν συγκινήσεις, οι μονομαχίες τον Ευρωπα
Μασκότ με νόημα
Του Φώτη Δουκάκη
25/03/2011 (19:45)

Σε 159 μέρες γίνεται τζάμπολ στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας. Οι μέρες και οι νύχτες μας θα γεμίσουν συγκινήσεις, οι μονομαχίες τον Ευρωπαίων αστέρων θα κλέβουν την παράσταση και οι μάχες για την κατάκτηση του 37ου τροπαίου του θεσμού αναμένονται αμφίροπες. Πίσω από την ένταση των αγώνων και το κυνήγι της δόξας υπάρχει πάντα και η άλλη όψη του τουρνουά, η πιό ανάλαφρη, που όμως παίζει τον δικό της ρόλο στην επιτυχία της διοργάνωσης.

Ο λόγος για τις μασκότ και συκεκριμένα αυτή των Λιθουανών, τον Αμπέρις, ο οποίος είναι μιά φιγούρα που συμβολιζει μιά μπασκετική παράδοση της Λιθουανίας.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το όνομα του σημαίνει κεχριμπάρι. Το υλικό αυτό είναι πλούσιο στην Βαλτική και οι άνθρωποι το χρησιμοποιούσαν για να φτιάχνουν κοσμήματα από τη Λίθινη εποχή. Το κεχριμπάρι απέκτησε με το πέρασμα των αιώνων εξέχουσα θέση στην κουλτούρα των Λιθουανών και κυριώς στο χώρο του μπάσκετ.

Όποιος παίκτης γινόταν μέλος της εθνικής ομάδας της χώρας (από παιδικό μέχρι άντρες) λάμβανε από τον προπονητή του κεχριμπάρι, για καλή τύχη και σταδιοδρομία. Μάλιστα, το είχαν σαν κακό οιωνό αν σε κάποιο αγώνα το ξεχνούσαν σπίτι. Έτσι λοιπόν όταν ανατέθηκε στη Λιθουανία το τουρνουά, ο Αμπέρις βγήκε πανηγυρικά πρώτος συγκεντρώνοντας πάνω από 130 χιλιάδες ψήφους, αφήνοντας δέυτερο τον Iron Wolf και τρίτο τον Skeleton.

Αυτός ο χαρακτήρας θα πανηγυρίζει με του φίλους των νικητών, θα δίνει κουράγιο στους χαμένους, θα βρίσκεται σε κάθε πόλη που φιλοξενεί αγώνες προσφέροντας χαμόγελα και θα είναι μιά ζωντανή απόδειξη, του ότι κάθε τουρνουά εκτός από αγωνιστικές συγκινήσεις, κρύβει και όμορφες ιστορίες σχετικά με την κουλτούρα της διοργανώτριας χώρας.

Tags:

ΣΧΟΛΙΑ

Εγγραφείτε στο newsletter μας
Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και ειδήσεις απο όλο τον μπασκετικό κόσμο