Λιόλιος: «Συνειδητοποιούμε τι συμβαίνει; Είμαστε σε πόλεμο»!

Ο πρόεδρος του Προμηθέα Πατρών, Ευάγγελος Λιόλιος υπεραμύνθηκε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Metropolis 95,5» της απόφασης του ΕΣΑΚΕ να «τελειώσει» οριστικά εδώ και τώρα η σεζόν στην Basket League
Λιόλιος: «Συνειδητοποιούμε τι συμβαίνει; Είμαστε σε πόλεμο»!

Ο πρόεδρος του Προμηθέα Πατρών, Ευάγγελος Λιόλιος μίλησε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Metropolis 95,5» για την απόφαση για οριστική αναβολή του πρωταθλήματος. Ο διοικητικός ηγέτης των Πατρινών υπεραμύνθηκε της απόφασης του ΕΣΑΚΕ και των ομάδων να «τελειώσει» οριστικά εδώ και τώρα η σεζόν στην Basket League λόγω του κορονοϊού και περιέγραψε την κατάσταση με γλαφυρό τρόπο:

Αρχικά ο Ευάγγελος Λιόλιος είπε:  «Είναι κάτι που φαινόταν ότι έρχεται, τουλάχιστον γι’ αυτούς που ενημερώνονται για το τι συμβαίνει στον κόσμο. Ωστόσο, κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει τη τωρινή κατάσταση υπό την έννοια ότι η πραγματικότητα και τα γεγονότα ξεπέρασαν τη φαντασία μας. Ομολογώ ότι, όταν συνέβησαν στην Κίνα, οι περισσότεροι στην Ευρώπη υποεκτίμησαν το μέγεθος του προβλήματος και θεωρήθηκε ότι δεν θα μας αγγίξει ιδιαίτερα. Μεταξύ των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μου είναι και μια αλυσίδα καφέ, ανοίξαμε καταστήματα στην Κίνα και αντιλαμβάνεστε ότι είχαμε απευθείας ενημέρωση για ότι συνέβαινε από τότε, πριν από δύο μήνες. Ίσως πιο έντονα λόγω της διαφορετικής αντιμετώπισης από το καθεστώς, φανταστήκαμε όμως ότι σε περίπτωση που έρθει ο ιός στην Ευρώπη, με την ίδια ένταση, τι θα μπορούσε να συμβεί. Κι αυτό βιώνουμε τώρα. Πρέπει να ενεργήσουμε προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, να είμαστε ρεαλιστές και να ξέρουμε ότι αυτό που συμβαίνει δεν θα φύγει γρήγορα».

Για την απόφαση διακοπής του Πρωταθλήματος ο πρόεδρος του Προμηθέα ανέφερε: «Πράξαμε το αυτονόητο. Εδώ αναβλήθηκαν για το επόμενο έτος οι Ολυμπιακοί Αγώνες, δηλαδή το κορυφαίο αθλητικό γεγονός. Συνειδητοποιούμε τι συμβαίνει; Πρέπει να καταλάβουμε ότι προτεραιότητα είναι η ζωή μας. Κι αυτό δεν ισχύει μόνο στην Ελλάδα, είναι η προτεραιότητα όλου του κόσμου. Τώρα καταλαβαίνουν όλοι τη σημασία της ενέργειάς μας. Γι’ αυτό θεωρώ ότι κάναμε το αυτονόητο και τίποτε περισσότερο. Να προτείνουμε δηλαδή στον Υφυπουργό Αθλητισμού να διακόψουμε οριστικά το Πρωτάθλημα. Μη ξεχνάμε ότι εδώ και μερικές ημέρες οι ΚΑΕ είναι κλειστές δια Νόμου και θα είναι για πολύ καιρό ακόμη. Οι αεροπορικές εταιρίες θα είναι κλειστές έως τα τέλη του Απρίλη. Μη γελιόμαστε, αυτό που περνάμε δεν θα φύγει σ’ έναν μήνα».

Ο Λιόλιος σχολίασε και την ανακοίνωση του ΠΣΑΚ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι είναι αντίθετος με την διακοπή: «Δεν θα ήθελα να σχολιάσω ή να χαρακτηρίσω την ανακοίνωση του ΠΣΑΚ. Καταλαβαίνουμε όμως τι βιώνουμε; Επιχειρήσεις κλείνουν, μια οικονομία διαλύεται, ένα υγειονομικό σύστημα επιβαρύνεται, άνθρωποι πεθαίνουν ή υποφέρουν, οι επόμενοι μήνες στην Ελλάδα – όπως και στις άλλες χώρες – θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι και ειδικά για τη χώρα μας η οποία θα βιώσει πολύ έντονα αυτό που συμβαίνει. Η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας είναι ο τουρισμός και το μέγεθος της απώλειας θα το νιώσει όλος ο κόσμος. Καταλαβαίνουμε ότι έχουμε εργαζόμενους οι οποίοι δεν δουλεύουν πια; Η πλειοψηφία των ανθρώπων ζουν μ’ ένα επίδομα το οποίο δίνει η Κυβέρνηση και πολύ καλά πράττει και το δίνει. Είναι δυνατόν σ’ αυτό το πλαίσιο να κουβεντιάσουμε κάτι άλλο; Τι είμαστε; Είμαστε εκτός κοινωνίας ή είμαστε κάτι διαφορετικό. Έχουμε συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει;».

Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο μπάσκετ και στην χώρα ο Λιόλιος είπε: «Καταρχήν θέλω να σημειώσω ότι δεν έχω κάτι εναντίον του ΠΣΑΚ, ίσα-ίσα που οι αθλητές είναι οι πρωταγωνιστές. Αυτή τη στιγμή όμως, υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα τα οποία πρέπει να κοιτάξουμε. Επαναλαμβάνω ότι επιχειρήσεις κλείνουν, δεν μετρούν απλά απώλειες και πολλοί άνθρωποι ζουν μ’ ένα επίδομα. Γίνεται προσπάθεια διατήρησης ενός εργατικού δυναμικού. Η Κυβέρνηση έχει λειτουργήσει άψογα, στέκεται και βοηθά τον πολίτη, πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε πόλεμο. Δεν είναι θεωρητικός. Είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας και ο αντίπαλός μας είναι στην αυλή κι εμείς θέλουμε να κουβεντιάσουμε για το αν θα πρέπει να το αναβάλλουμε ή να το διακόψουμε (;) ή να κοιτάξουμε δικαιώματα; Όλοι έχουμε δικαιώματα και υποχρεώσεις. Ο καθένας από το δικό του κομμάτι πρέπει να είναι υπεύθυνος, θα πρέπει όλοι μαζί να χτίσουμε την επόμενη μέρα. Δεν θέλω να τσακωθώ με κανέναν, όλοι πρέπει να βοηθήσουμε για να χτίσουμε την επόμενη μέρα και πιστέψτε με στο ελληνικό μπάσκετ θα είναι μια εντελώς άλλη μέρα».

Ο πρόεδρος του Προμηθέα περιέγραψε και την επόμενη μέσα στη χώρα και στο μπάσκετ: «Πώς φαντάζεστε την Ελλάδα σ’ έναν μήνα; Γιατί κάθε εβδομάδα φανταζόμαστε κάτι διαφορετικό βάσει των γεγονότων. Η κατάσταση δεν θα είναι ίδια γιατί θα έχουμε επιχειρήσεις οι οποίες θα έχουν καταστραφεί, ακόμη και ο τουρισμός που δεν θα έχουμε θα προκαλέσει τεράστια απώλεια του τζίρου. Προσέξτε, όχι μεγάλη, αλλά τεράστια. Έρχονται σοβαρά προβλήματα. Πώς να μιλήσουμε για την επόμενη μέρα; Θα έχουμε χορηγούς; Δεν θα έχουμε γιατί δεν θα υπάρχουν οι εταιρίες. Όταν ένας άνθρωπος τα βλέπει όλα μαύρα, γίνονται μαύρα. Προσωπικά είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και θα σας πω ότι θα έχουμε ένα άλλο Πρωτάθλημα, διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει. Δεν σας λέω ότι θα είναι καλύτερο ή χειρότερο. Εκτιμώ ότι είναι η χρυσή ευκαιρία για όλους μας, να κοιτάξουμε υπεύθυνα την επόμενη μέρα και να χτίσουμε. Έχουμε πολλούς Έλληνες παίκτες οι οποίοι θέλουν να παίξουν μπάσκετ, ακαδημίες με έντονη δυναμική…».

Για το αν είναι υπέρ μιας πιθανής αναδιάρθρωσης, ο Ευάγγελος Λιόλιος είπε: «Πάντα είμαι υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού μπάσκετ, τώρα είμαστε υποχρεωμένοι όλοι μαζί να πάμε στην επόμενη μέρα και να πάρουμε γενναίες αποφάσεις. Αν το κάνουμε έχοντας βάση τον εαυτό μας, αυτό θα αποτύχει και όχι θα αναγκαστούμε να εγκαταλείψουμε το σκάφος. Προσωπικά, πάντα πιστεύω ότι είναι προτιμότερο να μετανιώσω για κάτι που έκανα και όχι για κάτι που δεν έκανα. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, παίκτες, προπονητές, διοικήσεις, ομοσπονδία, ΕΣΑΚΕ, σωματεία και να χτίσουμε το αύριο. Αυτή η κατάσταση πρέπει να μας βρει ενωμένους γιατί μόνο ενωμένοι θα πάμε μπροστά. Από την όλη δραματική κατάσταση που εξελίσσεται υπάρχουν και ένα-δύο θετικά πράγματα. Προσωπικά βλέπω περισσότερο την οικογένειά μου η οποία μου είχε λείψει, μαθαίνουμε να κάνουμε σωστή χρήση του διαδικτύου, το κάνουμε για καλό σκοπό, επικοινωνούμε, αλληλοϋποστηριζόμαστε. Το δικό μου μήνυμα το οποίο αφορά τόσο την ελληνική κοινωνία όσο και το ελληνικό μπάσκετ είναι ότι πρέπει να βρούμε αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν».

 

ΣΧΟΛΙΑ

Εγγραφείτε στο newsletter μας
Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και ειδήσεις απο όλο τον μπασκετικό κόσμο