Μαχαιρώματα για λιτανεία, κάψιμο μαλλιών: Ακατανόητα Πασχαλινά έθιμα του 1937

Ο Νίκος Μπουρλάκης γράφει για ορισμένα Πασχαλινά έθιμα που επικρατούσαν το 1937 σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.
Μαχαιρώματα για λιτανεία, κάψιμο μαλλιών: Ακατανόητα Πασχαλινά έθιμα του 1937

Σε ρεπορτάζ και αφιερώματα του ελληνικού Τύπου, το 1937, βρήκαμε ορισμένα Πασχαλινά έθιμα που επικρατούσαν εκείνη την εποχή σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Για δείτε και πείτε μας αν διατηρούνται ακόμα!

Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο περιγράφονται τα έθιμα και αυτά ακριβώς θα σας παρουσιάσουμε: Επαναλαμβάνουμε, έχουμε γυρίσει τον χρόνο 83 χρόνια πίσω.

Τι γινόταν λοιπόν το Πάσχα του 1937; Κάποια πράγματα παραμένουν ανεξήγητα (όπως οι πλειοδοτικοί διαγωνισμοί υπέρ του ταμείου της εκκλησίας που κατέληγαν σε μαχαιρώματα στην Κέρκυρα ή το κάψιμο των μαλλιών στα Καλάβρυτα) ενώ κάποια άλλα είναι πραγματικά όμορφα.

Κέρκυρα: Κουμπούρια και φαλτσέτες για το ποιος θα κουβαλήσει την εικόνα!!!

Στην Κέρκυρα επικρατεί το έθιμο να στρώνεται τη νύχτα του Πάσχα το τραπέζι και να μη ξεστρώνεται ίσα με την Κυριακή του Θωμά. Στη μέση του τραπεζιού βρίσκεται το Χριστόψωμο που μένει εκεί μια ολόκληρη εβδομάδα και δεν κόβεται παρά μόνο όταν ξεραθεί καλά, την Κυριακή του Θωμά.

Όλη την εβδομάδα που ακολουθεί το Πάσχα, στα κερκυραϊκά χωριά γίνονται λιτανείες και μεταφέρεται η εικόνα της Παναγίας σε κάποιο ξωκλήσι για να λειτουργηθεί. Την τιμή του να μεταφέρουν την εικόνα την διεκδικούν τα παλικάρια του χωριού με πλειοδοσία υπέρ του ταμείου της εκκλησίας (!!!) και συχνά ο ιερός αυτός ζήλος καταλήγει σε καβγάδες που τον πρώτο ρόλο παίζουν οι κουμπούρες και οι φαλτσέτες.

Δεν είμαστε καθόλου καλά...

Καλάβρυτα: Έκαιγαν τα μαλλιά των γειτόνων τους

Στα Καλάβρυτα μόλις οι εκκλησιαζόμενοι ανάψουν της λαμπάδες συνηθίζουν να... καίνε για λίγο τα μαλλιά των γειτόνων τους. Μάλιστα οι χωρικοί που είχαν μακριά μαλλιά αναγκάζονταν κα καταφεύγουν σε χίλια δύο μέσα για να προστατευτούν! Κι αναγκάζονταν ακόμα και μέσα στην εκκλησία να μη βγάζουν το σκούφο τους για να μην τους κάψουν τα μαλλιά... Ή ακόμα να αλείφουν τα μαλλιά με ξύδι, λίπος, νερό κ.τ.λ για να τα προστατεύουν από το κάψιμο...

Μάλιστα στα Καλάβρυτα έκρυβαν την λαμπάδα του Επιταφίου και την χρησιμοποιούσαν ως γιατρικό σε διάφορες ασθένειες. Ενώ θεωρούσαν ότι αποτελούν βάλσαμο ωστε να καταπραΰνουν τον πόνο ετοιμόγεννων γυναικών!!!

Επίσης τα Καλάβρυτα θεωρούσαν μεγάλο κακό ότι θα συμβεί σε όποια οικογένεια δεν έσφαζε αρνί για το Πάσχα. Και έλεγαν ότι μέσα σε ένα χρόνο κάποιο μέλος της οικογένειας θα πεθάνει!!!

Επίσης το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης οι νέες και ανύπαντρες κοπέλες άπλωναν την προίκα τους. Ήταν ένα πρωτότυπο κάλεσμα μήπως βρισκόταν κάποιος γαμπρός.

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ.

Tags:

ΣΧΟΛΙΑ

Εγγραφείτε στο newsletter μας
Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και ειδήσεις απο όλο τον μπασκετικό κόσμο