LUAVI header ad

Μια ακόμα... τελευταία ευκαιρία

Σχολιάζει με τον μοναδικό του τρόπο ο Σωτήρης Γεωργίου
Μια ακόμα... τελευταία ευκαιρία

Σαφώς στα 23 δεν λες πάει αυτός δεν θα παίξει ποτέ.... Αλλά σαφώς όταν στα 24 τα Σερβάκια,Λιθουανάκια,Λετονάκια και Ιταλάκια και όλοι οι Ευρωπαίοι εκτός από εμάς (εξαιρείται ο Αντετοκούμπο που έχει πάρει τα προσόντα σωματικά της χώρας καταγωγής του), παίζουν στο ΝΒΑ, δεν μπορεί να λέμε εμείς "ο δικός μας παικταράς θα παίξει σε λίγο, έρχεται"! Στiς 16/8/2018 πάλι εδώ έγραψα ένα κείμενο για τον Χαραλαμπόπουλο και για την τελευταία του ευκαιρία. Αναπαράγω λοιπόν και πάμε να θυμηθούμε αυτολεξί τι είχα πει

"Δυστυχώς δεν ήμουν ποτέ αισιόδοξος για την καριέρα του Χαραλαμπόπουλου ακόμα και όταν έβγαζε ...μάτια στις μικρές Εθνικές ομάδες και έφτασε στο σημείο να θεωρείται το μεγαλύτερο ταλέντο της Ευρώπης.Το τρομερό της υπόθεσης είναι ότι ο 21χρονος πλέον αθλητής,είναι σοβαρός,δουλεύει,είναι καλό παιδί όπως λέμε και η μη εξέλιξή του δεν έχει να κάνει με άλλες περιπτώσεις που τα λεφτά πήραν τα μυαλά κάποιων και τεμπέλιασαν. Αλλά έχει ένα μεγάλο πρόβλημα που αποτελεί τροχοπέδη.Δεν έχει τσαγανό,ψυχή που λέμε μπασκετικά και αθλητικά,τσαμπουκά,θράσος.Και έγιναν και πολλά λάθη ακόμα. Που φέρνουν στην επιφάνεια το μεγάλο πρόβλημα των Ελλήνων παικτών που έχουν ταλέντο,που είναι εξαιρετικοί στις μικρές ηλικίες που διαβάζουν το ματς,παίζουν με μυαλό και τακτική ,παίζουν σε θέσεις που θα βοηθήσουν να έρθουν τίτλοι και επιτυχίες,αλλά έτσι πάνε πίσω την ατομική τους βελτίωση και εξέλιξη.Για παράδειγμα ένα παιδί 2μ που παίζει στο 4αρι για να πάρεις τίτλους στις μικρές Εθνικές,θα πάει στην Ευρωλίγκα για το 3 και εκεί δεν θα έχει ως συνήθως τρίπλα και σουτ (κλασική περίπτωση Παπανικολάου).

Τα έχω πει και παλαιότερα. Ο νεαρός γίνεται 22 στις 6/1 . Και στην Γιουγκοσλαβία έλεγαν ότι στα 20 πρέπει να είσαι ολοκληρωμένος παίκτης. Εδώ λέμε ακόμα η μεγάλη ταλεντάρα που βλέπαμε στην Εθνική και που κάποτε θα παίξει μπάσκετ... Κάπου, κάποτε.... Ο Χαραλαμπόπουλος δεν είχε πάρει ακριβώς την ευκαιρία που έπρεπε στον ΠΑΟ για να είμαστε ακριβείς, αλλά από την άλλη δεν τον άφησαν και χωρίς να έχει ευκαιριούλες είναι η αλήθεια. Μην ξεχνάμε ότι ο Γιαννακόπουλος έλεγε "Θα πάρω ευρωλίγκα με τον Χαραλαμπόπουλο" και φτάσαμε σήμερα να θέλουν να τον ξεφορτωθούν. Από εκεί και πέρα είναι τι κάνει και ο ίδιος. Εγώ τον βλέπω πάντα καλό και ήσυχο παιδί που δουλεύει. Άρα τι πάει συνέχεια λάθος και βολοδέρνει; Μήπως ο τρόπος που τον δουλεύουν οι προπονητές του; Μήπως έπρεπε να κάνει το αγροτικό του όπως για παράδειγμα ο Πρίντεζης; Μήπως του λείπει το απαραίτητο θράσος; Όπως και να έχει και με τον Πεδουλάκη και με τον Πασκουάλ ο Χαραλαμπόπουλος πήρε 20-25' στο ΟΑΚΑ, σε γνώριμο δηλαδή περιβάλλον και δεν έκανε τίποτα. Ο Χαραλαμπόπουλος θυμάμαι ακόμα ότι έκανε δύο(!) σουτ με τον Κόροιβο και άλλα τόσα με την Κύμη με τους "πράσινους" . Και ο Έλληνας παίκτης που θεωρείται και είναι μεγάλο ταλέντο, έτρεμε σαν ψάρι... Σαν να μπήκε πρώτη φορά στο παρκέ. Και δεν έπαιρνε σουτ και προσπάθειες, έπαιζε σαν χαμένος. Και πέρσι πήγε στον ΠΑΟΚ με τον προπονητή που τον είχε και στις Εθνικές. Οκ,είχε ένα τραυματισμό, αλλά ούτε εκεί έκανε τίποτα.Πήρε χρόνο άπλετο και είχε 6π σε ένα ΠΑΟΚ που θα έπρεπε να είναι ο ηγέτης του, πήγε σαν η μεγάλη μεταγραφή και είχε ιδανικό περιβάλλον και προπονητή δίπλα του.

Τι συμβαίνει λοιπόν.Ο Χαραλαμπόπουλος πρέπει... χτες να αποφασίσει την βασική του θέση. Στο 3 ή στο 4 είναι αυτή; Και μετά να βάλει ταχύτητα και έκρηξη και να προλάβει αν μπορεί να αποκτήσει τρίπλα. Αν μπορεί γιατί στα 21 δεν είναι είναι εύκολο να μάθεις τα βασικά! Και βέβαια να αποκτήσει θράσος. Εδώ έχει μις ματς και "ντρέπεται" να πάρει την μπάλα... Το μπασκετικό θράσος ειδικά όταν είσαι ταλέντο είναι απαραίτητο. Είναι δυνατόν τέτοιο ταλέντο να μην λέει δώσε μου 10 μπάλες ή όταν τις πάρει να κάνει air ball; Οχι, δεν είναι δυνατόν εκτός αν δεν έχει ψυχολογία. Θα πρέπει όλοι που είναι κοντά στον παίκτη να τον κάνουν να πιστέψει στον εαυτό του, να δουλέψει συγκεκριμένες αδυναμίες, καθώς αλλάζει επίπεδο και να αρπάξει την ευκαιρία από τα μαλλιά ειδάλλως σε 2-3 χρόνια θα λέμε πάλι τα ίδια και θα βολοδέρνει σε μικρομεσαίες ομάδες εδώ ή σε καμία μικρή στη Ρωσία ή την Γερμανία πχ με 100χιλ.

Ο Έλληνας παίκτης μην ξεχνάμε ότι είναι κραυγαλέα περίπτωση καθότι είχε χαρακτηριστεί το μεγαλύτερο ταλέντο μετά τον Αντετοκούμπο της τελευταίας τουλάχιστον δεκαετίας στην Ελλάδα και είχε ήδη αποκαλεστεί από ειδικούς, ως ο νέος Χριστοδούλου.Αν ο Χαραλαμπόπουλος είχε το μπασκετικό θράσος του Αγραβάνη, θα ήταν ήδη δύο κλάσεις πιο πάνω. Αυτό είναι το κομβικό σημείο που θα καθορίσει την εξέλιξη του. Ο Χαραλαμπόπουλος πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, να αποκτήσει θράσος. Ο Χαραλαμπόπουλος είναι πανέξυπνος στο παρκέ, διαβάζει καλά το ματς και τις αδύναμες πλευρές του αντιπάλου, είναι εξαιρετικός στο λεγόμενο σκεπτόμενο μπάσκετ, αλλά αυτά πρέπει να τα μετουσιώσει σε πόντους, ειδάλλως θα μείνει ένας καλός ρολίστας των 6-7 πόντων, των 3-4 ριμπάουντ και το καλό παιδί της ομάδας.

Με έκρηξη και ταχύτητα, με βελτίωση στην κάθε θέση, με βελτίωση στο, όχι κακό, σουτ που έχει, αλλά και με την απόκτηση θράσους, θα μπορέσει σε 2-3 χρόνια πλέον καθώς τα ίδια λέγαμε και προ δύο ετών(!) να φτάσει να είναι από τους καλούς παίκτες της Ευρωπης στην θέση 3 και να έχει μ.ο. 12 πόντους και 5 ριμπάουντ, συν καλή σχετικά άμυνα και καλό χαρακτήρα, οπότε η αξία του θα εκτοξευθεί στο 1.000.000 ευρώ.

Πιθανότατα θα έπρεπε να έχει επιλέξει μια περιφερειακή ομάδα στην Ελλάδα για να παίζει μπάσκετ και να βελτιωθεί μέσα από το παιχνίδι αφού δουλεύει και είναι έξυπνο παιδί. Και να άφηνε το συμβόλαιο του ΠΑΟ (350χιλ). ¨Η να πήγαινε στο εξωτερικό όπως είχε ακουστεί πχ ότι τον ήθελε η Μπασκόνια καθώς εκεί θα είχε χρόνο συμμετοχής και θα ποντάριζαν πάνω του.Πλέον ο ΠΑΟ δεν τον πιστεύει και θέλει να ξεφορτωθεί το συμβόλαιό του. Εγώ θα τον κράταγα με αναπροσαρμογή και θα τον έδινα δανεικό.Αν μείνει ελεύθερος πρέπει να πάει σε μπασκετική μεσαία ομάδα(πχ Λαύριο) και να παίξει μπάσκετ μέχρι να δει σε 1-2 χρόνια το επόμενο βήμα του για να μπει στην πρώτη γραμμή στα 24-25. Και φυσικά να δουλέψει τις αδυναμίες του, όσο προλαβάινει, ειδάλλως θα μείνει αιώνιο ταλέντο..."

Μην ξαναλέμε τα ίδια λοιπόν! Δεν άλλαξε κάτι . Πέρσι πήγε τελικά στο Λαύριο αλλά ούτε εκεί σε μια ομάδα που έπρεπε να βάζει 40αρες έκανε κάτι. Για την ακρίβεια δεν έκανε απολύτως τίποτα(12 ματς,7π,3ρ). Είχε και τραυματισμούς πάντως. Αλλά ακούγονται και φήμες για το πόσο δουλεύει ή όχι πλέον. Θα δείξει. Πάντως δεν έχει άλλες ευκαιρίες ειδάλλως θα καταλήξει μπασκετικά εκεί που λέγαμε. Για μεγάλο παίκτη σε υψηλό επίπεδο πλέον μόνο με θαύμα. Να γίνει ένας καλός ρολίστας σε υψηλό επίπεδο ειναι η τελευταία του ευκαιρία.Τον πήρε ο Ολυμπιακός και τον δίνει στον Ιωνικό Νικαίας που έχει φιλοδοξίες και δεν ξέρω τι χρόνο θα βρει. Αν όμως δουλέψει σωστά και γίνει κάτι έστω από αυτό που έπρεπε να γίνει, θα βρει ένα 25επτο και 15π. Και θα ανέβει επίπεδο . Αν δεν κάνει κάτι και τώρα θα μείνει στην ιστορία ως ένα ακόμα αιώνιο ταλέντο που δεν έπαιξε ποτέ το μπάσκετ που έπρεπε να παίξει.

Tags:

ΣΧΟΛΙΑ

Εγγραφείτε στο newsletter μας
Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και ειδήσεις απο όλο τον μπασκετικό κόσμο