Νέα Σμύρνη 1935: Μια κοινότητα "κόσμημα" αντάξια της μεγαλοπρέπειας της Σμύρνης

Ο Νίκος Μπουρλάκης γυρίζει πίσω… στην Νέα Σμύρνη του 1935. Η εφημερίδα "Αθηναϊκή" επέκτεινε τις έρευνές της εκτός των ορίων του Δήμου Αθηναίων κι έπιανε τους συνοικισμούς της εποχής. Το πέρασμά της από την Νέα Σμύρνη μας δίνει πληροφορίες για τη νεοσύστατη τότε πόλη, αλλά με τρόπο αποθεωτικό για τις προσπάθειες που έχουν γίνει και για την εικόνα που παρουσιάζει.
Νέα Σμύρνη 1935: Μια κοινότητα

ΟΚ, η φωτογραφία δεν είναι καλή αλλά έχουν περάσει και 85 χρόνια από τότε που τυπώθηκε η εφημερίδα. Πάντως στο εξαιρετικό ρεπορτάζ παρουσιάζονται πληροφορίες για την ανοικοδόμηση της Νέας Σμύρνης και το επίπεδο των κατοίκων της περιοχής.

"Από την εποχή που κατέφυγαν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες, η πρώτη σκέψη που τους κατέλαβε και η οποία σταδιακά αποκρυσταλλώθηκε σε απόφαση ήταν να αναστήσουν στα ελεύθερα ελληνικά χώματα τις χαμένες πατρίδες τους. Και βλέπουμε γύρω από την Αθήνα, τον Πειραιά και τις επαρχίες ν' ανθούν πολυάριθμοι συνοικισμοί που φέρουν ονόματα μικρασιατικών και θρακικών πόλεων, όπως η Νέα Φιλαδέλφεια, η Νέα Καλλίπολη, η Νέα Μάκρη, η Νέα Πάνορμος, η Νέα Κύζικος ή Νέα Σπάρτη και άλλοι.

Μέσα στις τόσες ωραίες και άλλοτε ακμάζουσες ελληνικές Μικρασιατικές και Θρακικές πόλεις ήταν δυνατό να λησμονηθεί η Μητρόπολη του μικρασιατικού ελληνισμού, η νύμφη της Ιωνίας, η Σμύρνη; Ασφαλώς όχι...

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

Tags:

ΣΧΟΛΙΑ

Εγγραφείτε στο newsletter μας
Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και ειδήσεις απο όλο τον μπασκετικό κόσμο